Η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης για πρώτη φορά από το 1978, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει απότομη γήρανση του πληθυσμού που κινδυνεύει να την αφήσει χωρίς εργάτες.
Η χώρα θα επεκτείνει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης για όλους τους άνδρες από τα 60 στα 63, και για τις γυναίκες από τα 55 στα 58 ή από τα 50 στα 55 στις χειρωνακτικές εργασίας.
Τα προαναγγελθέντα εδώ και μήνες μέτρα εγκρίθηκαν από τη μόνιμη επιτροπή του κοινοβουλίου της Κίνας την Παρασκευή, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο αλλά θα εφαρμοστούν σταδιακά σε μέσα σε διάστημα 15 ετών.
Οι αναλυτές λένε ότι η Κίνα πρέπει να δράσει επειδή η χαμηλή ηλικία συνταξιοδότησης και η μείωση του ποσοστού γεννήσεων αυξάνουν τον δείκτη εξάρτησης των ηλικιωμένων, τον αριθμό δηλαδή των συνταξιούχων προς τον πληθυσμό που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας.
Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023, στα 1,4 δισεκατομμύρια, με τους θανάτους να ξεπερνάνε τις γεννήσεις κατά 2 εκατομμύρια.
Υπό πίεση
Η νέα πολιτική έρχεται σε μία χρονική στιγμή που τα νοικοκυριά βρίσκονται υπό πίεση λόγω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, παρατεταμένης ύφεσης της αγοράς ακινήτων και υποχώρησης της εγχώριας κατανάλωσης.
Μεταξύ 2023 και 2035, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα θα μπαίνουν σε ηλικία συνταξιοδότησης κάθε χρόνο.
Καθυστερώντας τη συνταξιοδότησή τους, εκτιμάται ότι τα επίπεδα κατανάλωσης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τονώνοντας τη ζήτηση καθώς η σύνταξη των ανθρώπων, συνήθως επιφέρει και περιστολή δαπανών.
Όμως η αλλαγή αυτό στο κινεζικό ασφαλιστικό έχει πυροδοτήσει αγανάκτηση μεταξύ των νεότερων ηλικιών , οι οποίοι παραπονιούνται ότι θα πρέπει τώρα να εργάζονται για περισσότερο για να στηρίξουν τους ηλικιωμένους.
«Σήμερα είδα τα νέα και αμφιβάλλω σοβαρά αν μπορώ να ζήσω μέχρι τη σύνταξη», λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου στους FT η Ζάο, μια εργάτρια στο Πεκίνο. «Σίγουρα δεν θα δουλεύω για όλη μου τη ζωή;».
Απογοήτευση και στους ηλικιωμένους
Αλλά και οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι εμφανίζονται απογοητευμένοι.
Ο Τσεν, ένας 52χρονος δημόσιος υπάλληλος δηλώνει: «Η ουσία είναι ότι μου αφαιρούν χρόνο συνταξιοδότησης και ουσιαστικά μου αφαιρούν χρήματά μου από την τσέπη».
Η Κίνα είναι αναγκασμένη να διατηρήσει τον πληθυσμό της εντός εργατικού δυναμικού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να μειώσει την πίεση που υφίστανται τα υποχρηματοδοτούμενα συνταξιοδοτικά της συστήματα.
naftemporiki.gr