ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

«Εντός ημερών» η σκληρή απάντηση του Ισραήλ, σε συντονισμό με ΗΠΑ - Το Ιράν απειλεί τώρα και την Ουάσιγκτον

0

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι όποια χώρα βοηθήσει την ισραηλινή επίθεση θα είναι «νόμιμος στόχος».

Το Ιράν προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι ένα μεγάλο ισραηλινό χτύπημα θα οδηγήσει σε επιθέσεις κατά των ισραηλινών υποδομών και οποιαδήποτε χώρα βοηθήσει μια τέτοια επίθεση θα θεωρηθεί ιρανικός στόχος.

Η νέα απειλή του Ιράν

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη αναφέρεται:

«Σε περίπτωση που οποιαδήποτε χώρα παράσχει βοήθεια στον επιτιθέμενο, θα θεωρηθεί ομοίως συνεργός και νόμιμος στόχος. Συμβουλεύουμε τις χώρες να αποφύγουν να εμπλακούν στη σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού καθεστώτος και του Ιράν και να αποστασιοποιηθούν από τη διαμάχη».

Το Ιράν τόνισε, επίσης, ότι δεν θα στέλνονται μηνύματα στους «επιτιθέμενους», παρά μόνο μέσω των Ελβετών διπλωματών, της χώρας που έχει οριστεί να μεταφέρει τα ιρανικά μηνύματα στις ΗΠΑ, καθώς υπήρξαν ισχυρισμοί ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το Κατάρ ως μεσάζοντα με τις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ συντονίζεται με τις ΗΠΑ για σκληρή απάντηση «εντός ημερών» στην πυραυλική επίθεση του Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου πραγματοποίησε απόψε την τελευταία από μια σειρά διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου για την ασφάλεια, καθώς το Ισραήλ αποφασίζει πώς και πότε θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την Τρίτη, αναφέρει το Κανάλι 12.

Το δημοσίευμα επικαλείται υπουργικές πηγές που λένε ότι το Ισραήλ «θα απαιτήσει βαρύ τίμημα» από το Ιράν.

Η αναμενόμενη «σκληρή απάντηση» συντονίζεται στενά με την κυβέρνηση Μπάιντεν, αναφέρει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, επικαλούμενο την πιθανότητα μιας τηλεφωνικής κλήσης σύντομα μεταξύ του Νετανιάχου και του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Η ισραηλινή απάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί «εντός ημερών», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Μη κατονομαζόμενες υπουργικές πηγές λένε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί και δεν θα αφήσει την επίθεση της Τρίτης να περάσει χωρίς σημαντική ισραηλινή απάντηση και το ρεπορτάζ αναφέρει ότι εξετάζονται «πολλές επιλογές».

Το Ισραήλ επιδιώκει επίσης να ασκήσει έντονη διπλωματική πίεση στις ΗΠΑ και στη Δύση, γενικότερα, για την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν, αναφέρει το Κανάλι 12, διευκρινίζοντας ότι το Ισραήλ βλέπει όχι μόνο μια στρατιωτική ευκαιρία να πλήξει σκληρά το Ιράν, αλλά και μια ευκαιρία να σκληρύνει την παγκόσμια στάση και να δει την επιβολή κυρώσεων που η Δύση αρνείται να επιβάλει εδώ και καιρό.

Το δημοσίευμα επικαλείται αμυντικές πηγές που επιβεβαιώνουν ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ στην απάντησή του και θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση της χώρας από περαιτέρω ιρανική επίθεση, ενώ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη «για μια σειρά ενεργειών και απαντήσεων» και αναμένει τις οδηγίες του πολιτικού κλιμακίου.

Πρέσβης Ισραήλ στον ΟΗΕ: «Έχουμε πληθώρα επιλογών» σε ό,τι αφορά το Ιράν

Το Ισραήλ έχει πληθώρα επιλογών αναφορικά με τα αντίποινα για την πρόσφατη πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον της χώρας, δήλωσε στο CNN ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.

«Έχουμε πληθώρα επιλογών… Επομένως εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε πού και πότε θα θελήσουμε να χτυπήσουμε. Είναι ευάλωτοι και το ξέρουν», είπε ο Ντάνι Ντανόν στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων σχετικά με τα πιθανολογούμενα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Βεβαίως μιλάμε μαζί τους σχετικά με την αντίδρασή τους και ποια θα μπορούσε να είναι αυτή, αλλά δεν πρόκειται να κάνω εικασίες. Ωστόσο, εξακολουθούμε να είμαστε σε επαφή» είπε η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «συζητά» πιθανές ισραηλινές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι σε εξέλιξη «συζητήσεις» για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους, την Τρίτη.

Στην ερώτηση «Συμφωνείτε με πλήγματα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν;», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Αυτό το θέμα το συζητάμε. Πιστεύω ότι θα ήταν λίγο…» χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του.

Αμέσως μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε απότομα. Γύρω στις 17.50 (ώρα Ελλάδας) το αμερικανικό αργό WTI έφτασε τα 73,12 δολάρια το βαρέλι (+4,34%), ενώ το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε αύξηση 3,95%, φτάνοντας τα 76,81 δολάρια το βαρέλι.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ