ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Πούτιν διατάζει 133.000 νέους στρατιώτες να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή

0

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατολόγηση άλλων 133.000 στρατιωτών για να βοηθήσουν τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Οι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών θα κληθούν από αύριο έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά οι γονείς φοβούνται ότι οι μη επαρκώς εκπαιδευμένοι κληρωτοί θα καταλήξουν κατευθείαν σε «καυτές» περιοχές της μεθορίου της Ρωσίας κοντά στην εμπόλεμη ζώνη.

Τον περασμένο χρόνο ο Πούτιν είχε στρατολογήσει άλλους 130.000 Ρώσους και την άνοιξη άλλους 150.000.

Το Κρεμλίνο δέχεται ολοένα και εντονότερη κριτική για τη χρήση κληρωτών κοντά στα πεδία των μαχών μολονότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε υποσχεθεί παλαιότερα στους γονείς ότι δεν θα στείλει τους άπειρους νεοσύλλεκτους σε περιοχές, όπου θα κινδυνεύσουν.

Μια Ρωσίδα μητέρα διακινδύνεψε τη σύλληψή της ρωτώντας σε επιστολή της τον Ρώσο πρόεδρο γιατί ο ανεκπαίδευτος 18χρονος νεοσύλλεκτος γιος της σκοτώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Εξηγείστε σε μένα, τη μητέρα ενός νεοσύλλεκτου, πώς σκοτώθηκε ο γιος μου; Εσείς φωνάζατε ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν πολεμούν, αλλά οι μανάδες τους συνεχίζουν να τους θάβουν».

Η Ρωσία αυξάνει κατά 25% σε ποσοστό ρεκόρ τον αμυντικό της προϋπολογισμό

Την ίδια ώρα η Ρωσία ετοιμάζεται να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 25% - στο υψηλότερο ποσοστό μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου – καθώς ο Πούτιν ορκίζεται ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με τη Δύση.

Με την σχεδιαζόμενη αύξηση ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας θα ανέλθει σε 13,5 εκατ. ρούβλια (130 δισ. ευρώ) το 2025, σύμφωνα με προσχέδιο του προϋπολογισμού που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ρωσικού κοινοβουλίου.

To προσχέδιο αυτό δείχνει ότι η ρωσική ηγεσία έχει υιοθετήσει αυτό που οικονομολόγοι αποκαλούν «στρατιωτικό Κεϊνσιανισμό» με σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, που τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν στην Ουκρανία, προκάλεσαν αύξηση της κατανάλωσης στη Ρωσία και εκτόξευση του πληθωρισμού.

Ανησυχία στην Ευρώπη για τις ρωσικές επενδύσεις στο στρατό

Οι τεράστιες ρωσικές επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας προκάλεσαν ανησυχία σε Ευρωπαίους αναλυτές, που σημειώνουν ότι το ΝΑΤΟ υποτίμησε την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει έναν παρατεταμένο πόλεμο, την ώρα που εντείνεται στην Ουκρανία η αβεβαιότητα για τη συνέχιση της υποστήριξης των συμμάχων της. Εξ ου και η αυτοπεποίθηση του Πούτιν ότι «θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι» που έθεσε η Ρωσία για την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο.

Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ρωσικής οικονομίας είναι πιο ζοφερές απ’ ό,τι πριν την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Και τονίζουν ότι η στροφή της Ρωσίας στην Κίνα και άλλες αγορές, οι προσπάθειες παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων και άλλα μέτρα αδυνατούν να ισοφαρίσουν την άμεση πρόσβαση σε αγορές και τεχνολογίες της Δύσης.

Η αλματώδης αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στη Ρωσία εκτόξευσε τον πληθωρισμό αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το κόστος δανεισμού, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει έντονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού καθώς η Μόσχα διοχετεύει δημοσιονομικούς και φυσικούς πόρους στις ένοπλες δυνάμεις της.

Η Νορβηγία ετοιμάζεται να τοποθετήσει φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία

Στο μεταξύ η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να εγκαταστήσει έναν φράκτη στα μήκους περίπου 200 χλμ. σύνορά της με τη Ρωσία, όπως έκανε η Φινλανδία τους πρώτους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ένας συνοριακός φράκτης είναι πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, όχι μόνον γιατί μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, αλλά και επειδή διαθέτει αισθητήρες και τεχνολογία που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε κατά πόσον πλησιάζουν άνθρωποι στα σύνορα», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλι Ένγκερ Μελ στο νορβηγικό κρατικό δίκτυο NRK.

Τον περασμένο χρόνο η Φινλανδία όρθωσε φράκτες σε τέσσερα μεθοριακά περάσματα στα σύνορά της με τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διελεύσεις μεταναστών στα εδάφη της, που ωθούνται σκόπιμα από τη Μόσχα στη σκανδιναβική χώρα, όπως λέει το Ελσίνκι, για να εκδικηθεί τη Φινλανδία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας της με τις ΗΠΑ.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ