ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Το μέλλον της Κρήτης στρέφεται στον αγροδιατροφικό τομέα

0

Αισιοδοξία από τον πρόεδρο του οικονομικού επιμελητηρίου

Την αισιόδοξη πλευρά των δεδομένων της τοπικής οικονομίας διακρίνει ο Πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Παντελής Πετσετάκης.

Παρά το κλίμα αβεβαιότητας και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα, ο ίδιος διακατέχεται από αισιοδοξία και θεωρεί, ότι το νησί μας θα κυριαρχήσει στον οικονομικό τομέα, υποστηρίζοντας, ότι ήδη οι διαπιστώσεις που υπάρχουν είναι σε σωστή κατεύθυνση.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, τόνισε, ότι το νέος έτος, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, θα έχει θετικό πρόσημο ως προς την οικονομική εξέλιξη του επιχειρείν και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο η δυναμική του τουρισμού σε συνδυασμό με την σε υψηλά ποσοστά απορρόφηση κονδυλίων από την Ε.Ε. και τον αναπτυξιακό νόμο, το νησί μας μπορούν να διαμορφώσουν ισχυρό αναπτυξιακό πεδίο και να ωθήσουν σε δημιουργική και προσοδοφόρα τροχιά τους επιχειρηματίες του νησιού.

Κρίνει, ωστόσο, πως ο τουρισμός δεν είναι πανάκεια και ο ίδιος θεωρεί πως η στροφή στον αγροδιατροφικό τομέα θα αλλάξει το οικονομικό τοπίο του νησιού.

«Αγκάθι» θεωρεί την έλλειψη εργατικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο τουριστικό γίγνεσθαι, όπως διαφάνηκε στην πράξη το περασμένο καλοκαίρι.

Περισσότερα, στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκει το 2022 την Κρητική Αγορά και ποια είναι τα αίτια;

Το 2022 ξεκινάει με την κρητική αγορά να βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο τοπικής ανάπτυξης στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο. Η ρευστοτήτα των επιχειρήσεων βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο με τις επιστρεπτέες προκαταβολές της προηγούμενης χρήσης παρά τις αστοχίες σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε επίπεδο Κρήτης και συγκεκριμένα Περιφέρειας Κρήτης με το πρόγραμμα της επιχορήγησης των τοπικών κρητικών επιχειρήσεων δόθηκαν επιδοτήσεις σε πλειάδα κρητικών επιχειρήσεων. Ωστόσο χρειάστηκαν βελτιώσεις στις αστοχίες που παρατηρήθηκαν στον αρχικό σχεδιασμό τους.

Σε επίπεδο επενδύσεων η Κρήτη κρατάει τα σκήπτρα σε πανελλαδικό επίπεδο με μεγάλα ποσοστά απορρόφησης κονδυλίων και αναπτυξιακού νόμου.

Σε επίπεδο εργασίας και απασχόλησης δυστυχώς το εργατικό και υπαλληλικό δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις τοπικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Για το 2022 το πρόβλημα αυτό έχει ενταθεί πολύ σε δυσχέρεια όλων των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ποιες είναι η θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την αντιμετώπιση της κρίσης που διέρχεται και η τοπική οικονομία στα χρόνια της πανδημίας, τα οποία ήρθαν ως συνέχεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος - Τμήμα Δυτικής Κρήτης (Ρέθυμνο και Χανιά) ως επιστημονικός φορέας συμβάλει με το επιστημονικό του προσωπικό σε κεντρικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο  Κρήτης για τον ορθολογικό σχεδιασμό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σχετικών παρατηρητηρίων σε σύνδεση με τους τοπικούς πυλώνες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Στόχος πάντα παραμένει η άμβλυνση των σχετικών ανισοτήτων σε τοπικό επίπεδο και η μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλιών σε επίπεδο τοπικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε η ανάπτυξη να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην κρητική κοινωνία.

Είναι ο τουρισμός πανάκεια για το νησί μας ή οφείλουμε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τους ήδη υπάρχοντες οικονομικούς τομείς;

Ο τουρισμός δεν είναι πανάκεια για το νησί μας και για αυτό ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει 13 διαφορετικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Την τελευταία δεκαετία, παρά την αύξηση του τουριστικού προϊόντος γίνονται πρακτικές προσπάθειες ώστε η Κρήτη να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της και να δώσει έμφαση στον γνωστό πλέον Αγροτοδιατροφικό Τομέα με απτά μετρήσιμα παραδείγματα.

Υπάρχουν άλλοι οικονομικοί τομείς που θα μπορούσε να στραφεί η Κρήτη; Ποιοι είναι αυτοί και γιατί τους θεωρείται προσοδοφόρους για την τοπική οικονομία;

Υπάρχουν διαφορετικοί αναδυόμενοι τομείς σε επίπεδο Κρήτης, όπως η ανάπτυξη φωτοβολταικών πάρκων με την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και την μείωση της κοστοβόρας ενεργειακής κατανάλωσης από άλλες πηγές ενέργειας. Επίσης η νέα ψηφιακή οικονομία μπορεί εύλογα να υποστηριχτεί σε επίπεδο Κρήτης συνδυασμένο με ψηφιακούς νομάδες που θα επιλέξουν την Κρήτη ως τόπο διαμονής και απασχόλησης. Τέλος η πρωτογενή παραγωγή με την ανάπτυξη θερμοκηπίων με ισχυρή επιδότηση από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο μας γεμίζει ελπίδα ότι θα έχει πολύ θετικό οικονομικό αποτύπωμα σε επίπεδο Κρητικής Οικονομίας με δραματική μείωση της τοπικής ανεργίας. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ