ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Επιχειρήσεις διαχείρισης και διακίνησης αμνοεριφίων: «Ανεπανόρθωτη η οικονομική ζημιά λόγω της απαγόρευσης σφαγής - Επιστολή στον ΥΠΑΑΤ

0

 Κύριε Υπουργέ,  

το παραγωγικό σύστημα της αιγοπροβατοτροφίας της Κρήτης εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς και της οικονομίας.

 Στα πλαίσια αυτά, έχουν αναπτυχθεί επιχειρήσεις που ασχολούνται με την οργάνωση της διαχείρισης μέχρι την τελική πάχυνση των αμνοεριφίων, παρακολουθούν και διαμορφώνουν την αγορά του κρέατος των αμνοεριφίων ποσοτικά και ποιοτικά.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν αναπτύξει και υποστηρίζουν σύστημα συμβολαιακής παραγωγής με τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που έχουν σύγχρονες υποδομές απογαλακτισμού, ανάπτυξης και πάχυνσης των αμνοεριφίων.

Επιπρόσθετα καλύπτουν το πρόβλημα που δημιουργείται εξαιτίας την  έντονης εποχικότητας στις γεννήσεις  των αρνιών και κατσικιών και της ζήτησης της αγοράς που για μεγάλα διαστήματα είναι αντίθετη της περιόδου γέννησης, όπως είναι η περίοδος του καλοκαιριού.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν συμβάλλει σημαντικά στην προσθήκη προστιθέμενης αξίας στο κρέας των αμνοεριφίων με την παραγωγή βαρύτερων και υψηλής ποιότητας σφάγιων.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις έχουν επενδύσει, εδώ και τρείς μήνες,  και είναι έτοιμες  να διαθέσουν στην κατανάλωση μεγάλο αριθμό αμνοεριφίων  (περίπου είκοσι χιλιάδες, 20.000), στο στάδιο της πάχυνσης για να καλυφθεί η ζήτηση της αγοράς της Κρήτης, που είναι στο μέγιστο αυτή την περίοδο, λόγω του τουρισμού, των πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί.

Στα πλαίσια των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο της πανωλους στις εκτροφές προβάτων και αιγών και τα οποία έχουν υποστηρίξει οι κτηνοτρόφοι και οι επιχειρήσεις διαχείρισης και διακίνησης, η παράταση του  καθολικού κλεισίματος  των σφαγείων, χωρίς εξειδίκευση, δημιουργεί ανεπανόρθωτες  οικονομικές ζημιές,  και θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος.

Επιπρόσθετα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι  η συνέχιση  του κλεισίματος των σφαγείων για τα μηρυκαστικά έχει ως συνέπεια η τοπική αγορά να έχει κατακλειστεί από ρουμάνικα σφάγια  και παράλληλα έχει ήδη αναπτυχθεί   φόβος και απομάκρυνση του καταναλωτή από το κρέας των αμνοεριφίων. Αυτό μακροπρόθεσμα υπάρχει ο κίνδυνος να  οδηγήσει σε δραματική πτώση της τιμης παραγωγού  των αμνοεριφίων, με ότι συνεπάγεται αυτό για την περιφερειακή οικονομία.  

Επειδή με βάση τα στοιχεία των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών  δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα της νόσου σε ολόκληρη της Κρήτη και ότι το σύνολο των  δειγμάτων  από τις εκμεταλλεύσεις ακόμη και  στις  ζώνες επιτήρησης που εμφανίστηκαν τα κρούσματα είναι στο σύνολο τους αρνητικά,

Ζητούμε το άμεσο άνοιγμα σφαγείων

  • που θα ορίσουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές Υπηρεσίες των ΠΕ στις οποίες δεν έχουν ανιχνευτεί κρούσματα,
  • υπό την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων, από την διακίνηση των ζώων, μέχρι την διανομή των σφάγιων, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία και οι αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών,
  • με την  εμπλοκή και των κτηνιάτρων εκτροφής στις περιπτώσεις που  το προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών δεν φτάνει και  η όλη διαδικασία να γίνεται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση  προκειμένου να μην υπάρξει ο οποιασδήποτε κίνδυνος.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες

 

Εκ μέρους  των επιχειρήσεων διαχείρισης και διακίνησης αμνοεριφίων

ΠΕ Ρεθύμνης

Παυλάκης  Νικόλαος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ