ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πήραν και πάλι την ανιούσα οι τιμές των ακινήτων στην Κρήτη - Στα ύψη και τα ενοίκια

0

 Η Κρήτη εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά στην λίστα με τις πιο ακριβές περιφέρειες στις τιμές των ακινήτων, με τις αυξήσεις να κινούνται στο 10% σε σχέση με το 2023.

Παρότι ο πληθωρισμός δείχνει να “μαζεύεται” και να πλησιάζει το πολυπόθητο 2%, ωστόσο οι αυξητικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων, τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά, παραμένουν... πανίσχυρες! Τα στατιστικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα, λένε ότι διατηρήθηκαν και το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι αυξητικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων. Και οι πέριξ της αγοράς ακινήτων, εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών και τους επόμενους μήνες, γεγονός που προβληματίζει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης ακινήτου είτε προς αγορά είτε προς ενοικίαση.

Η Κρήτη εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά στην λίστα με τις πιο ακριβές περιφέρειες στις τιμές των ακινήτων, με τις αυξήσεις να κινούνται στο 10% σε σχέση με το 2023.

Ο Κώστας Αράπογλου, πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων του νομού Ηρακλείου, ερωτώμενος για τα δημοσιεύματα που μιλούν για διατήρηση του υψηλού κόστους στις τιμές των ακινήτων, εστιάζει σε ορισμένες αιτίες που ευθύνονται για την ανοδική πορεία, η οποία όπως εκτιμάται θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Οι λόγοι που κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα είναι αρκετοί. Οι πιο κρίσιμοι είναι το υψηλό κόστος κατασκευής, καθώς οι τιμές των οικοδομικών υλικών συνεχώς αυξάνονται. Ένας επιπλέον λόγος, είναι ότι δεν κατασκευάζονται νέες οικοδομές, κάτι που θα συμπαρέσυρε τις τιμές προς τα κάτω από την στιγμή που θα είχαμε περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα, επειδή οι ιδιοκτήτες δεν αντέχουν το ύψος της φορολογίας».

«Μέσα σε όλα, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το σχέδιο πόλης, το οποίο δεν επεκτείνεται ώστε να συμπεριληφθούν νέες οικοδομές».

Που κινούνται οι τιμές των ενοικίων στην Κρήτη

Καμία αλλαγή δεν παρατηρείται στις τιμές των ενοικίων σε επίπεδο Κρήτης και το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα, με τους υπολογισμούς μας, οι τιμές μεσοσταθμικά κυμαίνονται: Για μία γκαρσονιέρα από 250 έως 550 ευρώ τον μήνα, για ένα δυάρι από 400-600 ευρώ, για ένα τριάρι από 600-900 ευρώ και για ένα τεσσάρι από 700-1.000 ευρώ τον μήνα.

Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές και τον πλούσιο πολιτισμό, αποτελεί παραδοσιακά έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό. Σε ό, τι αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, η υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στην περιφέρεια Χανίων, ενώ η χαμηλότερη στην περιφέρεια Ηρακλείου. Ωστόσο, στο Ηράκλειο παράλληλα καταγράφεται και η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικιών (9,9%) τον Μάιο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά. Αναλυτικότερα, στα Χανιά η μέση ζητούμενη τιμή είναι 2245ευρώ/τ. μ., στο Ρέθυμνο είναι 1832 ευρώ/τ. μ., στο Λασίθι είναι 1800 ευρώ/τ. μ. και στο Ηράκλειο είναι 1560 ευρώ/τ. μ.

Η έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδας

Όπως τονίζεται από την ΤτΕ, η στέγαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η συνεχής αύξηση των τιμών, την οποία τροφοδοτεί η ζήτηση από το εξωτερικό, και το αυξημένο κόστος κατασκευής και δανεισμού διαμορφώνουν επίπεδα τιμών δυσανάλογα προς το διαθέσιμο εισόδημα, δυσχεραίνοντας την απόκτηση πρώτης κατοικίας και συμπαρασύροντας ανοδικά τόσο τις τιμές κατοικιών υποδεέστερων χαρακτηριστικών όσο και τα μισθώματα.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται για ακόμη ένα τρίμηνο (δηλαδή Απριλίου - Ιουνίου) οι τιμές πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της ιστοσελίδας Spitogatos

Για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης των κατοικιών τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν τα εξής:

Τα πρωτεία της ακρίβειας εξακολουθούν να έχουν τα Νότια Προάστια καθώς οι τιμές πώλησης σπιτιών αυξήθηκαν κατά 6,8% και ανήλθαν στα 3.750 ευρώ ανά τ. μ. από 3.511 ευρώ ανά τ. μ. που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Μετά ακολουθούν οι Κυκλάδες καθώς οι τιμές πώλησης σπιτιών είναι αυξημένες κατά 11,3% και ανέρχονται στα 3.542 ευρώ το τ. μ., από 3.182 ευρώ το τ. μ. που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Εξίσου σε νέα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές πώλησης ακινήτων στα Βόρεια Προάστια. Δηλαδή η μέση ζητούμενη τιμή είναι αυξημένη κατά 7% και φτάνει στα 3.043 ευρώ ανά τ. μ. από 2.846 ευρώ που ήταν.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως σε ανοδική πορεία βρίσκονται και οι τιμές πώλησης σπιτιών στα Ανατολικά Προάστια. Δηλαδή η τιμή τους καταγράφει μια αύξηση της τάξεως του 12,8% και ανέρχεται στα 2.133 ευρώ το τ. μ. από 1.891 ευρώ το τ.μ.

Τσιμπημένες είναι και οι τιμές ακινήτων στα Δυτικά Προάστια. Δηλαδή η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται στα 1.909 ευρώ το τ. μ. από 1.704 ευρώ το τ.μ.

Σε υψηλούς ρυθμούς κινούνται και τα ακίνητα στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, οι τιμές στα σπίτια του κέντρου της Θεσσαλονίκης “τσίμπησαν” 10,5% καθώς κόστισαν τα 2.342 ευρώ ανά τ. μ. κατά το δεύτερο τρίμηνο έναντι 2.120 ευρώ το τ.μ.

Ενώ στις Κυκλάδες οι τιμές πώλησης ακινήτων διαμορφώνονται στα 3.542 ευρώ ανά τ. μ. έναντι 3.182 ευρώ το τ. μ. που ήταν πέρυσι.

Αλλά υψηλές είναι και οι τιμές στα άλλα νησιά εκτός των Κυκλάδων, όπως στην Λευκάδα. Συγκεκριμένα η μέση ζητούμενη τιμή για ένα σπίτι είναι αυξημένη κατά 21% καθώς διαμορφώνεται στα 2.672 ευρώ το τ. μ. από 2.208 ευρώ το τ. μ που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στις Σποράδες ανέβασε σημαντικά και το κόστος των κατοικιών. Δηλαδή οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 25% και ανέρχονται στα 2.250 ευρώ το τ. μ. από 1.800 ευρώ το τ. μ. που ήταν πέρυσι.

Ακριβή υπόθεση η κατασκευή... - Μεγάλες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίστηκαν και τον Μάιο οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, σημειώνοντας νέα αύξηση κατά 5,5%. Ειδικότερα, ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Τούβλα (13,5%), Αγωγούς χάλκινους (9,9%), Πλαστικούς σωλήνες (8,3%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (8,1%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (7,4%), Θερμαντικά σώματα (7,2%), Ηλιακούς θερμοσίφωνες (7%), Πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (6,8%), Διακόπτες (6,7%), Παρκέτα (6,4%), Πλακίδια γενικά - δαπέδου, τοίχου (6,2%), Τσιμέντο (6,1%), Κουφώματα αλουμινίου (6%), Ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (5,5%), Μαρμαρόπλακες (5,1%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (4,9%), Έτοιμο σκυρόδεμα (4%) και Σίδηρο οπλισμού (3,7%).

Αντίθετα, στην Ηλεκτρική ενέργεια οι τιμές μειώθηκαν κατά 13,8%. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 5,5% τον Μάιο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2023, έναντι αύξησης 7,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2023 με το 2022.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,5% τον Μάιο 2024 σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2024, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2023.

 

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ