ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ ετοιμάζεται να πλήξει βάσεις στη Χάιφα, αλλά το Ιράν διστάζει να εμπλακεί

0

Σε ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες κοντά στη Χάιφα αναμένεται να εκδηλωθεί η επίθεση της Χεζμπολάχ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ, εκτιμούν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η απάντηση της Χεζμπολάχ είναι ήδη προετοιμασμένη και αποφασισμένη από την ηγεσία της οργάνωσης. «Το Ισραήλ αναμένει ότι η αντίδραση της Χεζμπολάχ θα είναι σκληρή, αλλά θα εστιάζεται σε στρατιωτικούς στόχους στο βορρά, πιθανώς επικεντρωμένοι στην περιοχή της Χάιφα, όπου βρίσκονται πολλές βάσεις και στρατηγικές εγκαταστάσεις του ισραηλινού στρατού», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Παράλληλα με μια τέτοια επίθεση – η οποία θα μπορούσε αναπόφευκτα να πλήξει  και κοντινές κατοικημένες γειτονιές – μπορεί να υπάρξει μια προσπάθεια διεύρυνσης της σύγκρουσης, στοχεύοντας συμβολικά περιοχές νότια της Χάιφα, πιθανώς στην περιοχή Σαρόν».

Στην αρχή του έτους, η ιστοσελίδα Ynet και η Yedioth Ahronoth αποκάλυψαν ένα νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη μητροπολιτική περιοχή της Χάιφα που περιλαμβάνει τη μετατροπή μεγάλων, στεγασμένων υπόγειων χώρων στάθμευσης, για χρήση ως καταφύγια από χιλιάδες Ισραηλινούς. Το σχέδιο, που δοκιμάστηκε και τροποποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, μπορεί να εφαρμοστεί εάν το απαιτήσει μια επίθεση της Χεζμπολάχ.

Ψυχολογικός πόλεμος

Ψυχολογικός στόχος της Χεζμπολάχ ωστόσο είναι η διατήρηση της έντασης στην ασφάλεια ως κορυφαίο ζήτημα στο Ισραήλ, παρόλο που δεν έχει επί του παρόντος αντίκτυπο στο ευρύ κοινό. «Οι υπηρεσίες Αμυνας του Ισραήλ ευθυγραμμίζονται με την προοπτική του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, αναγνωρίζοντας ότι ένα σημαντικό μέρος των στόχων της οργάνωσης έχει ήδη υλοποιηθεί: η προσδοκία της εκδίκησης παραμένει στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης στο Ισραήλ χωρίς να εκτοξευθεί ούτε ένας πύραυλος.

Το χειρότερο σενάριο για τον Ισραηλινό Στρατό είναι μια συντονισμένη, ταχεία επίθεση τόσο από το Ιράν όσο και από τον Λίβανο, αλλά οι ίδιες πηγές εκτιμούν τώρα την πιθανότητα ως χαμηλή.

Μπορεί να αποτραπεί η κλιμάκωση

Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη φέρεται να διστάζει να εξαπολύσει ταυτόχρονη επίθεση στο Ισραήλ, λόγω και των προειδοποιήσεων ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση ή ακόμη και σε γενικευμένο πόλεμο. Ωστόσο, ιρανικές πηγές που μίλησαν στο Politico δήλωσαν ότι εξακολουθούν να αναμένουν κάποιας μορφής ιρανική απάντηση, αν και όχι αμέσως.

Ο Ντέιβιντ Ιγνάτιους, διπλωματικός συντάκτης της Washington Post, υποστηρίζει, επικαλούμενος κυρίως αμερικανικές και ισραηλινές πηγές, ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα τρόπος να αποφευχθεί η κλιμάκωση. «Το Ισραήλ πιστεύει ότι είναι περιορισμένες οι πιθανότητες για το  «χειρότερο σενάριο»-μιας  συνδυασμένης επίθεσης με το Ιράν. Η αισιοδοξία είναι υψηλότερη σχετικά με μια πιθανή ιρανική επίθεση και η συμφωνία στα παρασκήνια δεν αποκλείεται», εκτιμά ο Ο Ντέιβιντ Ιγνάτιους.

Άλλωστε, η δολοφονία του Χανίγιε στην Τεχεράνη φαίνεται πλέον ότι οργανώθηκε εσωτερικά, σε συνεργασία με τοπικά στοιχεία, με χρήση εκρηκτικού μηχανισμού. Αυτή η λεπτομέρεια είναι κρίσιμη. Εάν επιβεβαιωθεί από τη συνεχιζόμενη ιρανική έρευνα, μειώνει τις πιθανότητες για σοβαρά αντίποινα από τους Φρουρούς της Επανάστασης με τη μορφή εκατοντάδων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας πιστεύουν ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα προειδοποιήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τους κατοίκους, από λεπτά έως ώρες,για  να προετοιμαστούν και να παραμείνουν σε προστατευμένες περιοχές. Ωστόσο, μια μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χεζμπολάχ, που αναμένεται να είναι η πιο εκτεταμένη από τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, θα μπορούσε να αποκαλύψει αδυναμίες στην ετοιμότητα στο εσωτερικό μέτωπο, ιδίως όσον αφορά την έλλειψη επαρκών καταφυγίων.

Πλεονέκτημα απόστασης

Ο ισραηλινός στρατός είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν, εν μέρει χάρη στην απόσταση των 2.000 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η απόσταση παρέχει άφθονο χρόνο προειδοποίησης, επιτρέποντας την ενεργοποίηση συναγερμών και μέτρων αναχαίτισης, σε 10-15 λεπτά για μεγάλους βαλλιστικούς πυραύλους και έως οκτώ ώρες για drones.

Τον περασμένο Απρίλιο πάντως, πέντε ιρανικοί πύραυλοι παραβίασαν τα αμυντικά συστήματα των ξένων αεροπορικών δυνάμεων και της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, χτυπώντας δύο βάσεις στο βορρά και το νότο, προκαλώντας υλικές ζημιές , χωρίς όμως ανθρώπινες απώλειες. Είναι πιθανό το Ιράν να έχει προσαρμόσει τη στρατηγική του και να ενσωματώσει πρόσθετες οδούς επίθεσης μέσω των Χούθι της Υεμένης ή των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία.

Δυνατότητα περιφερειακής λύσης

Στο Ισραήλ πάντως υπάρχουν και δυνάμεις σε ανώτερα κλιμάκια που διερευνούν τη δυνατότητα εκτόνωσης των εντάσεων για να διαπραγματευτούν μια συνολική πολυμέτωπη επίλυση της σύγκρουσης, ώστε να μην κλιμακωθεί σε περιφερειακό πόλεμο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία ομήρων με τη Χαμάς για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση αρκετών αιχμαλώτων. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να πιέσει τη Χεζμπολάχ να συγκρατηθεί, ενδεχομένως να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός στο βορρά και σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την απομάκρυνση της

Χαμάς  από τα σύνορα του Ισραήλ.

Ισραηλινοί ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας συνηγορούν υπέρ αυτής της προσέγγισης, η οποία θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή αντί να παρασύρει το Ισραήλ σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο -ιδιαίτερα με τον Λίβανο.

Η εφημερίδα του Κατάρ The New Arab αναφέρει ότι δυτικοί αξιωματούχοι εργάζονται για να πείσουν τους περιφερειακούς παράγοντες να αποδεχτούν μια νέα συνολική πρόταση διευθέτησης. Το σχέδιο στοχεύει να αποτρέψει τα αντίποινα από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ για τις δολοφονίες των Φουάντ Σουκρ και Ισμαήλ Χανίγιε και να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Τις τελευταίες ημέρες, η πρόταση αυτή κυκλοφόρησε μεταξύ των δυτικών και αραβικών  πρωτευουσών. Περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα,ανταλλαγή αιχμαλώτων, διευρυμένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανοικοδόμησης για την περιοχή.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ