Με το φόβο της επικίνδυνης κλιμάκωσης για τη Μέση Ανατολή να παραμένει ζωντανός μετά το χτύπημα του Ιράν και τα συνεχή πλήγματα της Χεζμπολάχ το Ισραήλ οργανώνει σήμερα Δευτέρα (7/10) εκδηλώσεις μνήμης αλλά και διαμαρτυρίες για την πρώτη επέτειο της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1200 Ισραηλινούς και μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη τη Λωρίδα της Γάζας και στη συνέχεια και το Λίβανο.
Το Ισραήλ δηλώνει ότι είναι αντιμέτωπο με επτά μέτωπα κατά δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τα τρία από τα οποία είναι ανοικτά στη Λωρίδα της Γάζας, στο Λίβανο και φυσικά εκκρεμεί η απάντηση του Τελ Αβίβ στο χτύπημα της Τεχεράνης.
Παρών στις εκδηλώσεις μνήμης ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ. «Πέρασε ένας χρόνος από τότε που η ζωή σταμάτησε, ο ουρανός σκοτείνιασε και όλοι μας γίναμε μάρτυρες της τερατώδους σκληρότητας του εχθρού που προσπάθησε να φέρει την καταστροφή στον εβραϊκό λαό, το κράτος του Ισραήλ και την ισραηλινή κοινωνία», δήλωσε.
«Όλοι μας πονάμε ακόμα και επιδιώκουμε να κάνουμε χώρο για το εθνικό πένθος, για τα δάκρυα πάνω από την τρομερή καταστροφή που μας χτύπησε», πρόσθεσε.
Δεσμεύτηκε επίσης να «ανοικοδομήσει και να αποκαταστήσει» το Ισραήλ, λέγοντας ότι το έργο του δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι από τη Χαμάς.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος βρέθηκε στο χώρο του περσινού μουσικού φεστιβάλ Nova στο Ρεΐμ, όπου περισσότεροι από 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη Χαμάς, για μια εκδήλωση μνήμης.
Άλλα μέλη των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας επέλεξαν να σταθούν στην οδό Αζά της Ιερουσαλήμ κοντά στο σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 6:29 π.μ., την ώρα που μια δίλεπτη σειρήνα ακουγόταν από ένα κοντινό φορτηγάκι για να σηματοδοτήσει την ώρα που ξεκίνησε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς πριν από ένα χρόνο.
«Είστε η ελπίδα μας σε αυτές τις δύσκολες μέρες», λέει η Σίρι Αλμπάγκ στο πλήθος των εκατοντάδων υποστηρικτών. Η κόρη της Λίρι, είναι μία από τους πέντε στρατιώτες επιτήρησης που κρατούνται όμηροι από τη βάση Ναχάλ Οζ.
«Ήταν ένας εφιαλτικός χρόνος», λέει ο Έλι Αλμπαγκ, ο πατέρας της. «Δεν θα θυμόμαστε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», λέει, κάνοντας μια χειρονομία προς το σπίτι του Νετανιάχου στο τέλος του τετραγώνου. «Αυτό που θα θυμόμαστε για πάντα είναι οι αιχμάλωτοι, ο Ρον Αράντ και οι 101 όμηροι».
Ο πατέρας του Ομέρ Γουενκέρτ, ότι τον άκουσε να κινείται στο σπίτι τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, μαζεύοντας τα πράγματά του για να φύγει για το rave πάρτι στην έρημο. Η μητέρα του, Νίβα, μιλάει για την έλλειψη του Ομέρ με κάθε κύτταρο του σώματός της.
«Ο χρόνος έχει παγώσει για μένα», λέει ο Γουενκέρτ. «Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος για μένα. Αυτή είναι η δουλειά μας, 24 ώρες το 24ωρο, δεν υπάρχει ανάκαμψη μέχρι οι όμηροι να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Ποιος θέλει να ζει σε μια χώρα όπου δεν σε προστατεύουν;»
Ρουκέτες της Χεζμπολάχ από το Λίβανο
Καταιγισμός ρουκετών από τον Λίβανο έπληξε ένα σπίτι και πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα στην κοινότητα Καφαρ Βραντίμ στο βόρειο Ισραήλ.
Αργά το βράδυ της Κυριακής (6/10) η Χεζμπολάχ, παρά το γεγονός ότι πολλά από τα ηγετικά της στελέχη έχουν σκοτωθεί, χτύπησε με πυραύλους την Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ. Σημειώθηκαν εκρήξεις, ενώ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλούνται οι Times of Israel.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, η σιιτική οργάνωση στοχεύει κατοικημένη περιοχή.
Την ίδια στιγμή το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.
Μια ολονύκτια ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε σκηνές που φιλοξενούν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους σε νοσοκομειακό συγκρότημα στη Γάζα τραυμάτισε 11 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά και δημοσιογράφους, σύμφωνα με ιατρική πηγή στην εγκατάσταση.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στοχοθέτησε ένα «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» της Χαμάς σε μια αεροπορική επιδρομή στο συγκρότημα του νοσοκομείου των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ, στο κέντρο της Γάζας.
Ο στρατός δήλωσε ότι έλαβε μέτρα για να μετριάσει τον κίνδυνο να πληγούν άμαχοι, «συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρομαχικών ακριβείας, εναέριας επιτήρησης και πρόσθετων πληροφοριών πληροφοριών».
Την Κυριακή (6/10), τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κοντινό τζαμί των Μαρτύρων Αλ Άκσα, όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Τα θύματα της επίθεσης αυτής μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στοχοθέτησε ένα «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» της Χαμάς.
To μέτωπο του Ιράν
Ένας πόλεμος μακράς απόστασης με το Ιράν, όπως αρχίζουν να υποστηρίζουν πολλοί εμπειρογνώμονες, θα μπορούσε επίσης να εξελιχθεί σε μια πιο επιθετική σύγκρουση, παρά τις σχετικές ανισορροπίες στις δυνατότητες, ακόμη και όταν το Ισραήλ συνεχίζει να σχεδιάζει την κλίμακα της δικής του απάντησης στην πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Κάρμιελ Αρμπιτ, ανώτερος συνεργάτης στο πρόγραμμα Μέσης Ανατολής του Ατλαντικού Συμβουλίου, περιέγραψε αυτή τη δυναμική. «Νομίζω ότι θα το βλέπουμε αυτό ως τη νέα πραγματικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα», προέβλεψε ο Αρμπίτ.
«Νομίζω ότι το ερώτημα θα είναι απλώς πόσο συχνά θα συμβαίνει το χτύπημα για να ακουλουθήσει η απάντηση και αν η κατάσταση θα μείνει εκεί ή θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Και νομίζω ότι η ελπίδα της διεθνούς κοινότητας σε αυτό το σημείο είναι να αποτρέψει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και όχι αυτόν τον μικρότερης κλίμακας πόλεμο φθοράς».
cnn.gr