Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, ανοιχτή σε πολίτες και επενδυτές, η οποία θα υπολογίζει το κόστος έκδοσης των οικοδομικών αδειών, αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του έτους.
Για την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και εντάσσεται στη δράση για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκηρύχτηκε διαγωνισμός (με προεπιλογή τριών εταιρειών) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , με προθεσμία κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έως τις 3 Ιουνίου.
Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου ορίστηκε στους πέντε μήνες από την επίσημη ανάθεση ώστε, αφού ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του έτους.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι, βάσει της προκήρυξης, δίνεται δικαίωμα παράτασης για άλλους 2,5 μήνες, η έναρξη της πλατφόρμας ενδέχεται να μετατεθεί για τις αρχές του 2025.
Στόχος είναι η διαφάνεια στο κόστος έκδοσης κάθε είδους οικοδομικής άδειας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ειδικές παραμέτρους ανά περιοχή και ανά κατασκευαστικό έργο, ώστε να αποφεύγονται οι ανεξέλεγκτες χρεώσεις από τους μηχανικούς _ είτε οι πολύ υψηλές που επιβαρύνουν πολίτες ή επενδυτές, είτε οι υπερβολικά χαμηλές που δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά.
Έως σήμερα, το κόστος έκδοσης οικοδομικών αδειών δεν είναι άμεσα διαθέσιμο στο κοινό. Μπορεί μεν να υπολογιστεί μέσω διαφόρων εφαρμογών, ωστόσο αυτές είτε είναι προσβάσιμες μόνο σε εξειδικευμένους επαγγελματίες (π.χ. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – ΤΕΕ), είτε αποτελούν εμπορικά λογισμικά, διαθέσιμα προς αγορά ή μίσθωση.
Επίσης, ανάλογες πλατφόρμες διαχειρίζονται επαγγελματίες ή τεχνικές εταιρείες παρέχοντας πληροφορίες στο πλαίσιο της προώθησης των δραστηριοτήτων τους, δίχως να δίνουν λεπτομέρειες σχετικά με τις πηγές και τον τρόπο υπολογισμού του κόστους που ακολουθούν.
Για την έκδοση οικοδομικών αδειών απαιτείται μια σειρά μελετών και αποδεικτικών, όπως ελέγχους τίτλων ιδιοκτησίας, αρχιτεκτονικές και στατικές μελέτες, ειδικές μελέτες υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων, χρονικού προγραμματισμού εκτέλεσης έργου, σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων κ.ά..
Παράλληλα, κάθε δήμος είναι πιθανό να επιβάλλει εξειδικευμένες απαιτήσεις για την έκδοση αδειών οικοδομής, βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σε κάθε περιοχή.
Μέσω του συγκεκριμένου έργου του ΥΠΕΝ (προϋπολογισμού 74.400 ευρώ με ΦΠΑ), το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και εγκρίσεων οι οποίες απαιτούνται τόσο από τη γενική νομοθεσία, όσο και από τις ειδικές ρυθμίσεις που ισχύουν σε κάθε τόπο θα συγκεντρωθούν, θα προσδιοριστούν οι παράμετροί τους προκειμένου να αναπτυχθεί ένας αλγόριθμος υπολογισμού του κόστους έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Η ιστοσελίδα που θα κατασκευαστεί θα επικαιροποιείται συστηματικά, σύμφωνα με τις αλλαγές οι οποίες θα προκύπτουν στο θεσμικό πλαίσιο.
Ο ανάδοχος, εκτός από την ανάπτυξη του αλγορίθμου για τον υπολογισμό του κόστους έκδοσης οικοδομικής άδειας, θα πρέπει να αναλύσει τις παραμέτρους και να τεκμηριώσει τα στοιχεία υπολογισμού του αλγορίθμου, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Επίσης θα κατασκευάσει (και θα συντηρεί για μια πενταετία) την εφαρμογή και την ιστοσελίδα, στην οποία θα υπάρχει διακριτό σημείο όπου θα αναρτώνται αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων σχετιζόμενες με πληροφορίες που επηρεάζουν το κόστος έκδοσης οικοδομικής αδείας.
ot.gr