ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ στηρίζει για πρώτη φορά τις προσπάθειες για εκεχειρία με το Ισραήλ

0

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου της Βουλής του Λιβάνου για την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ, δήλωσε ο υπαρχηγός της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Είναι η πρώτη φορά που η «μαριονέτα του Ιράν στη Μέση Ανατολή, όπως αποκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τη Χεζμπολάχ, υποστηρίζει δημοσίως πρωτοβουλία για διαπραγματεύσεις από την έναρξη του πολέμου.

«Υποστηρίζουμε τις πολιτικές προσπάθειες υπό τον (σύμμαχο της Χεζμπολάχ πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ) Μπέρι με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας. Αφού διαμορφωθεί το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός και μόλις το επιτύχει η διπλωματία, όλες οι άλλες λεπτομέρειες μπορούν να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις», τόνισε ο Ναΐμ Κασέμ. «Εάν ο εχθρός (Ισραήλ) συνεχίσει τον πόλεμο, τότε το πεδίο της μάχης θα αποφασίσει», πρόσθεσε.

Καμία αναφορά της Χεζμπολάχ στη Γάζα

Η Χεζμπολάχ είχε πει προηγουμένως ότι θα σταματούσε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ όταν θα υπήρχε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η ισραηλινή ηγεσία επέμενε να διαχωρίσει η λιβανέζικη οργάνωση τη σύρραξή της με το Ισραήλ από τον πόλεμο στον Παλαιστινιακό θύλακο. Η ομιλία του Κασέμ φάνηκε να σηματοδοτεί απόκλιση από την μέχρι τώρα στάση της Χεζμπολάχ.

Στο ημίωρης διάρκειας τηλεοπτικό διάγγελμά του ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ υπογράμμισε την ετοιμότητα και τη δυνατότητα της οργάνωσής του να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισραήλ.

«Εάν ο εχθρός (Ισραήλ) συνεχίσει τον πόλεμο, τότε το πεδίο της μάχης θα αποφασίσει. Και το πεδίο της μάχης ανήκει σε εμάς», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ είχε πει στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε συμφωνήσει σε προσωρινή εκεχειρία, προτού εξοντωθεί από ισραηλινό βομβαρδισμό στο προπύργιο της οργάνωσής του στη νότια Βηρυτό. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρέσβης στη Βρετανία, Τζίπι Χοτόβελι, χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό του Λιβανέζου Υπ ΕΞ μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky News την Κυριακή.

«Απωθούμε τις ισραηλινές δυνάμεις», υποστηρίζει ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ

Ο Κασέμ υποστήριξε στο σημερινό διάγγελμά του ότι παρά τα «οδυνηρά πλήγματα» που υπέστη, η Χεζμπολάχ απωθεί τις χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών κι ότι οι δυνάμεις της μετά από εβδομάδες μαχών παραμένουν αλώβητες.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μέχρι στιγμής έχει αποτύχει κι υποσχέθηκε ότι οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ θα αναγκάσουν κι άλλους κατοίκους του βορείου Ισραήλ να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Οι στρατιωτικές μας δυνατότητες είναι εντάξει», υποστήριξε ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ σύμφωνα με το Al Jazeera. «Είναι ψευδαισθήσεις αυτά που λένε οι εχθροί μας για τις μαχητικές μας δυνατότητες. Ψεύδονται. Οι μαχητές μας είναι ακλόνητοι στη γραμμή του μετώπου. Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δέκα ημέρες είναι ότι ο πόνος των Ισραηλινών αυξάνεται. Τους λέμε ότι ολοένα και περισσότεροι Ισραηλινοί θα φύγουν από τους οικισμούς. Το ισραηλινό σχέδιό είναι να σκοτώσουν Λιβανέζους αμάχους, να αδειάσουν χωριά και να προκαλέσουν χάος. Αλλά εγώ τους λέω, οι προσπάθειές σας είναι αποτυχημένες», διεμήνυσε.

Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν κατάφεραν να προελάσουν μετά από τόσες μέρες, λίγη ώρα αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις στο νοτιοδυτικό Λίβανο με μια πρόσθετη μεραρχία εφέδρων για «περιορισμένες, στοχευμένες» δράσεις κατά «τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ».

Αυτή τη στιγμή τέσσερις μεραρχίες των IDF πολεμούν στο νότιο Λίβανο.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ