ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων - Ερωτήματα για το πώς θα κινηθεί το νέο Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ

0

 «Φάσκει και αντιφάσκει ο υπουργός. Τη μία υποστηρίζει ότι οι πληρωμές προς τους παραγωγούς είναι καλές και από την άλλη αλλάζει τη διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης

Εντός δεκαημέρου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη νέα διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σύνθεση το νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς αναμένεται στο καινούργιο σχήμα να συμπεριληφθούν πρόσωπα τα οποία δεν υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις εντός του Οργανισμού.

Ένας από τους πρώτους στόχους που θέτει ο Κώστας Τσιάρας είναι με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης να τεθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με στόχο να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους παραγωγούς. Όπως και να έχει πάντως, ο αγροτικός κόσμος της χώρας “βράζει” εξαιτίας των πετσοκομμένων πληρωμών, οι οποίες δεν έδωσαν τις πολυαναμενόμενες οικονομικές ανάσες που προσδοκούσαν οι παραγωγοί.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη εκκρεμότητες πληρωμών που αφορούν τόσο τη Βασική Ενίσχυση, όσο και τις επερχόμενες πληρωμές στα Οικολογικά Σχήματα. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης αποδιοργάνωση στο κομμάτι των πληρωμών, δηλώνοντας με νόημα ότι οι πληρωμές έχουν μπει στον «αυτόματο πιλότο».

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο ιστότοπος Agronews, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να αναθέσει το εγχείρημα της εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ σε έμπειρα χέρια, στα οποία ο ίδιος δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη. Τέσσερα είναι τα πρόσωπα που πιθανότατα θα κληθούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Ανάμεσά τους είναι ο συνταξιούχος δικαστικός Νικόλαος Σαλάτας ως νέος πρόεδρος, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Ζαλίδης ως Α’ αντιπρόεδρος, ο γεωπόνος Ιωάννης Καϊμακάμης ως Β’ αντιπρόεδρος και ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ιωάννης Χατζής, ως γενικός διευθυντής.

Ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης μίλησε στη “Νέα Κρήτη” και στο neakriti.gr για τις επικείμενες αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέροντας τα εξής: «Η νέα διοίκηση που πρόκειται να αναλάβει σε μερικές μέρες είναι η 6η κατά σειρά μέσα σε πέντε χρόνια. Από την άλλη, ο υπουργός φάσκει και αντιφάσκει. Τη μία υποστηρίζει ότι οι πληρωμές προς τους παραγωγούς είναι καλές και από την άλλη αλλάζει τη διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν είναι όντως καλές οι πληρωμές στις βασικές ενισχύσεις, τότε γιατί αλλάζει τη διοίκηση του Οργανισμού; Εγώ ξέρω ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει... Οι πραγματικοί ήρωες για μένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι κάθε τόσο πρέπει να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα, σηκώνοντας το βάρος της ευθύνης. Από την πλευρά μου, εύχομαι στη νέα διοίκηση να είναι καλοστέριωτη και ας ελπίσουμε να μακροημερεύσει», επισήμανε ο κ. Χιλετζάκης.

Στρεβλώσεις στις αγροτικές ενισχύσεις

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν τα ζητήματα που ανέδειξε ημερίδα με θέμα “Στρατηγική ανάπτυξης της Ελληνικής Γεωργίας και οι νέες διαστάσεις της ΚΑΠ”, που διοργάνωσε η Ελληνική Γεωργική Ακαδημία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχθές Πέμπτη 16 Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται κατά καιρούς στις άμεσες ενισχύσεις που οδηγούν στη μεταφορά πόρων από τις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε ετεροεπαγγελματίες και οι πρακτικές από παρόχους, ΚΥΔ και ενδιάμεσους, που έφεραν περιφέρειες όπως η Κρήτη να βρίσκεται στην κορυφή, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες, στις επιδοτήσεις των Οικολογικών Σχημάτων (eco -schemes).

O διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, Μόσχος Κορασίδης, παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία στα πλαίσια της ημερίδας, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση για την εφαρμογή των κανονισμών της τρέχουσας ΚΑΠ, με βάση τα στοιχεία των πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων 2023:

* Περιφέρεια Π1 Βοσκότοποι Αιγοπρόβατα:

Στους 10 κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η εφαρμογή της αναδιανεμητικής μαζί με τη σύγκλιση των δικαιωμάτων είχε αρνητική επίδραση κατά 26% στην ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) μεταξύ 2022 και 2023. Για τους 10 κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων που έχουν τη γεωργία ως συμπληρωματική ενασχόληση, η κατανομή της αναδιανεμητικής απορρόφησε ολόκληρη τη σύγκλιση και αύξησε την ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) κατά 36% περίπου.

* Περιφέρεια Π1 Βοσκότοποι Βοοειδή:

Αντίστοιχα στους 10 κτηνοτρόφους βοοειδών κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η μη λήψη της αναδιανεμητικής μαζί με τη σύγκλιση των δικαιωμάτων είχε αρνητική επίδραση κατά 26% στην ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) μεταξύ 2022 και 2023. Για τους 10 κτηνοτρόφους βοοειδών που έχουν τη γεωργία ως συμπληρωματική ενασχόληση, η κατανομή της αναδιανεμητικής απορρόφησε ολόκληρη τη σύγκλιση και αύξησε την ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) κατά 13% περίπου.

* Περιφέρεια Π2 Αροτραίες:

Στους 14 παραγωγούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η εφαρμογή της αναδιανεμητικής μαζί με τη σύγκλιση των δικαιωμάτων είχε αρνητική επίδραση κατά 28% στην ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) μεταξύ 2022 και 2023. Για τους 14 παραγωγούς που έχουν τη γεωργία ως συμπληρωματική ενασχόληση, η κατανομή της αναδιανεμητικής απορρόφησε ολόκληρη τη σύγκλιση και αύξησε την ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) κατά 18%.

* Περιφέρεια Π3 Δενδρώδεις:

Στους 10 παραγωγούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η εφαρμογή της αναδιανεμητικής μαζί με τη σύγκλιση των δικαιωμάτων είχε αρνητική επίδραση κατά 26% στην ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) μεταξύ 2022 και 2023. Για τους 10 ετεροεπαγγελματίες, η κατανομή της αναδιανεμητικής απορρόφησε ολόκληρη τη σύγκλιση και αύξησε την ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) κατά 5% περίπου.
1/3 των Οικολογικών Σχημάτων απορροφά η Κρήτη

Ο κ. Κορασίδης παρέθεσε έπειτα στοιχεία τα οποία δείχνουν την κατανομή των επιδοτήσεων eco-schemes. Συγκεκριμένα, στη Δράση 31.5 που αφορά τα αγροδασικά συστήματα, η Περιφέρεια της Κρήτης (Περιφέρεια 7, όπως παρουσιάστηκε) εμφανίζεται πρώτη σε ποσό πληρωμής 13,4 εκατ. ευρώ, με το 23% των παραγωγών να λαμβάνει το 32% των ενισχύσεων της σχετικής δράσης. Το ίδιο συμβαίνει και στην Παρέμβαση 6 που αφορά τα ψηφιακά εργαλεία και τις επιμέρους δράσεις (κλαδέματα, εναλλακτική ζιζανιοκτονία κ.λπ.), με το 26% των παραγωγών να λαμβάνουν το 29% των ενισχύσεων, δηλαδή 34,1 εκατ. ευρώ.

Στη βιολογική γεωργία (Δράση 9) φαίνεται πως η μεγαλύτερη βιολογική καλλιέργεια στη χώρα, δηλαδή η ελαιοπαραγωγή, απορροφά μόλις το 7% των επιδοτήσεων, ενώ την ίδια ώρα το βαμβάκι έλαβε το 10,1%, τα ψυχανθή το 7,2% και η μηδική το 9,4%. Παράλληλα και στα βιολογικά εμφανίζεται η Κρήτη να απορροφά το 29% της ενίσχυσης, δηλαδή 42,2 εκατ. ευρώ.

Ο Μύρων Χιλετζάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, τονίζει ότι δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, επικεντρώνεται σε μία όψη του νομίσματος.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ είπε: «Η Κρήτη απορροφά το 1/3 των κονδυλίων από τα Οικολογικά Σχήματα, αλλά από την άλλη χάνει κάθε χρόνο 110 εκατ. ευρώ από τις βασικές ενισχύσεις. Σήμερα, τα χρήματα που φτάνουν στο νησί από τις βασικές ενισχύσεις είναι περίπου 220-240 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το 2015 ήταν 350 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στην Κρήτη φτάνει λιγότερο από 12% των βασικών ενισχύσεων. Και αυτό συμβαίνει σε μία περιφέρεια σε υψηλή παραγωγικότητα.
Ένα παράδειγμα θα σας πω: Το 2022-2023 η εμπορική αξία του ελαιολάδου ήταν 650 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις που δόθηκαν ήταν μόλις 240 εκατ. Από πού προκύπτει, λοιπόν, ότι η Κρήτη είναι ευνοημένη περιφέρεια;», διερωτάται ο κ. Χιλετζάκης.

Ρύθμιση δανείων ΑΤΕ: Νέο “κούρεμα” στις οφειλές

Ολοκληρώνεται η ρύθμιση για τα παλιά δάνεια της ΑΤΕ, η διαχείριση των οποίων είχε περάσει στην PQH. Πρόκειται για δάνεια ύψους 3,8 εκατ. ευρώ και κατά τα λεγόμενα αφορούν σε 21.000 αγρότες και 750 συνεταιρισμούς. Με δεδομένο ότι οι οφειλέτες δηλώνουν αδυναμία στην αποπληρωμή τους, η κυβέρνηση φαίνεται να “κόβει” έως και 40% της οφειλής, έτσι ώστε να διευκολύνει τους servicers (θα προκύψουν από διαγωνισμό) να μαζέψουν ό,τι μπορούν από τα υπόλοιπα, πράγμα βέβαια που δεν είναι καθόλου εύκολο.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΡΗΤΗ

Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων - Ερωτήματα για το πώς θα κινηθεί το νέο Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ