ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-δημοσκόπηση: Προβάδισμα δύο μονάδων της Κάμαλα Χάρις έναντι του Τραμπ στην παράσταση νίκης

0

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν χρόνο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ θεωρεί ότι η Κάμαλα Χάρις θα κόψει πρώτη το νήμα στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Στην τελευταία δημοσκόπηση των The Economist/YouGov που διενεργήθηκε στο διάστημα 4-6 Αυγούστου με δείγμα 1.618 ερωτηθέντων, το 40% δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του η Χάρις θα είναι η νικήτρια της κρίσιμης αναμέτρησης του φθινοπώρου, ενώ το 38% πιστεύει ότι θα επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και το περιθώριο λάθους είναι σχετικά μικρό είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους που οι Αμερικανοί δίνουν στη Χάρις προβάδισμα στην παράσταση νίκης σε σφυγμομέτρηση των The Economist/YouGov, επιβεβαιώνοντας και τα ευρήματα άλλων σφυγμομετρήσεων. Σημειωτέον ότι σε δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας το 42% θεωρούσε ότι θα νικήσει ο Τραμπ και το 35% η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ενθουσιασμός στους Δημοκρατικούς για την υποψηφιότητα της Χάρις

Το προβάδισμα της Χάρις στην παράσταση νίκης πιθανώς οφείλεται στον αυξανόμενο ενθουσιασμό της βάσης των Δημοκρατικών αφότου μπήκε στην κούρσα μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν. Αυτή την εβδομάδα έξι στους δέκα ψηφοφόρους των Δημοκρατικών δήλωσαν «πολύ έως εξαιρετικά ενθουσιασμένοι» στην προοπτική να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου - – αύξηση κατά 2% σε σχέση με την δημοσκόπηση των The Economist/YouGov της περασμένης εβδομάδας - έναντι ποσοστού 58% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών (-9%).

Είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2024 που το ποσοστό των Δημοκρατικών που δηλώνουν ενθουσιασμένοι για τις εκλογές είναι μεγαλύτερο εκείνου των Ρεπουμπλικανών.

Προβάδισμα των Χάρις και Γουόλτς έναντι των Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της, ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς έχουν κλείσει την ψαλίδα με το δίδυμο Τραμπ / Τζέι Ντι Βανς μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του δεκαπενθημέρου.

Τη Δευτέρα η Χάρις προηγείτο στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων των RealClearPolitics, The Economist και FiveThirtyEight, αλλά η μάχη αναμένεται αμφίρροπη αφού το προβάδισμα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ έναντι του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου κυμαίνεται στα όρια του στατιστικού λάθος από 0,2% έως 2%.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ