ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακολουθώντας τα προστάγματα των καιρών

0

 Γεώργιος Νικ.  Σχορετσανίτης

Ο γιατρός Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης  άφησε τον τόπο της καταγωγής του, τα Τρίκαλα, μετά τις σπουδές του, και εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου συνεχίζει  να ζει και να ασχολείται  με ό, τι έχει αγαπήσει στη ζωή του, παράλληλα με την ιατρική. Τα ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου και τη συγγραφή. Το συγγραφικό του έργο εστιάζεται  σε πέντε, κυρίως, ενότητες.

Την ιστορία της ιατρικής, την ταξιδιωτική λογοτεχνία, την αφροαμερικανική  ιστορία και  τον πολιτισμό, την αρθρογραφία  και τη βιβλιοκριτική. Τα περισσότερα από τα βιβλία του εκδόθηκαν  από τις Εκδόσεις Οδός Πανός, όπως και το παρουσιαζόμενο. Τα τελευταία χρόνια γράφει και δημοσιεύει τακτικά και στον έντυπο  και ηλεκτρονικό τύπο.

Στο παρουσιαζόμενο βιβλίο, Ακολουθώντας  τα προστάγματα των καιρών, επιμένει στην αρθρογραφία του. Ξαναβλέπει και σχολιάζει, με ένα δεύτερο μάτι, όσα άρθρα έγραψε το 2021-2022.

Το κύριο θέμα του, έμπλεων αέναων και επίκαιρων στοχασμών, δεν αφήνει καμιά πτυχή των ενδιαφερόντων του ανθρώπου σκοτεινή. Αυτό είναι και το θαύμα του Τύπου, η πλήρης ενημέρωση όσων  τον παρακολουθούν.

Για να συμβεί αυτό, φυσικά, απαιτείται και ο αρθρογράφος να είναι  ενημερωμένος και να παρακολουθεί το κοινωνικό γίγνεσθαι, να έχει άποψη και να την εκφράζει, όταν αυτή του ζητείται.

Το πεδίο της κοινωνικής πραγματικότητας, σε όλες του τις διαστάσεις, προσφέρεται για την αποτύπωση της αλήθειας, της αντικειμενικής κατάστασης, πάντα ιδιαίτερης, σε όλα τα ζητήματα  που την αφορούν, με αναφορές στα ενδιαφέροντα του συγγραφέα, τα ταξίδια του, τους προορισμούς του.

Οι εικόνες που  κοσμούν το  βιβλίο  προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του γιατρού - συγγραφέα, τις οποίες συγκεντρώνει από τα μέρη που επισκέπτεται.

Η δεύτερη ανάγνωση της αρθρογραφίας, πάντα εμπλουτίζει τις σκέψεις και τις ιδέες, δυναμώνει τον πολιτισμό και ανοίγει  νέους δρόμους παράλληλα με τους ορίζοντες!

 

Μιχάλης Τρούλης

Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ