ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ο «κόκκινος» χάρτης και το Αμάρι τρομάζουν την Κρήτη

0

Σε αυξημένη επιφυλακή η Κρήτη για τον κίνδυνο πυρκαγιάς την Κυριακή - Παραμένουν στο Αμάρι οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στο "κόκκινο" θα βρίσκεται αύριο ολόκληρη η Κρήτη, καθώς ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας κατατάσσει το νησί στην κατηγορία 5 που επιβάλλει συνθήκες κατάστασης συναγερμού.

Αυτό όπως είναι λογικό κρατάει σε επιφυλακή την πυροσβεστική και την πολιτική προστασία για ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και για το Αμάρι με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν στην μεγάλη περιοχή.

Σύμφωνα με το climatebook.gr, λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, η καμένη έκταση στην περιοχή Αμαρίου είναι περίπου 10.000 στρέμματα.

Η επιχείρηση κατάσβεσης παραμένει σε εξέλιξη, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες, χωρίς πάντως να υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Ωστόσο, το γεγονός πως αύριο, Κυριακή, η Κρήτη είναι στο «κόκκινο», όπως θα δείτε στον σχετικό χάρτη, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.
 

Στο μεταξύ, ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε το Σάββατο στους δημοσιογράφους για τις φωτιές, μετά τη συνεδρία της επιστημονικής επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις καιρικές συνθήκες της ερχόμενης εβδομάδας αλλά και τη σύσκεψη που ακολούθησε, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Αμέσως μετά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μίλησε για τις επικίνδυνες συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα καθώς ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας είπε:

«Από αύριο Κυριακή, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Θα έχουμε συνδυασμό ισχυρότατων ανέμων 6, 7 και με ριπές 8 Μποφόρ. Ανομβρία και ξηρασία και γι’ αυτό τον λόγο, η μισή Ελλάδα θα βρίσκεται “στο κόκκινο”, όπως φαίνεται και στον χάρτη».

Και πρόσθεσε: «Έχω ζητήσει να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα, που αφορούν τον Στρατό, την Αστυνομία, τους εθελοντές, την Πυροσβεστική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζητάω από το σύνολο των συμπολιτών μας να είναι σε εγρήγορση και να επιδείξουν τεράστια υπευθυνότητα, γιατί θα έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη εβδομάδα».

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ