ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Το Έβερεστ συνεχίζει να ψηλώνει - Πρόσθεσε 50 μ. στο «μπόι» του τα τελευταία 89.000 χρόνια

0

Το όρος Έβερεστ είναι, ως γνωστόν, το ψηλότερο στον πλανήτη μας, αλλά όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, συνεχίζει να παίρνει μπόι και μάλιστα τα τελευταία 89.000 χρόνια το ύψος του αυξήθηκε κατά 15 έως 50 μέτρα!

Κι οι επιστήμονες έχουν τώρα, όπως λένε, την εξήγηση. Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το University College του Λονδίνου, μετά από σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι η αύξηση του ύψους του Έβερεστ οφείλεται στη συνάντηση δύο ποταμών, των Arun και Koshi, που δημιούργησαν ένα νέο φαράγγι σε απόσταση περίπου 74 χλμ. από το βουνό με τη διάβρωση του εδάφους να προσθέτει ύψος έως και δύο χιλιοστών ετησίως στη μεγαλύτερη κορυφή των Ιμαλαΐων.

«Το όρος Έβερεστ είναι ένα αξιοσημείωτο βουνό μύθων και θρύλων και εξακολουθεί να μεγαλώνει. Η έρευνά μας δείχνει ότι καθώς το παρακείμενο ποτάμιο σύστημα διαβρώνει το έδαφος, η απώλεια του υλικού κάνει το βουνό να αναπηδά περισσότερο προς τα πάνω», είπε ο διδακτορικός φοιτητής του τμήματος Γεωφυσικής του UCL, Άνταμ Σμιθ, εκ των συντακτών της μελέτης.

Πώς η συνάντηση δύο ποταμών ψήλωσε το Έβερεστ

Το Έβερεστ ορθώνεται σήμερα στα 8.849 μ. και είναι κατά περίπου 250 μ. ψηλότερο από την δεύτερη ψηλότερη κορφή των Ιμαλαΐων. Ο ποταμός Arun και το φαράγγι, που δημιούργησε, διατρέχει την ορεινή περιοχή ανατολικά του Έβερεστ και τα νερά του συναντώνται κατάντη με εκείνα του μεγαλύτερου ποταμού Koshi, τον οποίο συχνά διαβαίνουν ορειβάτες καθ’ οδόν προς τον διάσημο καταυλισμό βάσης.

Στη διάρκεια χιλιετιών ο ποταμός Arun παρέσυρε δις. τόνων χώματος και ιζημάτων στις όχθες του δημιουργώντας το βαθύ φαράγγι με αποτέλεσμα το έδαφος να γίνει ελαφρύτερο και ο φλοιός της Γης να ανασηκώνεται αργά προκαλώντας την αύξηση του ύψους του Έβερεστ σε μια διαδικασία που αποκαλείται ισοστατική αναπήδηση, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Και δεν είναι μόνον το Έβερεστ που ψηλώνει μέσω αυτής της διαδικασίας, αλλά και γειτονικά του βουνά, όπως το Λότσε και το Μακάλου, η τέταρτη και πέμπτη ψηλότερη κορυφή της Γης αντίστοιχα.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ