ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Πέφτει κάτω από τους 30οC ο υδράργυρος»

0

 Φθινοπωρινό το σκηνικό μέχρι τα μέσα της εβδομάδας - Ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας το σαββατοκύριακο στην Κρήτη

Ενισχυμένοι άνεμοι θα επικρατούν μέχρι και το μεσημέρι στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών, ενώ την ίδια ώρα το σκηνικό του καιρού αλλάζει λόγω της ψυχρής εισβολής που αναμένεται να ρίξει αισθητά την θερμοκρασία. Στα Χανιά που βρίσκονται στην τέταρτη κατηγορία στον χάρτη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι πυροσβεστικές και τοπικές αρχές παραμένουν για μια ακόμη μέρα σε αυξημένη ετοιμότητα.

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού πάντως για τις επόμενες ημέρες, θα είναι η πτώση του υδραργύρου, ακόμη και σε επίπεδα κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου για την ενδοχώρα και τις ορεινές ζώνες. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας του δήμου Χανίων Μανόλη Λέκκα, «τα ανεμολογικά στοιχεία αλλάζουν το επόμενο διάστημα ενώ και η θερμοκρασία από το Σάββατο και μετά φαίνεται να έχει πτωτικές τάσεις κάτι που θα το δούμε ακόμα περισσότερο το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή όπου πραγματικά θα επικρατούν θερμοκρασίες φθινοπώρου».

Η ένταση των ανέμων κατά τόπους θα ξεπερνά τα 6 μποφόρ με πολύ ισχυρές ριπές, ενώ δεν προβλέπεται εξασθένηση ούτε τις βραδινές ώρες. Προσοχή σε όλους όσοι θα κινηθούν σε ορεινές ζώνες όπου υπάρχουν εκκλησίες του Τιμίου Σταυρού, συστήνει ο Μανόλης Λέκκας. Οι ενισχυμένοι άνεμοι διατηρούνται μέχρι και τα μεσάνυχτα ενώ από αύριο Κυριακή θα πνέουν πολύ πιο εξασθενημένοι.

«Η θερμοκρασία υποχωρεί από το Σάββατο με τις μέγιστες τιμές στα δυτικά να κυμαίνονται από 28 - 29 βαθμούς Κελσίου και ανατολικά θα φτάνει μέχρι και τους 30 βαθμούς. Το βράδυ οι θερμοκρασίες θα πέσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, με τις ελάχιστες τιμές να καταγράφουν τιμές ακόμη και κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου και μάλιστα στην ενδοχώρα αυτό θα μετατραπεί σε αισθητή ψύχρα», σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.

Νεφώσεις και περιορισμένες πιθανότητες για ασθενείς παροδικές βροχές προβλέπονται για αύριο Κυριακή, με τους ανέμους πάντως, να εξασθενούν. Πυροσβεστική υπηρεσία, πολιτική προστασία και δήμοι στα Χανιά, παραμένουν σε επιφυλακή ενώ σε ισχύ είναι η απόφαση απαγόρευσης παραμονής και διέλευσης από δάση και άλση. Η ψυχρή αέρια μάζα διατηρείται και την επόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
 

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

"Κόκκινος" συναγερμός για φωτιές στην Κρήτη

Σε κατάσταση Red Code (σ.σ. "κόκκινου" συναγερμού) είναι σήμερα Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου η Περιφέρεια Κρήτης καθώς, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν στο νησί, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιές στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων είναι πολύ υψηλός.  Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας καλούνται σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα. Υπενθυμίζουμε σε όλους την απαγόρευση:

· της καύσης και χρήσης πυρός σε υπολείμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικές εκτάσεις ή άλλο,

· του καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών,

· της εκτέλεσης θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής κ.ά.),

· της χρήσης υπαίθριων ψησταριών,

· της χρήσης των «Sky Lanterns» (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα),

· της χρήσης ειδών πυροτεχνίας,

· όπως και την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί με σχετικές αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών".

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ