ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Euribor υποχωρεί σταθερά – Ανάσα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

0

Το Euribor 12μήνου συνέχισε και σήμερα την πτωτική του τάση, υποχωρώντας στο 3,148%, δίνοντας ανάσες στους κατόχους στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ο μέσος όρος του Euribor 12 μήνου για τον Αύγουστο αναμένεται να είναι κάτω από το 3,2%, όταν πριν από ένα χρόνο για αυτόν τον μήνα ήταν στο 4,073%.

Το Euribor σήμερα παραμένει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2022. «Αυτό σημαίνει ότι για ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ για 30 χρόνια που θα ανεθεωρηθεί στο τέλος του μήνα και με περιθώριο 0,99% από το Euribor, η ετήσια εξοικονόμηση για τους δανειολήπτες θα είναι κοντά στα 700 ευρώ», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς.

Το Euribor 12μήνου είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται ως αναφορά για τον υπολογισμό των τόκων για τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Το Euribor, του οποίου το ακρωνύμιο προέρχεται από το «Europe Interbank Offered Rate», αντιπροσωπεύει το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες δανείζουν χρήματα η μία στην άλλη στη διατραπεζική αγορά για όρους που κυμαίνονται από μία εβδομάδα έως ένα έτος. Με πέντε παραλλαγές, η πιο γνωστή είναι το Euribor 12 μηνών, που χρησιμοποιείται ως αναφορά σε στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Το Euribor δημοσιεύεται καθημερινά από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Νομισματικών Αγορών (EMMI) στις 12 (ώρα Ελλάδος).

Τα βλέμματα στη Λαγκάρντ

Ο Μάρτιος ήταν η τελευταία φορά που ο δείκτης Euribor αυξήθηκε από τον ένα μήνα στον άλλο. «Ο δρόμος για τη μείωση του επιτοκίου των κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων ήταν πλέον ξεκάθαρος μετά την πρώτη μείωση των  βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Το μεγάλο ερώτημα που θέτουν τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικό δάνειο είναι πώς θα εξελιχθεί ο δείκτης και πόσο ακόμη  μπορεί να υποχωρήσει .

Οι ειδικοί αναμένουν πάντως ότι τον Σεπτέμβριο οι πτώσεις του Euribor θα σταθεροποιηθούν, γιατί η αγορά θα έχει το βλέμμα της στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο, όπου υπάρχουν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες για το τι θα κάνει η Κριστίν Λαγκάρντ. «Η υποχώρηση του Euribor δείχνει ότι η αγορά αναμένει πλέον μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, με μεγάλη πιθανότητα και τον Οκτώβριο», τονίζουν στη Ναυτεμπορική παράγοντες της αγοράς.

Κρίσιμη συνεδρίαση στις 12 Σεπτεμβρίου

«Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου  θα μπορούσαν να αλλάξουν την τάση του Euribor, καθώς δεν γνωρίζουμε τις επίσημες απόψεις της ΕΚΤ για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο , που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη συζήτηση που επικρατεί στις αγορές», σημειώνουν οι ίδιες πηγές στη «Ν».

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ