ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Κοινωνικά απομονωμένοι αισθάνονται οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας

0

Πρωτόγνωρες είναι οι συνθήκες και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τα κλειστά πανεπιστήμια να φέρνουν την κοινότητα αντιμέτωπη με ένα ακόμα κοινωνικό πρόβλημα που σίγουρα δεν μπορεί να επιλυθεί από τα μαθήματα εξ αποστάσεως.

Οι άδειες πανεπιστημιακές αίθουσες αλλά και οι έρημες πόλεις από φοιτητές, σίγουρα προκαλούν έναν έντονο προβληματισμό, που πέρα από τον προβληματικό τρόπο εκπαίδευσης, προκαλεί και ένα σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες φοιτητικές πόλεις βιώνουν την μοναξιά της εγκατάλειψης των φοιτητών που αναγκάζονται να ξεστήσουν και το νοικοκυριό τους για να επιστρέψουν στις πατρικές εστίες έως ότου ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση με την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας τοπικών κοινωνιών και πολιτισμού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Ζαϊμάκης, παρουσίασε μια ποιοτική έρευνα μέσα από την οποία αποτυπώνεται η άποψη των φοιτητών στην νέα… κανονικότητα της εκπαίδευσης εξ αποστάσεως στην εποχή του κορωνοϊού.

Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν φοιτητές από πανεπιστημιακά Τμήματα του Ρεθύμνου, φαίνεται ότι, παρά τις δυσκολίες, οι φοιτητές χαρακτηρίζουν, σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, ως καλό τον τεχνολογικό εξοπλισμό μέσα από τον οποίο γίνεται η παρακολούθηση των μαθημάτων.

Μάλιστα η πλειοψηφία των φοιτητών παρακολουθεί τα μαθήματα από τον προσωπικό τους χώρο, κυρίως, το σπίτι τους και ελάχιστοι είναι αυτοί που παρακολουθούν μαθήματα κατά ομάδες. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αναφέρουν είναι η αίσθηση απομόνωσης από την διαδικασία του μαθήματος αλλά και η αδυναμία αλληλεπίδρασης με τους συμφοιτητές τους. Με λίγα λόγια, και εδώ καταγράφεται έντονα το πρόβλημα της κοινωνικής απομόνωσης. Πάντως, από καλή ως μέτρια χαρακτηρίζουν οι φοιτητές την εμπειρία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αποτυπώνεται ως θετικό η εξοικείωση των φοιτητών με την τεχνολογία τονίζοντας όμως ότι αυτό θα μπορούσε να έχει γίνει από το παρελθόν. Χωρίς, βέβαια, να σημαίνει ότι έπρεπε να «έρθει» μια πανδημία για να σταθεί αυτός ο μηχανισμός…

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία των καθηγητών Γιάννη Ζαϊμάκη και Μαρίνα Παπαδάκη. Πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως 24 Μαΐου 2020 και σε αυτήν συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες από τα τμήματα οικονομικών επιστημών, ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών και κοινωνιολογίας.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Ώρα Αιχμής»:

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ