Μία παράφραση του «Κύπρος Αιγαίο σε χώρο ενιαίο» ήταν το θέμα της εκδήλωσης των φίλων του Στρατιωτικού Μουσείου Χρωμοναστηρίου στις 4 Σεπτεμβρίου στον εντυπωσιακό χώρο της παλαιάς οικογένειας των Clodio .
Η κ.Χρυστάλα Παραγιουδάκη, η σύζυγος του Στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη, που ήταν παρών, με τον περιεκτικό και γλυκό της λόγο καλωσόρισε τους παρευρισκομένους τονίζοντας τον ρόλο του Λυκείου των Ελληνίδων στα δρώμενα της πόλης και του τόπου μας και κυρίως την ποιότητα της διδασκαλίας και του αποτελέσματος των χορών Κρητικών και από όλη την Ελλάδα που παρουσιάζει.
Τον λόγο κατόπιν, έλαβε η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Φέφη Βαλαρή η οποία ευχαρίστησε τον Σύλλογο καθώς και την κυρία Παραγιουδάκη που ποτέ δεν παύει να μας θυμίζει το μαρτυρικό νησί της Κύπρου μας. 49 χρόνια ,συνέχισε η κ.Βαλαρή, αναμένομε, προσμένομε, προσδοκούμε την απελευθέρωση του νησιού μας από τους Τούρκους. Μάταια! Από τις 24 Ιουλίου 1974 με την επαίσχυντη εισβολή και τον «Αττίλα», σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει για την βελτίωση της κατάστασης. Πληγή μεγάλη στο στήθος μας ή Κύπρος μας κι εμείς σαν απλοί πολίτες, έχομε χρέος, τουλάχιστον, να μην ξεχνούμε. Να μην λησμονούμε το ματωμένο «Δεν Ξεχνώ!!». Να μνημονεύομε πάντα τους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού με τον θαυμασμό, τον σεβασμό και το δέος που τους αξίζουν. Απόψε, συνέχισε, το Λύκειό μας με την χορευτική του ομάδα θα παρουσιάσει τρείς Κυπριακούς χορούς και επτά από τα Δωδεκάνησα με δασκάλους τους εξαίρετους Μαρία Παλάση και Γιάννη Ματζοράκη. Για τους Κρητικούς χορούς δάσκαλος είναι ο επίσης εξαίρετος Λάμπης Νικολουδάκης. Επίσης η κ.Βαλαρή εξήρε το έργο και των κυριών- μελών του Δ.Σ. , κ. Χρυσής Δασκαλάκη- Τσουπάκη γενική γραμματέας του Λυκείου και εφόρου ιματιοθήκης , κ.Αναστασίας Δρανδάκη-Μαρινάκη, εφόρου χορού οι οποίες ακάματες εργάζονται για το Λύκειο των Ελληνίδων, και τελείωσε με σύντομο ιστορικό του 106 χρονου Σωματείου και των μαθημάτων που διαθέτει στην αίθουσά του, με την έναρξη των εγγραφών από τις 15 του μηνός τα απογεύματα.
Ακολούθησαν οι χοροί με την ζωντάνια, το κέφι και την δεξιότητα που χαρακτηρίζουν όλες τις εκδηλώσεις του Λυκείου. Οι κοπέλες και οι άνδρες ήταν ντυμένοι νησιώτες.
Μετά το πέρας του χορού ο αντισυνταγματάρχης κ.Κώστας Παπαδάκης, διευθυντής του Μουσείου, μας μίλησε για τα περίφημα «δώδεκα μίλια» και πρέπει να πούμε ότι ήταν ο λόγος του επεξηγηματικός, περιεκτικός και επικοινωνιακός διότι μας έδωσε με απλά λόγια να καταλάβομε σε τι συνίσταται αυτό το μεγάλο θέμα στις σχέσεις μας με την αδηφάγο γείτονα χώρα.
«Τι αν είπει τις…»! είπε η κ.Παραγιουδάκη, στο τέλος, συγκινημένη με την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της βραδιάς. Δηλαδή « Τι να πεί κανείς..» εννοώντας ότι δεν έχει λόγια να εκφράσει τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση της για την θαυμάσια εμφάνιση του Λυκείου των Ελληνίδων αλλά και για τον κατηρτησμένο και εύστοχο στον λόγο του κ.Παπαδάκη.
Ακολούθησε κέρασμα και υπέροχη συζήτηση για την Κύπρο και το Αιγαίο μας, επί τόπου, πράγμα που επιβεβαίωσε την επιτυχία της εκδήλωσης από την οποία φύγαμε αισθανόμενοι πως μάθαμε και κερδίσαμε πολλά. Ευχαριστούμε θερμά τους οργανωτές.