ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb: Τι ισχύει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Όλη ρύθμιση για το τέλος κρουαζιέρας

0

 Την διάταξη για το τέλος κρουαζιέρας αλλά και το πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ειδικότερα, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια της Μυκόνου και Σαντορίνης 20 ευρώ και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας 5 ευρώ για την περίοδο από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου / 40% μειωμένο ή 12 και 3  ευρώ αντίστοιχα τους μήνες Απρίλιο Μάιο και Οκτώβριο και 80% μειωμένο τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο στα 4 και 1  ευρώ αντίστοιχα.

Το ετήσιο όφελος εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα θα κατανέμονται κατά ένα τρίτο στους δήμους όπου αποβιβάζονται επιβάτες κατά ένα τρίτο θα εγγράφονται στο ύψος του προϋπολογισμού του υπουργείου ναυτιλίας με σκοπό την εκτέλεση των απαραίτητων λιμενικών έργων και κατά ένα τρίτο θα γράφονται στο προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την βελτίωση των τουριστικών υποδομών για την στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Αντίστοιχα θα δείτε και σε σχέση με το τέλος ανθεκτικότητας που επιβάλλεται στα ξενοδοχεία.

Νωρίτερα η κ. Κεφαλογιάννη είχε επισημάνει στη διυπουργική συνέντευξη εξειδίκευσης των μέτρων ότι παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού αναπτύσσει σχέδιο ρυθμίσεων και δράσεων για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας που εδράζεται σε πέντε άξονες:

    Περαιτέρω ανάπτυξη home porting
    Ανάπτυξη υποδομών στους λιμένες για την ορθή διαχείριση τόσο για το berth allocation όσο και για τον έλεγχο των ροών στην ξηρά.
    Ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιολόγηση της συμβολής της κρουαζιέρας στην οικονομία και του αποτυπώματός της στις τοπικές κοινωνίες.
    Κίνητρα για την προέλκυση μικρότερων κρουαζιερόπλοιων με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου
    Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο που θα συμβάλλει στη μέτρηση των επιπτώσεων της κρουαζιέρας

Το τέλος ανθεκτικότητας

Σε ό,τι αφορά το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, αυξάνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το μειωμένο τέλος επεκτείνεται κατά έναν μήνα και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο, δηλαδή ισχύει για 5 μήνες έναντι 4 σήμερα. Τα έσοδα θα καλύψουν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και δαπάνες βελτίωσης υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τα εξής: Aυξάνεται το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο από μισό έως 5 € ως εξής κατά 0,50 € για τα ξενοδοχεία ενός έως δύο αστέρων και για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια. Συνεπώς διαμορφώνεται στα 2 € από ενάμιση ευρώ, κατά 2 € στα ξενοδοχεία τριών αστέρων συνεπώς διαμορφώνεται στα 5 € από 3 € κατά 3 € στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων συνεπώς διαμορφώνεται στα 10 € από 7 € κατά 5 € στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων και τις βίλες συνεπώς διαμορφώνεται στα 15 € από 10 €. Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και λαμβάνοντας υπόψη το ζήτημα της προσφοράς ακινήτων αυξάνεται από 0,50 € τους χειμερινούς μήνες τα 2 € και από ενάμιση ευρώ τους καλοκαιρινούς μήνες στα 8 €. Σημειώνεται ότι η περίοδος που εφαρμόζεται το χαμηλό τέλος περιλαμβάνει και τον Μάρτιο και συνεπώς το χαμηλό τέλος που παραμένει στα ίδια εδώ παραμένει στα ίδια επίπεδα όπως σήμερα θα εφαρμόζεται από Νοέμβριο έως Μάρτιο

Airbnb

Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αυξάνεται από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ του καλοκαιρινούς μήνες (Απρίλιο έως Οκτώβριο) στα 8 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της αγοράς, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, στο 2ο και στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα από 1/1/2025 δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.

Παράλληλα, όπως τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη, το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, θα προχωρήσει στη θέσπιση minimum λειτουργικών προδιαγραφών και αντίστοιχων προδιαγραφών ασφαλείας, καθώς και στη θέσπιση διενέργειας ελέγχων του πλαισίου.

ot.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ