ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμοι για την τροφή: Εκπέμπει SOS η αγορά commodities

0

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η κλιματική αλλαγή ωθούν τις χώρες σε σύγκρουση για τη μείωση των προμηθειών, δήλωσε ένας από τους μεγαλύτερους traders γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολέμους για την τροφή.

«Έχουμε κάνει πολλούς πολέμους για το πετρέλαιο. Θα κάνουμε μεγαλύτερους πολέμους για τα τρόφιμα και το νερό», δήλωσε ο Sunny Verghese, διευθύνων σύμβουλος του Olam Agri, του οίκου γεωργικού εμπορίου, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.

Μιλώντας στο συνέδριο καταναλωτών Redburn Atlantic και Rothschild την περασμένη εβδομάδα, ο Verghese προειδοποίησε ότι οι εμπορικοί φραγμοί που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν να στηρίξουν τα εγχώρια αποθέματα τροφίμων έχουν επιδεινώσει σημαντικά τον πληθωρισμό των τροφίμων.

Οι μεγάλοι traders αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι καρπώθηκαν κέρδη ρεκόρ το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτίναξε στα ύψη τις τιμές των τροφίμων, κατηγορήθηκαν ότι επιδείνωσαν τον πληθωρισμό των τιμών.

Ωστόσο, ο Verghese υποστήριξε ότι ο αυξημένος πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων ήταν εν μέρει αποτέλεσμα κυβερνητικής παρέμβασης. Ο πολλαπλασιασμός των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών το 2022 ως απάντηση στον πόλεμο – 1.266 από 154 χώρες σύμφωνα με την καταμέτρησή του – είχε «δημιουργήσει μια υπερβολική ανισορροπία ζήτησης-προσφοράς», είπε.

Τα στρατηγικά αποθέματα

Οι πιο πλούσιες χώρες συγκέντρωναν πλεονάσματα στρατηγικών εμπορευμάτων, οδηγώντας σε υπερβολική ζήτηση και με τη σειρά τους σε υψηλότερες τιμές, είπε ο Verghese. «Η Ινδία, η Κίνα, όλοι έχουν αποθέματα ασφαλείας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «αυτό απλώς επιδεινώνει το παγκόσμιο πρόβλημα».

Οι τιμές των τροφίμων άρχισαν να ανεβαίνουν στον απόηχο της Covid-19 και αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ορισμένες εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων εμποδίστηκαν από τη σύγκρουση. Αυτό βάθυνε την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες και άφησε τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αντιμέτωπους με κρίση κόστους ζωής.

Με αυτή την άνοδο και την κλιματική αλλαγή που εμποδίζει την αγροτική παραγωγή παγκοσμίως, οι κυβερνήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο σε προστατευτικές πολιτικές.

Το 2022, η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές φοινικέλαιου για να προστατεύσει την τοπική αγορά, ενώ πέρυσι η Ινδία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων ειδών ρυζιού σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση των εγχώριων τιμών πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, μετά τους μουσώνες που διέκοψαν την παραγωγή και πυροδότησαν φόβους για ελλείψεις στις προμήθειες.

«Αυτό ήταν ακριβώς το λάθος», είπε ο Verghese. «Θα βλέπετε όλο και περισσότερα από αυτά».

Η Olam Agri, η οποία επεξεργάζεται και προμηθεύει δημητριακά και ελαιούχους σπόρους, βρώσιμα έλαια, ρύζι και βαμβάκι, αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ομίλου Olam.

Τα τρόφιμα και οι αγροτικές επιχειρήσεις, που προμηθεύουν συστατικά, ζωοτροφές και ίνες σε παγκόσμια brands, όπως η Nestlé και η Unilever, πέρασαν μια δύσκολη χρονιά.

Κατηγορίες για απάτες

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, ο trader, ο οποίος έχει μεγάλο αποτύπωμα στην Ασία και την Αφρική, διερευνήθηκε από τις αρχές στη Νιγηρία πέρυσι, αφού δημοσιεύματα ειδήσεων ισχυρίστηκαν ότι συμμετείχε σε απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετοχές της εταιρείας εκτινάχθηκαν τον Φεβρουάριο όταν απαλλάχθηκε από αδικήματα.

Ο Όμιλος Olam αναγκάστηκε επίσης να εκδώσει προειδοποίηση για τα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ακόμη και μετά από ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο, ανέφερε πτώση 56% στα κέρδη ολόκληρου του έτους στα 278,7 εκατομμύρια S$ (205 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), κατηγορώντας για αυτό τα υψηλά επιτόκια και «εξαιρετικές απώλειες» που προκαλούνται από τις χαμηλές αποδόσεις από τις αμυγδαλεώνες του στην Αυστραλία.

Αντιμετωπίζοντας τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις παγκόσμιες αποδόσεις, ο Verghese προέτρεψε τη συγκέντρωση στελεχών της καταναλωτικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των αφεντικών της Coca-Cola και της Associated British Foods, να «ξυπνήσουν» και να αναλάβουν περισσότερη δράση για την κλιματική αλλαγή.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιβάλλουν φόρο για τον άνθρακα, υποστήριξε. «Ο άνθρακας είναι ελεύθερος σήμερα, επομένως ρυπαίνουμε αδιακρίτως», είπε.

ot.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ