ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Ένας πόλεμος θα ήταν καταστροφή και για τους δυο, αλλά είναι πιο κοντά από ποτέ

0

Από τότε που η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τους πρώτους πυραύλους στο Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, Ισραηλινοί, Λιβανέζοι και ξένοι φοβούνταν την κλιμάκωση. Τώρα αυτή φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα όπως επισημαίνει ο Εconomist σε ανάλυσή του πριν συμβεί το ισραηλινό πλήγμα στο αρχηγείο της Χεζμπολάζ στη Βηρυτό και πριν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Η σύγκρουση που σιγοβράζει μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της σιιτικής πολιτοφυλακής στον Λίβανο, πλέον είναι έτοιμη να εκραγεί.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια μέρα αεροπορικών επιδρομών στη χώρα καθώς το Ισραήλ στόχευε τους διοικητές και τα όπλα της Χεζμπολάχ, αλλά σαφώς σκότωσε και εκατοντάδες αμάχους και δεκάδες παιδιά. Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν εγκαταλείψει το νότο. Η Χεζμπολάχ προσπάθησε να αντεπιτεθεί και να δείξει τα δόντια της. Στις 25 Σεπτεμβρίου το Ισραήλ αναχαίτισε έναν βαλλιστικό πύραυλο που κατευθυνόταν προς το Τελ Αβίβ, την πρώτη φορά που η πολιτοφυλακή στόχευσε την εμπορική πρωτεύουσα του Ισραήλ. Και βέβαια ήρθε η στοχευμένη ανατίναξη των κτιρίων όπου βρίσκονταν ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης αλλά και πολλά άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, που όλοι οδηγήθηκαν στον θάνατο και μαζί τους πολλοί άμαχοι.

    Ισραήλ – Χεζμπολάχ γνωρίζουν ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα ήταν αιματηρός και καταστροφικός και τελικά θα οδηγήσει μόνο στην επιστροφή της ένοπλης αντιπαράθεσης που επικρατούσε πριν από τις 7 Οκτωβρίου

Όσο άσχημα και αν φαίνονται τα πράγματα, θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα. Το Ισραήλ έχει περισσότερα στρατεύματα στο βορρά από ό,τι είχε τους τελευταίους εννέα μήνες – αν και μια χερσαία εισβολή θα απαιτούσε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών-  τοποθετημένα σε διάφορες περιοχές στα σύνορα. Οι φόβοι αυξάνονται ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται παγιδευμένες σε μια πορεία προς μια τρομακτική πυρκαγιά. Υπάρχει πλέον χρόνος για τις δύο πλευρές για να αποφασίσουν να κάνουν πίσω;

Όπως όλα δείχνουν, ο Νετανιάχου και το Τελ Αβίβ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει μέχρι τέλους αυτό που έχει δηλώσει. Να εξολοθρεύσει κάθε ίχνος πραγματικής αμφισβήτησης της πολιτικής του στην περιοχή, το επιχειρεί έναν χρόνο τώρα με τη Χαμάς στη Γάζα και τους 41.000 νεκρούς αμάχους, το ξεκίνησε και το κλιμακώνει και στον Λίβανο με τους τρομακτικούς βομβαρδισμούς που επιχειρεί ακόμα και στην πρωτεύουσα της χώρας με εκατοντάδες νεκρούς.

Καταστροφικός ένας πόλεμος Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τον Economist, και οι δύο γνωρίζουν ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος θα ήταν αιματηρός και καταστροφικός και τελικά θα οδηγήσει μόνο στην επιστροφή της ένοπλης αντιπαράθεσης που επικρατούσε πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Πολλοί θα πέθαιναν άσκοπα και από τις δύο πλευρές. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει έως και το 50% του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ, αλλά η οργάνωση διέθετε περισσότερους από 120.000 ρουκέτες και πυραύλους. Ό,τι έχει απομείνει θα μπορούσε να κάνει ακόμα σοβαρό κακό. Η στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ δεν εγγυάται τη νίκη, όπως έχουν δείξει οι προηγούμενοι πόλεμοι στον Λίβανο. Μια χερσαία εισβολή θα έβαζε τα στρατεύματα του Ισραήλ, κουρασμένα από τη μάχη μετά από μήνες συγκρούσεων στη Γάζα, εναντίον ενός καλά οπλισμένου και σκληρού εχθρού στο δικό του γήπεδο.

Ένας δεύτερος μεγάλος πόλεμος θα έπληττε την οικονομία του Ισραήλ. Και οι ισραηλινές επιθέσεις σε υποδομές θα επιδεινώσουν την ήδη τρομερή οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου. Λόγω της σκληρής διακυβέρνησης, το ΑΕΠ της είναι λιγότερο από το μισό από αυτό που ήταν το 2019.

Ακόμη και το Ιράν, που στηρίζει τη Χεζμπολάχ, φαίνεται επιφυλακτικό μπροστά στην κλιμάκωση. Ο Μασούντ Πεζεσκιάν, ο νέος πρόεδρός του, δήλωσε στον ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να το ωθήσει σε μια περιφερειακή σύγκρουση. Οι ηγέτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας μπορεί κάλλιστα να προτιμούν τον πιο ισχυρό πληρεξούσιό τους με τον οπλισμό της να λειτουργήσει ως αποτρεπτικό μέσο ενάντια σε μια άμεση ισραηλινή επίθεση στη χώρα τους.

Το κατώφλι που το Ισραήλ δεν θέλει να περάσει

Το Ισραήλ έχει και άλλους λόγους για να κάνει πίσω, όπως εκτιμά ο Economist. Δεν μπορεί να καταστρέψει τη Χεζμπολάχ, μόνο να την αποδυναμώσει. Έχει όντως προκαλέσει τεράστια ζημιά στην πολιτοφυλακή από τον Ιούλιο. Μόλις εξαντλήσει τα χτυπήματα στα αποθέματα πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς και την υψηλή διοίκηση της Χεζμπολάχ, σύντομα θα ξεμείνει από στόχους που μπορεί εύκολα να χτυπήσει. Ακόμα και τώρα που εξόντωσε τον Νασράλα και κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ, ακόμα και αν δεχθούμε ότι εξουδετέρωσε κάποιους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της, η σιιτική οργάνωση και το Ιράν κάποια στιγμή θα υπολογίσουν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν το εναπομείνον οπλοστάσιό τους αντί απλώς να κάτσουν να το δουν να καταστρέφεται. Αυτό είναι ένα κατώφλι που το Ισραήλ δεν θέλει να περάσει.

Η καλύτερη διέξοδος από τη σύγκρουση βρίσκεται στο νότο. Ο Νασράλα ειχε δηλώσει ότι θα σταματούσε να βάλλει κατά του Ισραήλ όταν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε στη συνέχεια να επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να υποχωρήσει κατά μήκος των γραμμών που καθορίζονται από το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, που ψηφίστηκε το 2006, το οποίο απαιτεί από την πολιτοφυλακή να αποσυρθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Δυστυχώς, μια εκεχειρία στη Γάζα εξακολουθεί να φαίνεται απρόσιτη λόγω της αδιαλλαξίας κυρίως τόσο του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, όπως ζητείται από τις ΗΠΑ, μεγάλο μέρος της Ευρώπης και αρκετά αραβικά κράτη μπορεί να φαινόταν πιο εφικτή. Αλλά τώρα με την δολοφονία του Νασράλα όλα πλέον παίρνουν διαφορετική τροπή.

Το κάλεσμα συσπείρωσης των Μουσουλμάνων από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αποτελεί το πιο σαφές μήνυμα για τα αντίποινα που σχεδιάζουν δυνάμεις της Μέσης Ανατολής κατά του Ισραήλ, μετά και την επιβεβαίωση του θανάτου του Χασάν Νασράλα.

Αίνιγμα η στάση του Ιράν

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως «η ένδοξη γραμμή του ηγέτη της αντίστασης, Χασάν Νασράλα, θα συνεχιστεί και ο ιερός σκοπός του θα πραγματοποιηθεί με την απελευθέρωση της Κοντς (σ.σ. Ιερουσαλήμ)». Αυτό ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X.

Νωρίτερα, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε περάσει το δικό του μήνυμα: «Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή». Ωστόσο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για τον Νασράλα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Νέα Τάξη Πραγμάτων» ο Χαμενεΐ μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο. Δείγμα αδυναμίας του Ιράν;

Από την πλευρά του Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC ότι η Τεχεράνη θα αρχίσει την καταγραφή για την ανάπτυξη δυνάμεων στο Λίβανο τις επόμενες ημέρες, μετά το χτύπημα του Ισραήλ που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ .

Ο Αγιατολάχ Μοχάμαντ Χασάν Αχτάρι, αναπληρωτής του Ιράν για τις διεθνείς υποθέσεις, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα δώσουν άδεια για την ανάπτυξη δυνάμεων στο Λίβανο και στη συριακή πλευρά των υψωμάτων του Γκολάν.

«Μπορούμε να στείλουμε δυνάμεις στο Λίβανο για να πολεμήσουν κατά του Ισραήλ, όπως ακριβώς κάναμε το έτος 1981», λέει.Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καλεί τους μουσουλμάνους «να σταθούν στο πλευρό του λαού του Λιβάνου και της περήφανης Χεζμπολάχ με όποια μέσα διαθέτουν και να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το… κακό καθεστώς του Ισραήλ».

Όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα έπονται…

ot.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ