ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στροφή στον ενεργειακό πλούτο της Κρήτης

0

Έντονη κινητικότητα και διεθνές ενδιαφέρον προκαλεί η στροφή της ελληνικής κυβέρνησης στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου της χώρας. Η Κρήτη, προφανώς, και βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω των αναμενόμενων κοιτασμάτων στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος αλλά και ανατολικά προς το Αιγαίο. Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τίτλοι όπως «ξύπνησε η Ελλάδα» ή «Ο Πόλεμος ξυπνά την Αθήνα»  ή «οι θησαυροί στην επιφάνεια» έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστήμονες όπως ο Αντώνης Φώσκολος, που εδώ και χρόνια αναδείκνυαν με το ερευνητικό τους έργο τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας στον ενεργειακό τομέα και μάλιστα υποδεικνύοντας με στοιχεία τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει.

Και σήμερα, ο κ. Φώσκολος, θεωρεί, ότι η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε μια χώρα που θα εξάγει φυσικό αέριο και θα καταφέρει να ανέβει πολλά οικονομικά επίπεδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολλαπλές παραμέτρους στρατηγικού χαρακτήρα. 

Ο ίδιος, αναφέρει: «Η απόφαση του πρωθυπουργού για την ενεργοποίηση της έρευνας προς εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη έρχεται να διορθώσει το έγκλημα που έκανε η ΕΕ μετά το 1990 και μέχρι σήμερα. Έκοψε το κλαδί στο οποίο καθότανε και το οποίο την έκανε παγκόσμια υπερδύναμη. Οι γεωφυσικές έρευνες που έκαναν τα ΕΛΠΕ επί 30 μέρες από τις αρχές Φεβρουαρίου στο Ιόνιο με το γεωφυσικό σκάφος S.W. Cook (κόστισαν πάνω από $ 30.000.000) ήταν ο προάγγελος των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για τα ελληνικά κοιτάσματα.»

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, υποστήριξε μεταξύ άλλων,  ότι «Η Ελλάδα, θα μπορεί δυνητικά να συνεισφέρει στην Ευρώπη για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια τουλάχιστον 98 δισ. αερίου ετησίως. Αυτή ήταν και η παρότρυνση των Menendez και Pompeo. «Η Ευρώπη, αν θέλει ενεργειακή ανεξαρτησία, ας αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου» Σε αυτή την λεκάνη συμπεριλαμβάνονται και οι στόχοι στον κόλπο της Κυπαρισσίας και τα κοιτάσματα που υπάρχουν δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων αλλά και αυτών που βρίσκονται νότια των νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου και αυτών που βρίσκονται νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας».

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε πέντε θαλάσσιες περιοχές: Το «Μπλοκ 2» και το «Ιόνιο» δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού της Κέρκυρας, το «Μπλοκ 10» στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου και τις δύο μεγάλες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι εταιρείες Energean και Ελληνικά Πετρέλαια έχουν αποκτήσει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στις περιοχές ανοιχτά της Κέρκυρας και της Πελοποννήσου.

Οι περιοχές κοντά στην Κρήτη εξασφαλίστηκαν από κοινοπραξία που περιλαμβάνει την Total Energies, την Exxon Mobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανατολικά της Κρήτης και στο Αιγαίο.

Σεισμικές έρευνες το 2017 και το 2018 έδειξαν κοιτάσματα φυσικού αερίου περίπου 280 δις κυβικών μέτρων μόνο στα ανοικτά της Κρήτης. Τα κοιτάσματα αυτά είναι πενήντα φορές περισσότερα από την τρέχουσα ετήσια κατανάλωση της Ελλάδας.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ

Για ακόμα μία φορά ο κ. Φώσκολος εμένει στα οφέλη της χώρας από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει τα εξής: «Δεν είναι μόνο σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου, περίπου $ 200 δισ. σε 50 χρόνια, ούτε τα έσοδα των $50 δισ. της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το σημαντικότερο είναι ότι θα δουλέψουν για 50-60 χρόνια, 25.000 άτομα στον πρωτογενή ενεργειακό τομέα και 75.000 άτομα στον δευτερογενή τομέα. Εάν κατασκευαστεί ο αγωγός East-Med που θα μεταφέρει 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως προς την Ευρώπη περνά πάρα πολύ κοντά από τους δύο στόχους φυσικού αερίου που βρίσκονται στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί και η Ελλάδα να προσθέσει τουλάχιστον άλλα 30 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως με αποτέλεσμα να διοχετεύονται στην Ευρώπη 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Αν προσθέσουμε και τα 15 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως που διοχετεύει ο αγωγός ΤΑΠ το άθροισμα των 65 δισ ετησίως που θα παίρνει η Ευρώπη μέσω Ελλάδας, τότε αντισταθμίζονται οι απώλειες των 55 δισ. ετησίως που θα έπαιρνε μέσω NordStreamII. Να λοιπόν ο ρόλος-κλειδί της Ελλάδας για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης είναι πολύ μεγάλο κάτι που το κατάλαβαν οι BobMenendez και MikePompeo. Το ενεργειακό κενό που θα αφήσει η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να καλυφθεί από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Το μήνυμα είναι σαφέστατο προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες ιδιαίτερα προς την ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη πριν την ουκρανική κρίση και το κλείσιμο του NordStreamII, θα είχε ανάγκες σε φυσικό αέριο μέχρι το 2050 της τάξης των 240 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Με το κλείσιμο του NordStreamII οι ανάγκες ανέρχονται σε 295 δισ.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ