ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα για να συζητήσει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν μετά από αίτημα της Τεχεράνης, σύμφωνα με το Reuters.

To διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι πληροφορήθηκε για την συγκεκριμένη εξέλιξη από διπλωματικές πηγές.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει. Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι το Συμβούλιο είναι πιθανό να συζητήσει την κατάσταση τη Δευτέρα.

«Οι ενέργειες του ισραηλινού καθεστώτος συνιστούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και αποσταθεροποιούν περαιτέρω μια ήδη εύθραυστη περιοχή», ανέφερε ο Aραγτσί σε επιστολή του προς το 15μελές συμβούλιο το Σάββατο.

Το Ιράν επιφυλάσσεται να απαντήσει στην Ισραηλινή επίθεση

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σε ευθυγράμμιση με τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, επιφυλάσσεται για το εγγενές δικαίωμά της να απαντήσει νόμιμα και νόμιμα σε αυτές τις εγκληματικές επιθέσεις την κατάλληλη στιγμή», έγραψε.

Δεκάδες ισραηλινά αεροσκάφη ολοκλήρωσαν τρία κύματα επιθέσεων πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου εναντίον εργοστασίων πυραύλων και άλλων εγκαταστάσεων κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ.

Ήταν αντίποινα για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου με περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους, και το Ισραήλ προειδοποίησε τον βαριά οπλισμένο εχθρό του να μην ανταποδώσει το χτύπημα μετά το τελευταίο χτύπημα.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντανόν απέρριψε την καταγγελία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας σε δήλωσή του την Κυριακή ότι το Ιράν «προσπαθεί να δράσει εναντίον μας στη διπλωματική αρένα με τον γελοίο ισχυρισμό ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο».

«Όπως έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά, έχουμε το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ], δήλωσε ο Ντανόν.

Κρίσιμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση «σε όλα τα μέρη να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές ενέργειες, μεταξύ άλλων στη Γάζα και τον Λίβανο, να καταβάλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να αποτρέψουν έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο και να επιστρέψουν στον δρόμο της διπλωματίας», ανέφερε ο εκπρόσωπός του σε ανακοίνωσή του το Σάββατο.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκάν προειδοποίησε για περαιτέρω επιθέσεις εναντίον της χώρας του, μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ. Σε δήλωσή του στο X, έδωσε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των τεσσάρων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και δήλωσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να αμύνεται.

«Οι εχθροί του Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτοί οι γενναίοι άνθρωποι στέκονται άφοβα στην υπεράσπιση της χώρας τους και θα απαντήσουν σε κάθε ηλιθιότητα με τακτ και εξυπνάδα», έγραψε.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ