ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικά ονόματα διεθνών καλλιτεχνών σε performance στο Ρέθυμνο

0

Με τη συμμετοχή οκτώ διεθνών καλλιτεχνών παρουσιάζεται την Παρασκευή 9 Αυγούστου, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά στο Ρέθυμνο, η SUMMER POLARITIES RETHYMNO.

Οι καλλιτέχνες Jorge Cabieses-Valdes (Χιλή), Μαρία Γλύκα (Ελλάδα), Jim Hobbs (Ηνωμένο Βασίλειο/ΗΠΑ), Μαρία Καραντζή (Χιλή/Ελλάδα), Andrew Knight-Hill (Ηνωμένο Βασίλειο), Emma Margetson (Ηνωμένο Βασίλειο), Brona Martin (Ηνωμένο Βασίλειο) και Βασίλης Βλασταράς (Ελλάδα)", δημιουργούν εικαστικά έργα-εγκαταστάσεις διευρυμένου κινηματογράφου χρησιμοποιώντας φιλμ 16mm, ψηφιακές προβολές, γλυπτικά στοιχεία, performance και διάφορα ηχητικά εργαλεία.

Η performance σχεδιάστηκε ειδικά για το Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, το οποίο παραχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, και σε αυτήν οι καλλιτέχνες θα εξερευνήσουν την επιτελεστική φύση των ατομικών τους έργων και θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεργατικό έργο που ανταποκρίνεται στο Ρέθυμνο και το περιβάλλον του.

Σε αυτό το μοναδικό σκηνικό, σύμφωνα με τους επιμελητές της performance, οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη ζωντανή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα του Ρεθύμνου και την αρχιτεκτονική του Καρά Μουσά Πασά Τζαμί. Ενσωματώνουν εικόνες και ήχους που αποτυπώνουν την ουσία της περιοχής κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Η εκδήλωση αντανακλά το πλούσιο πολιτιστικό μωσαϊκό της πόλης, με ήχους από τους πολυσύχναστους δρόμους, τα κύματα που χτυπούν την ακτή και τις δυναμικές αλληλεπιδράσεις ντόπιων και επισκεπτών σε μια συναρπαστική βραδιά με εικαστικές προτάσεις, βίντεο, φιλμ, ηχητικούς αυτοσχεδιασμούς και ζωντανές performance.

Η performance πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις», υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Polarities που διοργανώνει το ΙΑ΄Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ στους χώρους του Καλλιτεχνικού Σταθμού της ΑΣΚΤ στο Ρέθυμνο. Polarities είναι το όνομα που δόθηκε σε μια βασική ομάδα διεθνών καλλιτεχνών, στόχος της οποίας είναι να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο καλλιτέχνες και από τα δύο ημισφαίρια συνεργάζονται δημιουργικά, εξετάζοντας την έννοια της «πολικότητας» σε πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά πλαίσια. Οι καλλιτέχνες προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου και από ποικίλα ακαδημαϊκά υπόβαθρα: Το Sound/Image Research Centre του Πανεπιστημίου του Greenwich, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Χιλής, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Κολλέγιο Βακαλό της Αθήνας. Εκδηλώσεις των Polarities παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαντιάγο (Χιλή), στο Φεστιβάλ Sound/Image 2023 στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο και στο Θέατρο Ίριδα στην Αθήνα.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ