Η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, του πρωτογενούς τομέα και του πολιτισμού στην Περιφέρεια Κρήτης ήταν το θέμα της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”
Η ανάπτυξη της Κρήτης είναι η βασική προτεραιότητα των αντιπεριφερειών δημοσίων έργων, πρωτογενή τομέα, επιχειρηματικότητας και πολιτισμού και ισότητας.
Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Σκουλάς, Σταύρος Τζεδάκης, Μιχάλης Βάμβουκας και Γωγώ Μηλάκη παρουσίασαν το σχεδιασμό τους για την νέα αυτοδιοικητική θητεία που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Σκουλά στην πρώτη γραμμή είναι τα έργα στο οδικό δίκτυο με τις παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ να ολοκληρώνονται εκτός απροόπτου στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ήδη ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις στο κόμβο Γαζίου ενώ υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τρείς μελέτες οδικών έργων ύψους 4 εκ. ευρώ που θα αναβαθμίσουν οδικά την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης.
Πρόκειται για τις μελέτες αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας της παλιάς εθνικούς οδού και του παράπλευρου δικτύου Γουβών – Λιμένας Χερσονήσου, την αναβάθμιση του τμήματος Γούρνες Σταυράκια, της εθνικής οδού 97 Ηράκλειο – Αγία Γαλήνη καθώς και την επικαιροποίηση της μελέτης για την παράκαμψη Τυμπακίου. Όπως εκτιμάται σε δυόμισι χρόνια αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τρεις μελέτες οδικών έργων, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης.
Την ίδια ώρα τεράστια βαρύτητα δίνεται στις υποδομές φραγμάτων με δεδομένη την παραγγελία εξοπλισμού για το φράγμα της Πλακιώτισσας. Στα Αμιρά έχει γίνει εκδήλωση ενδιαφέροντος για να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ενώ παράλληλα προχωρά το φράγμα του Έλους στα Χανιά.
Στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει και σχετική ετοιμότητα για εξασφαλιστούν κονδύλια για τον ταμιευτήρα των Στερνών.
Είναι σημαντικός ο ρόλος αυτών των υποδομών για τον πρωτογενή τομέα, τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Σταύρος Τζεδάκης κάνοντας λόγο για καίριες παρεμβάσεις στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων.
Η δύναμη της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη
Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Κρήτη, ένα νησί που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα. Συνολικά εκτιμάται ότι στην Κρήτη θα προστεθούν το επόμενο διάστημα πάνω από 11.000 κλίνες, οι περισσότερες εξ αυτών σε πολυτελείς μονάδες. Την τελευταία διετία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”, η Περιφέρεια Κρήτης έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους σημαντικών τουριστικών projects, που αναμένεται να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν του νησιού. Άλλωστε, οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού της Κρήτης είναι μεγάλες, καθώς πρόκειται να υλοποιηθούν μια σειρά από υποδομές, όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά και ο Βόρειος Οδικός Άξονας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη αεροπορικές εταιρείες έχουν βάλει στα σχέδιά τους την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο νέο αεροδρόμιο, το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το 2027.
Τη σημασία των ξενοδοχειακών επενδύσεων στο νησί ανέπτυξε ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας Μιχάλης Βάμβουκας, ο οποίος τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” την δυναμική της τουριστικής βιομηχανίας στο νησί. Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα της Περιφέρειας 15 νέες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν πάρει το πράσινο φως και με περιβαλλοντικές μελέτες προσθέτοντας στη δυναμική της Κρήτης συνολικά 11.527 νέες κλίνες.
Οι περισσότερες από τις νέες επενδύσεις αφορούν τον νομό Χανίων, ακολουθούν το Λασίθι και το Ρέθυμνο και αμέσως μετά το Ηράκλειο που φαίνεται όμως να περνά στην αντεπίθεση το 2024 με νέες μελέτες για ανέγερση ξενοδοχείων.
Οι παραπάνω αριθμοί αποτυπώνουν τη δυναμική της Κρήτης με τη βαριά τουριστική βιομηχανία να αποτελεί το Α και το Ω της τοπικής οικονομίας και τις επενδύσεις να επεκτείνονται ακόμα και σε περιοχές που στο παρελθόν δεν είχαν πολύ μεγάλη ζήτηση.
Την ίδια ώρα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βάμβουκας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Στην Κρήτη, η ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των startups το 2022 σε σχέση με το 2021 ανέρχεται στο 13,7%. Από 37 νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που υπήρχαν το 2021, αυξήθηκαν σε 42 το 2022. Μάλιστα η Κρήτη έρχεται στην 2η θέση μετά την Αττική (που έχει στον σχετικό δείκτη 13,1) με δείκτη 6,8 ακολουθούμενη από την Κεντρική Μακεδονία (5,5), το Βόρειο Αιγαίο (3,6) τη Δυτική Ελλάδα (3,3) και την Στερεά Ελλάδα (3,2).
Η δυναμική του πολιτισμού και της ισότητας
Ο πολιτισμός και η ισότητα αποτελούν βασικές πτυχές του προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης σύμφωνα με αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Γωγώ Μηλάκη που επίσης μίλησε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”.
Σημαντικό κομμάτι οι πολιτιστικές διαδρομές από τη Μινωική στη σύγχρονη Κρήτη με τις πολιτιστικές διαδρομές να χωρίζονται σε θεματικές ενότητες. Επίσης σημαντικό κομμάτι αποτελεί η προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης με την Περιφέρεια να προωθεί και σχέδιο παρεμβάσεων αλλά και μεγαλύτερης ανάδειξης αυτών κυρίως χώρων που δεν χαρακτηρίζονται πρώτης γραμμής όσον αφορά την επισκεψιμότητα έχουν όμως πολύ σημαντική ιστορική σημασία. Επίσης η κ. Μηλάκη αναφέρθηκε και στην προτεραιότητα αλλά και το σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης για την ισότητα.
neakriti.gr