Από σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, είναι ανοιχτή η νέα πλατφόρμα για τις δηλώσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων.
Μέσα από την ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (κλικ εδώ) οι συνταξιούχοι που εργάζονται είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα στοιχεία και το είδος της εργασίας τους και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις με τους εργοδότες.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχους καταβάλλεται ολόκληρη, χωρίς το πέναλτι 30%, ενώ παράλειψη της δήλωσης επιφέρει ποινή ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να σώσουν από 140 μέχρι 300 ευρώ το μήνα.
Το μόνο που θα κάνουν είναι μία αίτηση ηλεκτρονικά ή στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους.
«Σήμερα, υπολογίζουμε ότι έχουμε 100.000 συνταξιούχους, οι οποίοι εργάζονται. Από αυτούς, οι 36.000 το δηλώνουν. Τους ανθρώπους πρέπει να τους βοηθήσουμε, τη σύνταξή τους την έχουν πληρώσει», πρόσθεσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Φόροι και κρατήσεις
Για την ασφάλιση του απασχολούμενου συνταξιούχου καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με την ασφαλιστέα απασχόληση, και επιπλέον πόρος, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπέρ e-ΕΦΚΑ ως εξής, ανάλογα με την κατηγορία του υπαγόμενου προσώπου:
Για τους μισθωτούς ο πόρος θα παρακρατείται από τους εργοδότες μέσω των ΑΠΔ, οι οποίοι οφείλουν να τον αποδώσουν στον e-ΕΦΚΑ. Το συνολικό επιβαλλόμενο ποσό του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, σε ετήσια βάση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 5.114 ευρώ (426,17 Χ12).
Υποχρέωση καταβολής του πόρου 10% έχουν και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά η απονομή της σύνταξης τους εκκρεμεί.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του πόρου συνταξιούχοι με αναπηρία, ορισμένες κατηγορίες πολυτέκνων και αγρότες του ΟΓΑ κλπ.
Επίσης εξαιρούνται συνταξιούχοι των οποίων η καταβολή της σύνταξης ανεστάλη για οποιονδήποτε λόγο όπως για παράδειγμα γιατί αναλαμβάνουν απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και δεν έχουν συμπληρώσει τα 62.
Οι αυτοαπασχολούμενοι
Οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα έχουν προσαύξηση 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης.
Οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται υποχρεωτικά σε κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα έχουν προσαύξηση εισφοράς 40% για κύρια και 40% για επικουρική ασφάλιση. Οι προσαυξημένες εισφορές θα γνωστοποιούνται με τα ειδοποιητήρια κάθε μήνα.
Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών θα έχουν κράτηση 10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού. Οι συνταξιούχοι που αμείβονται με εργόσημο θα έχουν κράτηση 10% στην αξία του εργοσήμου.
Οι συνταξιούχοι με πολλαπλή ασφάλιση, που εργάζονται δηλαδή ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα έχουν κρατήσεις 10% επί της αμοιβής για τη μισθωτή απασχόληση και προσαύξηση 50% της εισφοράς που καταβάλλουν για το ελεύθερο επάγγελμα ή προσαύξηση εισφορών 40%, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση.
Οι συνταξιούχοι με παράλληλη απασχόληση, που εργάζονται με μισθό σε δυο ή περισσότερες δουλειές (π.χ. πλήρους ή και μερικής απασχόλησης) θα καταβάλουν κράτηση 10% από τις αμοιβές τους. Αν η παράλληλη απασχόληση είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, τότε θα καταβάλουν μια προσαύξηση 50% ή 40% (αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση) επειδή για την παράλληλη απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα προβλέπεται μια εισφορά.
cnn.gr