ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο η είσπραξη του ΦΠΑ

0

Σχέδιο για την εφαρμογή μιας πλήρως ψηφιακής και αυτόματης διαδικασίας προσδιορισμού, καταλογισμού και είσπραξης του ΦΠΑ, καθώς και άλλων φόρων που επιβάλλονται στις συναλλαγές, έχει συμπεριλάβει η ΑΑΔΕ στο πλάνο δράσεων που θα υλοποιήσει από το 2025.

Βάσει του σχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο προσδιορισμός, η βεβαίωση και η είσπραξη του ΦΠΑ και του ψηφιακού τέλους συναλλαγών, σε πρώτη φάση, καθώς και των φόρων μεταβίβασης ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων σε επόμενες φάσεις, θα γίνονται αυτόματα από τη Φορολογική Διοίκηση τη στιγμή της πραγματοποίησης της κάθε συναλλαγής επί της οποίας επιβάλλονται οι συγκεκριμένοι φόροι. Η είσπραξη των φόρων, δηλαδή, θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και χωρίς προαπαιτούμενο την υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους. Στην ουσία, όταν θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο αυτό, θα καταργηθεί άμεσα η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και άλλων φόρων που επιβάλλονται επί των συναλλαγών.

Ο διαχωρισμός

Προϋπόθεση, βεβαίως, για να εφαρμοστεί το φιλόδοξο αυτό σχέδιο είναι όλες πλέον οι συναλλαγές που υπόκεινται σε ΦΠΑ και λοιπούς φόρους συναλλαγών να γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προσυμπληρωμένες κάρτες μέσω POS ή μέσω ΙRIS ή ακόμη και με μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό μέσω web banking και να καταστεί δυνατή τεχνικά η δυνατότητα διαχωρισμού:

·         Του καθαρού ποσού της κάθε συναλλαγής το οποίο θα μεταφέρεται αυτόματα, κατά την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής συναλλαγής, στον τραπεζικό λογαριασμό του προσώπου που αποδέχεται τα χρήματα (του επιχειρηματία πωλητή αγαθών ή παρόχου υπηρεσιών αν πρόκειται για ΦΠΑ ή ψηφιακό τέλος συναλλαγών, του πωλητή ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου αν πρόκειται για φόρο ή τέλος μεταβίβασης κ.λπ.).

·         Του ποσού του ΦΠΑ ή του ψηφιακού τέλους συναλλαγής ή του οποιουδήποτε άλλου φόρου επί συναλλαγής, το οποίο θα μεταφέρεται αυτόματα, κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής, στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και θα πιστώνεται άμεσα στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Τέλος στις καθυστερήσεις

Εφόσον εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία, γίνεται αντιληπτό ότι το Δημόσιο θα εισπράττει άμεσα, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι τώρα, όλους τους φόρους που επιβαρύνουν τις πάσης φύσεως συναλλαγές των πολιτών, καθώς η πληρωμή του κάθε φόρου δεν θα προϋποθέτει πρώτα την υποβολή δήλωσης και έτσι δεν θα ετεροχρονίζεται. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του ΦΠΑ, σε κάθε αγορά προϊόντος που επιβαρύνεται με τον φόρο αυτό, το τμήμα του καθαρού ποσού της συναλλαγής που δικαιούται να εισπράξει ο έμπορος θα πηγαίνει και θα πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό και το τμήμα του ποσού της συναλλαγής που αφορά τον αναλογούντα ΦΠΑ θα μεταφέρεται και θα πιστώνεται αυτόματα στον λογαριασμό του Δημοσίου.

Έτσι, θα καταργηθεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, διαδικασία που ετεροχρονίζει την πληρωμή του φόρου, καθώς μεταθέτει τον χρόνο απόδοσης του φόρου στο Δημόσιο κατά έναν έως και τρεις ή και περισσότερους ακόμη μήνες μετά την πραγματοποίηση της κάθε συναλλαγής (δεδομένου ότι η πληρωμή του φόρου ολοκληρώνεται συχνά σε δύο έως και 24 μηνιαίες δόσεις βάσει πάγιας ρύθμισης).
Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο

Η εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου της ΑΑΔΕ για την αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ και λοιπών φόρων συναλλαγών προαναγγέλλεται στο νέο στρατηγικό σχέδιο της Αρχής για την περίοδο 2025-2029, το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, μία από τις πιο σημαντικές δράσεις που προγραμματίζεται για την εν λόγω περίοδο είναι ο προσδιορισμός, ο καταλογισμός και η είσπραξη του φόρου σε πραγματικό χρόνο μέσω της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών (my Data, myProperty, διασύνδεση ταμειακών με POS).

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ