Την περασμένη Κυριακή το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας, έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα με μεγάλη επιτυχία. Η αίθουσα απαστράπτουσα με καλογουστιά και Χριστουγεννιάτικο πνεύμα με το καραβάκι λαμπρό στο κέντρο της σκηνής, να μας θυμίζει τα νησιά, τα παράλια και τις θάλασσές μας, γέμισε από τους φίλους και συνεργάτες του Σωματείου. Το τσάι γευστικότατο, φτιαγμένο με μοναδικό μεράκι, σερβίρονταν διαρκώς από τις γελαστές και τόσο ευγενικές, κυρίες του Δ.Σ. Όσο για τα κεράσματα,θα έλεγα πως φέτος οι φιλόξενες Λυκειάδες, ξεπέρασαν τον εαυτό τους.
Όλα ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα της Προέδρου ενώ παρόντες επίσημοι ήταν ο αιδεσιμώτατος πατήρ Νικόλαος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ.Προδρόμου που ήταν εκτός Κρήτης, η Αντιπεριφερειάρχηςκ.Μαίρη Λιονή και ο Δήμαρχος κ.Μαρινάκης. Η πρόεδρος του Λυκείου κ. Φέφη Βαλαρή άρχισε τραγουδώντας με όλους τους παρευρισκομένους το «Πάει ο παλιός ο Χρόνος» κι έκανε έναν σύντομο απολογισμό των ποικίλων δραστηριοτήτων του Λυκείου που είναι σπουδαίος παράγοντας Πολιτισμού και Παράδοσης στην πόλη μας. Ξεχώρισαν, η περιποίηση του Συλλόγου Ευρωπαίων γυναικών του Βελγίου ,42 άτομα, στην αίθουσά του με ομιλία για την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν και κεράσματα ενώ η χορευτική ομάδα του παρουσίασε Κρητικούς χορούς στο ξενοδοχείο «Θεάρτεμις» όπου διέμεναν μοιράζοντας στα Αγγλικά σύντομο ιστορικό της Κρητικής φορεσιάς, οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια Ίδρυσης και καθιέρωσης της Έδρας στο Ρέθυμνο του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλες πολλές δράσεις καθιερωμένες όπως η αναπαράσταση του «Κλήδονα», η εορτή των Τριών Ιεραρχών κ.α. οι συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο, τον Σύλλογο Μικρασιατών κ.α.οι πολυάριθμες εμφανίσεις των χορευτικών ομάδων και το ταξίδι στην Άνδρο, η επικείμενη έκδοση του Α΄Τόμου (1917-1967) των 100 χρόνων δράσης και δημιουργίας του, πόνημα της κ.Μαριέττας Εκκεκάκη, καθώς και το πλούσιο ανθρωπιστικό του έργο.
Ασφαλώς και τονίστηκε η ανάγκη επισκευών και συντήρησης αυτής της 90χρονης (εγκαινιάσθηκε το 1935) αίθουσας- κόσμημα του Ρεθύμνου που επιβαρύνει εξ ολοκλήρου το Σωματείο. Κατόπιν η κ Βαλαρή εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους χοροδιδασκάλους Λάμπη Νικολιδάκη, Γιάννη Ματζοράκη, Μαρία Παλάση, Δαβιδούλα Δημητρίου για την συμβολή τους στον τομέα του χορού και τον φιλόλογο Νικόλαο Τσουπάκη για τη συμβολή του στον τομέα του πολιτισμού με τα μαθήματα Ελληνικής Γλώσσης, Ιστορίας και Πολιτισμού που παραδίδει.στο Λύκειο.
Τέλος η παρουσίαση της Προέδρου ολοκληρώθηκε με ως εξής: «…με την ευκαιρία αυτής μας της συνεύρεσης για το κόψιμο της βασιλόπιττας και φέτος, θα θέλαμε ως Λυκειάδες να εκφράσομε Δημόσια την βαθειά και ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας προς όλο το Ιατρικό και Παραϊατρικό προσωπικό σε όλες τις Δομές Υγείας του Νομού μας για την φιλότιμη, αξιέπαινη μα και τόσο πολύτιμη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, προσφορά τους. Χίλια ευχαριστώ από καρδιάς και Καλή Δύναμη στο δύσκολο έργο τους!».
Ακολούθησε το κόψιμο της πίτας από τον αιδεσιμώτατο πατέρα Νικόλαο ενώ τέλος ζευγάρια ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες ( το Λύκειο έχει βεστιάριο με περίπου 200 φορεσιές από όλη την Ελλάδα), μοίρασαν σε όλους από ένα συμβολικό δώρο. Τα δώρα αυτά είχαν αγοράσει οι κυρίες του Δ.Σ. του Λυκείου, όπως κάθε χρόνο, για αυτόν τον σκοπό.
Εν κατακλείδι θα μπορούσαμε να πούμε το εξής: όπως κάθε χρόνο το Λύκειο των Ελληνίδων δεν παύει να μετατρέπει με μαεστρία, μια απλή κοπή πίτας σε θαυμάσια εμπειρία και να μας εντυπωσιάζει με την Ανθρωπιά, την Αρχοντιά και την Πρεπιά του.
Και του χρόνου…..