ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στην Β’ φάση η έρευνα για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης

0

Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης έρευνας για υδρογονάνθρακες που διεξήγαγε η κοινοπραξία ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY στις θαλάσσιες περιοχές του οικοπέδου "Νοτιοδυτικά της Κρήτης" καθώς και την απόφαση της κοινοπραξίας να προχωρήσει επίσημα στη δεύτερη φάση ερευνών ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Όπως μαθαίνουμε, οι μισθώτριες εταιρείες ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY γνωστοποίησαν στην ΕΔΕΥΕΠ την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για το συγκεκριμένο οικόπεδο και υπέβαλαν το αίτημά τους για έναρξη της β' φάσης του σταδίου ερευνών που θα είναι και το καθοριστικό για την τελική απόφαση διεξαγωγής γεωτρήσεων.

Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης έληξε στις 9 Οκτωβρίου, με το επόμενο στάδιο ερευνών να έχει ήδη ξεκινήσει και επίσημα. Η δεύτερη φάση θα έχει διάρκεια 3 έτη και αφορά στην κατ' ελάχιστο ολοκλήρωση της πρόσκτησης και επεξεργασίας τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY έχει ήδη διεξαγάγει προκαταρκτικές τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή, και πάλι σε συνεργασία με την PGS, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν χαρτογράφηση του πυθμένα και των πιο επιφανειακών στρωμάτων του υπεδάφους, και τα γεωφυσικά δεδομένα που συλλέχθηκαν βρίσκονται ήδη σε στάδιο ερμηνείας και αξιολόγησης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ