ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων του δήμου Αγ. Βασιλείου

0

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο πολιτιστικό φεστιβάλ του Δήμου μας με την ονομασία « Village Fest» που πραγματοποιήθηκε από 29-31 Ιουλίου και το οποίο κατάφερε να αναδείξει ένα μέρος από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις της περιοχής μας. Στόχος του φεστιβάλ, όπως το είχε περιγράψει ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης στον χαιρετισμό του, ήταν να προωθήσει την πολιτιστική ανάπτυξη, να ενισχύσει την τοπική μας ταυτότητα και να φέρει πιο κοντά τους πολίτες μας, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, που αντανακλούν την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι δημότες και οι επισκέπτες μας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αναβιώσεις παλιών επαγγελμάτων και γαστρονομικές εμπειρίες, που ανέδειξαν τις γεύσεις και τα αρώματα της τοπικής μας κουζίνας. Κάθε εκδήλωση προσέφερε μια ολοκληρωμένη εμπειρία πολιτισμού και παράδοσης.

Η συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας τη σημασία και την ανάγκη για τέτοιου είδους πολιτιστικές διοργανώσεις, που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν και στήριξαν το φεστιβάλ, καθώς και τους εθελοντές και τους χορηγούς που βοήθησαν στην πραγματοποίησή του. Με την ολοκλήρωση αυτού του πρώτου επιτυχημένου τριημέρου, ο Δήμος μας δεσμεύεται να συνεχίσει να επενδύει στην πολιτιστική ανάπτυξη και να προσφέρει ανάλογες διοργανώσεις που θα προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοση μας.

Η επιτυχία του φεστιβάλ του Δήμου μας, το οποίο πραγματοποιήθηκε και με την οικονομική στήριξη της  Περιφέρειας Κρήτης και της ΠΕ Ρεθύμνου,  ήταν αποτέλεσμα υποδειγματικής συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και Συλλόγους που στάθηκαν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή, παρέχοντας τη στήριξή τους  σε κάθε μας βήμα και βέβαια στους εθελοντές μας, που με τον ζήλο, την αφοσίωση και την αγάπη τους για τον πολιτισμό,, εργάστηκαν ακούραστα . Η συμβολή τους είναι ανεκτίμητη και η προσφορά τους αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Ευχαριστούμε τον  υπεύθυνο γαστρονομίας-παραγωγών Σεφ Μιχάλη Χάσικο που επιμελήθηκε στην οργάνωση των καφενείων και παραγωγων και μέσα από τον γαστρονομικό χάρτη που δημιουργήθηκε θα προβάλλεται στην ιστοσελίδα VillageFest.gr εφεξής με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων και των παραγωγών για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, τον υπεύθυνο επικοινωνίας Στέλιο Κουνδουρακη, το «Πολυφωνο» των Αδελφών Βερδινακη για τον ήχο και τον φωτισμό, τον Στέλιο Παττακό για την λήψη βίντεο και προβολή στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης,

Επίσης θέλαμε να εκφράσουμε τις βαθύτατες ευχαριστίες μας στους χορηγούς μας Sea View Apartments και την Ελένη Βαρδάκη Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού του Δήμου μας για την αμέριστη βοήθεια της, το  Atali Grand  Resort στο Μπαλί και το αποσταγματοποιειο Ν35, που με τη γενναιόδωρη υποστήριξή τους κατέστησαν δυνατή, την υλοποίηση αυτού του φεστιβάλ.

Ευχαριστούμε την Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Αη Γιάννη – Κανεβου που παρουσίασε σε τρία χωριά την παράσταση «Αυγουστιατικο Φεγγάρι»

Ευχαριστούμε τους εθελοντές που παρουσίασαν την αναβίωση παλιών επαγγελμάτων, στα Σακτούρια τον Χαράλαμπο Χατζηδάκη με την τέχνη του  Τσαγκάρη και του Πεταλωτή ζώων, την Ελευθερία Πελεκανακη για την διαδικασία ζυμωσης ψωμιού με προζύμι και ψήσιμο στον ξυλοφουρνο , την τέχνη της καλαθοπλεκτικής στο Μιξορρουμα από τον Βασίλη Δουλγεράκη  καθώς και την ξενάγηση από τον Στέφανο Μαραβελακη στον Βοτανικό κήπο  στο Σπηλι ,τις δράσεις για παιδιά και την ξενάγηση σε λαογραφικά  Μουσεία.

Ευχαριστούμε τους τοπικούς παραγωγούς για την συμμετοχή τους και την προβολή των προϊόντων τους καθώς και τα καφενεία που συμμετείχαν το τριήμερο και διέθεταν παραδοσιακά εδέσματα της Αγιοβασιλιωτικης γαστρονομίας και τους καλλιτέχνες που χάρισαν στους επισκέπτες παραδοσιακές  Κοντιλιες .Ευχαριστούμε τον  Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και τον Πρόεδρο τους Γαλατιο Μοσχονά, την παρουσιάστρια της συναυλίας στο Σπήλι Αριστέα Καλογρίδη, των μουσικών σχημάτων του Μανώλη Μπουνταλάκη, Βαγγέλη Μαμαλάκη, Κώστα Κονταξάκη, με τους «Πεντάηχον» με τίτλο «Όλη η Ελλάδα σε ένα γλέντι»  από στεριά σε θάλασσα για την συναυλία τους  στον Πλακιά και τον Καλλιτέχνη Στέλιο Σταματογιαννακη για την  συναυλία στην Αγία Γαλήνη που παρουσίασε την δημιουργική του πορεία 30 χρόνων στην Κρητική μουσική .

Ευχαριστούμε στον Ιστορικό Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και τον Πρόεδρο του Γιάννη Πετράκη, το Ιστορικό Σωματείο Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνης και την Πρόεδρο Φερενίκη Βαλαρη και τον Παραδοσιακό Σύλλογο Ακρητες και τον Πρόεδρο του Παύλο Πολιουδακη.

Ευχαριστούμε το Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνη Τσουρδαλάκη,  τους Αντιδημάρχους, Αγγελική Λογιάκη, Ελεάνα Λεντιδάκη, Εμμανουήλ Τσιρινδάνη , Βαγγέλη Καπετανάκη και Μαριλίζα Σηφάκη και του Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους ενεπλάκησαν στην διοργάνωση και το προσωπικό του δήμου μας που συνέβαλε στα οργανωτικά θέματα και όχι μόνο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Υπεύθυνη Πολιτισμού Δήμου Αγίου Βασιλείου Ευαγγελία Γλαμπεδακη και στην Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Ιωάννη Νεκτάριο Χαραλαμπάκη, Ηλιάνα Λυκούδη, Μαρία Καραβίτη Πορύχη και Στέλιο Τζαγκαράκη οι οποίοι εργάστηκαν νυχθημερόν  και κατέθεσαν την ψυχή τους σε αυτή τη διοργάνωση για ένα άψογο και υψηλού επιπέδου πολιτιστικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνοντας πως η πρόοδος είναι υπόθεση όλων μας και όλοι οφείλουμε να είμαστε ενεργοί, δημιουργικοί και συμμέτοχοι,  σε μια νέα εποχή για την πολιτιστική μας ταυτότητα, την τουριστική μας εικόνα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ