ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπίτι μου 2: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για επιτόκια, προθεσμία και εισοδηματικά κριτήρια

0

Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και παράταση της έγκρισης της αίτησης, μέχρις εξαντλήσεως των πόρων, είναι οι δύο βασικές αλλαγές που φέρνει το νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Σπίτι μου 2», που θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025,

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων, από το οποίο αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περίπου 20.000 δικαιούχοι, με στόχο την διευκόλυνση της αγοράς πρώτης κατοικίας με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα αυτό έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπα από τραπεζικά κεφάλαια.

Τα διευρυμένα κριτήρια

Απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:

    έως 20.000 ευρώ για άγαμους
    έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ/παιδί
    έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια +5.000 ευρώ/παιδί

Η αξία των ακινήτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και τα τετραγωνικά μέτρα να είναι έως 150. Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν ακίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2008 και μετά.

Το ποσό δανείου φτάνει έως 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου, ενώ η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.

Στο νέο αυτό πρόγραμμα για δάνεια πρώτης κατοικίας, το 50% του δανείου- αυτό που θα χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ- θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο θα δίνεται με έντοκο τραπεζικό δανεισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τρίτεκνους και πολύτεκνους δικαιούχους, το πρόγραμμα προβλέπει πως το 75% του δανείου θα είναι άτοκο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 25% θα αφορά έντοκο τραπεζικό δάνειο.

Επιτόκιο κάτω από 2%

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο, το «Σπίτι μου 2» θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το επιτόκιο των δανείων.

Σύμφωνα με τον κ. αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία των διαβουλεύσεων με τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μεσοσταθμικό επιτόκιο. Η εκτίμηση του ήταν πως θα διαμορφωθεί κάτω απότο 2%.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την προαπαιτούμενη διαδικασία ο κ. Παπαθανάσης είπε:

    «Το επιτόκιο θα δηλωθεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, δηλαδή θα βγάλουμε πρόσκληση και θα έρθουν τα τραπεζικά ιδρύματα και θα μας δηλώσουν το επιτόκιο. Επομένως αναμένουμε επιτόκιο κάτω από το 2%, ίσως περί του 1,8%.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ