ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάββας Γενεράλης: Μία σημαντική ομιλία για τον πρώτο Ρεθυμνιώτη επαγγελματία ηθοποιό του 20ου αιώνα από τη Δρ. Άννα Τζανιδάκη

0

Η Δρ. Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Άννα Τζανιδάκη, μίλησε την Παρασκευή 19 Ιουλίου στο Αμάρι, προσκεκλημένη από το Amari Green Festival. Η Δρ. Τζανιδάκη, που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα με τις ερευνητικές της επιτυχίες, μίλησε στο Φεστιβάλ για την περίπτωση του Σάββα Γενεράλη. Πρόκειται για τον πρώτο Ρεθυμνιώτη επαγγελματία ηθοποιό του 20ου αιώνα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο, εκπαιδεύτηκε στην Αθήνα και επέστρεψε στη γενέτειρά του για να φτιάξει τον δικό του θίασο σε συνεργασία με ερασιτέχνες ηθοποιούς, κατά το 1936 - 1940 -μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο για τα θεατρικά ζητήματα της πόλης μας.

Οι ερευνητικές επιτυχίες της Άννας Τζανιδάκη, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Μετά την έκδοση του δίτομου βιβλίου της «Το Θέατρο στο Ρέθυμνο τον 20ο αιώνα» -ένα μοναδικό μελέτημα για την θεατρική ζωή στον τόπο μας από το 1900 έως το 2000- η Δρ. Τζανιδάκη είχε πρόσφατα μία ακόμα επιτυχία με την συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ECAH 2024) με θέμα την πρώτη ψηφιακή παράσταση παγκοσμίως, η οποία πραγματοποιήθηκε και πάλι στο Ρέθυμνο από το Σχολείο Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή αναγνώριση πολλών και σημαντικών έργων για την πολιτιστική ζωή του τόπου, τόσο σε ερευνητικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και δεν μπορεί παρά να μας κάνει περήφανους που το Ρέθυμνο, πλάι σε άξιους ανθρώπους, φωτίζεται και τιμά τον τίτλο του ως «πόλη των Τεχνών και των Γραμμάτων».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ