ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ε.Π.ΚΚρητης: "Οι δανειολήπτες δανείστηκαν, δεν έκλεψαν"

0

Μεγάλο ευεργέτημα, από την Πολιτεία ,για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ο Νόμος Κατσέλη (2010 έως 2018) Σήμερα είναι παρελθόν, με τους δανειολήπτες στα χέρια των funds και για τους ευάλωτους δανειολήπτες ,η Εξωδικαστική πλατφόρμα
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, ήταν μια ανάσα για τους πολίτες της Χώρας ,που είχαν δανειστεί τα προηγούμενα χρόνια ,είτε για να  αποκτήσουν ένα κεραμίδι για τα παιδιά τους, είτε είχαν πιστωτικές κάρτες, είτε καταναλωτικά δάνεια, και μειώθηκε το εισόδημα τους από τις αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και συντάξεων ,η έχασαν την εργασία τους.
Ο νόμος  3869/2010, ήταν ένας νόμος πού οι περισσότεροι δικαστές των αξιοποίησαν  σωστά  υπέρ των υπερχρεωμενων νοικοκυριών.
Αυτό εστί Κράτος Δικαίου  !!!!, όταν νοιώθεις ότι αδικείσαι να υπάρχει η Κρατική αμερόληπτη Αρχή ,που βάσει του νομικού πλαισίου, να βρεις δικαίωση.
Οι δανειολήπτες δανείστηκαν, δεν έκλεψαν,!!!
Η αλήθεια είναι ότι, οι πιστωτές, αρνιόταν την Εξωδικαστική διαμεσολάβηση,με τους δανειολήπτες ,πλην ελαχίστων περιπτώσεων και οι υποθέσεις οδηγούνταν
 ενώπιον των δικαστηρίων όπου δινόταν "σκληρές" μάχες με Τράπεζες και servicers, εξαρχής  να υποστηρίζουν ότι μεγάλος αριθμός οφειλετών είχαν καταχρηστικά αξιοποιήσει τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη ,ακολούθησαν σκληρή γραμμή, προβάλλοντας ενστάσεις ' περί ύπαρξης δόλου' των δανειοληπτών, επειδή, όπως ισχυρίζονταν, γνώριζαν ότι δεν θα ήταν σε θέση, με βάση την οικονομική τους κατάσταση, να πληρώσουν τα δάνεια που ελάμβαναν.
Μεγάλη ανακούφιση υπέρ των υπερχρεωμενων νοικοκυριών ήταν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας  όπου
 Ο Άρειος Πάγος έκρινε (απόφαση 1508/2022) ότι δεν αρκεί οι πιστωτές να αποδείξουν ότι ένας δανειολήπτης ανέλαβε μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, αλλά πρέπει να καταθέσουν και πλήρη στοιχεία για:
«α) το αρχικό και τελικό ύψος των τραπεζικών προϊόντων που ο οφειλέτης συμφώνησε να λάβει,
β) το χρόνο που τα συμφώνησε και τα έλαβε,
 γ) τις οικονομικές δυνατότητες αυτού κατά το χρόνο δημιουργίας των οφειλών, ή τις ευλόγως αναμενόμενες μελλοντικές οικονομικές του δυνατότητες, δ) τη μηνιαία δόση που έπρεπε να καταβάλει
και ε) τα έξοδα διαβίωσης του, ώστε σε συνδυασμό και με τα εισοδήματα του κατά το χρόνο λήψεως των δανείων, να καταστεί δυνατόν να κριθεί αν πρόβλεπε ως ενδεχόμενο ότι ο υπερδανεισμός του θα τον οδηγούσε σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών».

Σημαντικές υπήρξαν οι
Αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών , που εκδόθηκαν για ένα άλλο μείζον θέμα του νόμου Κατσέλη, τον τρόπο υπολογισμού των μηνιαίων δόσεων.
Από τράπεζες και servicers είχε ακολουθηθεί η πρακτική του υπολογισμού του τόκου επί του συνολικού ποσού του δανείου, κάτι που οδηγούσε σε μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, ενώ τα δικαστήρια έκριναν ότι ο τόκος πρέπει να υπολογίζεται κάθε φορά επί του ποσού της δόσης.

Το θλιβερό γεγονός για τους δανειολήπτες, υπήρξε η πώληση των δανείων τους, σε funds, σε τιμές κομψό χρονιάς, και σήμερα υπάρχει ένα "αλαλούμ" ο οφειλέτης δεν ξέρει σε ποιον χρωστάει, διότι εξακολουθούν να τα πουλούν σε άλλα funds, να αλλάζουν εταιρείες διαχείρισης  ,να επικοινωνούν μαζί του σήμερα άλλοι αύριο παραλλοι, να τον φοβίζουν να τον απειλούν με πλειστηριασμό του σπιτιού του κ .α με αποτέλεσμα να έχει χάσει τον ύπνο του.
  Κατά την γνώμη της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρέπει το θέμα να ξεκινήσει από νέα βάση, η Κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση , από χθές.....
Οι δανειολήπτες.  δανείστηκαν  δεν έκλεψαν....
Στο σημερινό ," αλαλούμ" που βρίσκεται ο κάθε δανειολήπτης, όαση προσφέρεται από τις Εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών ανά την Ελλάδα για συμβουλευτική και καθοδήγηση και Διμερή διαμεσολάβηση
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης δέχεται προσεγγίσεις καταναλωτών σε Παγκρήτιο επίπεδο κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2821092306 ημέρες Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή ώρες από τις 9 έως τις 12

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ