ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν ζήτησε προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα από τη Ρωσία

0

 Το Ιράν ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία κατά την επίσκεψη Σόιγκου στην Τεχεράνη, εν μέσω φόβων για περιφερειακό πόλεμο, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού είχε συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία στην Τεχεράνη εν μέσω αυξανόμενων φόβων για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στη Μέση Ανατολή, μετέδωσαν τη Δευτέρα τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
 

Εικόνες που δημοσίευσε η ιρανική κυβέρνηση έδειξαν τον Σοιγκού να συναντάται με τον ομόλογό του στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Αχμαντιάν, πριν από συναντήσεις που είχαν αργότερα με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν και τον αρχηγό του επιτελείου του στρατού της χώρας, Μιχαμάντ Μπακερί.

Στέλνει όπλα η Ρωσία στην Τεχεράνη (;)

Η επίσκεψη του Σοϊγκού πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετά την ανακοίνωση της ιρανικής ηγεσίας ότι σχεδιάζει να «τιμωρήσει» το Ισραήλ με αντίποινα αυτή την εβδομάδα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την Τετάρτη.

Οι New York Times ανέφεραν τη Δευτέρα ότι η ιρανική κυβέρνηση ζήτησε προηγμένα συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία πριν από το αναμενόμενο χτύπημα στο Ισραήλ, επικαλούμενοι αξιωματούχους που γνωρίζουν τη στρατιωτική στρατηγική της χώρας, οι οποίοι δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να παραδίδει προηγμένα ραντάρ και εξοπλισμό αεράμυνας στην Τεχεράνη.

Η σχέσεις Ρωσίας – Ιράν

Η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν εμβαθύνει τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς δεσμούς από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με τη Δύση να έχει εισαγάγει αρκετούς πρόσθετους γύρους κυρώσεων στο Ιράν σε μια προσπάθεια να το σταματήσει να προμηθεύει επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed στη ρωσική κυβέρνηση για χρήση στην Ουκρανία.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τη Δευτέρα ότι ο Σοϊγκού καταδίκασε τη «δειλή» δολοφονία του Χανίγια και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει «πλήρη συνεργασία στο Ιράν σε περιφερειακά ζητήματα» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Πεζεσκιάν χαιρέτισαν τους ολοένα και πιο στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

«Η κοινή στάση και η συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου θα οδηγήσει αναμφίβολα στην περαιτέρω ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας και ειρήνης», δήλωσε ο Πεζεσκιάν.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ