ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ashes: Το ντοκιμαντέρ για τις φωτιές στις Μέλαμπες διεκδικεί δύο βραβεία

0

 Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ashes» του Γιάννη Μαθιουδάκη, που κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού, διεκδικεί δύο βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του την περασμένη Κυριακή.

Το «Ashes» προβλήθηκε ως Επίσημη Συμμετοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ –μια ιδιαιτέρως τιμητική διάκριση- ενώ διεκδικεί δύο βραβεία:

  • ως Υποψήφιο στην κατηγορία «Ελληνικά Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους» και
  • ως Υποψήφιο στη διαδικτυακή εκδοχή του Φεστιβάλ για το Βραβείο Κοινού, ένα βραβείο που δίδεται μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας, η οποία είναι ανοιχτή για όλο το κοινό.

Όλες οι συμμετέχουσες ταινίες του Φεστιβάλ βρίσκονται διαθέσιμες για δωρεάν διαδικτυακή προβολή στην ιστοσελίδα του: festivalierapetra.gr, με το κοινό να μπορεί να δει τις ταινίες και να ψηφίσει τις αγαπημένες του, έως 25 Αυγούστου 2024.

Όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει και να ψηφίσει τις ταινίες, μπορεί να εγγραφεί στην ιστοσελίδα (https://www.festivalierapetra.gr/index.php/el/eggrafi.html)  και, αφού επιβεβαιώσει το email του, να πατήσει στην κατηγορία «Διαδικτυακές Προβολές» και «Ψηφοφορία Κοινού». Ακολούθως, επιλέγει την/τις αγαπημένη/ες του ταινίες και την ένδειξη «Ψηφίστε». Τα αποτελέσματα του Βραβείου Κοινού του Φεστιβάλ Ιεράπετρας θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση των διαδικτυακών προβολών και τις ψηφοφορίας, στις 25 Αυγούστου.

Κεντρικό πρόσωπο του Ashes είναι η οινοποιός και αμπελουργός Ηλιάνα Μαλίχιν, που μέσω της συνέντευξης – εξομολόγησης που δίνει, περιγράφει λεπτομερώς την ζωή πριν και μετά τη φωτιά, καθώς και όσα συνέβησαν τις τραγικές ημέρες του Ιουλίου του 2022, οπότε και κάηκαν μεγάλες εκτάσεις γης στο νότιο Ρέθυμνο σημαντικών αμπελώνων και ελαιώνων μεγάλης ηλικίας.

Ο Γιάννης Μαθιουδάκης, τελειόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπροσώπησε μέσω του ντοκιμαντέρ του το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, κατορθώνοντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, της τοπικής και  πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και των κινηματογραφικών επιτροπών.

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους:

ashes – ένα ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μαθιουδάκη

Τον Ιούλιο του 2022 μεγάλες πυρκαγιές πλήττουν το νότιο Ρέθυμνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 4 ημερών καταστράφηκε το 90% των παλαιών προ-φυλλοξηρικών αμπελώνων των Μελάμπων, ιστορικοί ελαιώνες αιώνων, ενώ η φωτιά είχε και ανυπολόγιστες ζημιές σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο για τους ντόπιους, που είδαν γι’ άλλη μια φορά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

            Η φύση, όμως, αναγεννιέται. Κι αν την αγαπήσεις, θα καρπίσει ξανά… 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ