Στα παλιά του τα παπούτσια έγραψε το Πανεπιστήμιο Κρήτης την κοινή γνώμη του Ρεθύμνου και τις διαμαρτυρίες των πολιτών που συγκεντρώθηκαν στο Ωδείο, προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για την τιμητική εκδήλωση στον καθηγητή Ρίχτερ. Η ομάδα των πανεπιστημιακών, που επιθυμούσε διακαώς την αναγόρευση του Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, οργάνωσε κρυφή τελετή στην Πανεπιστημιούπολη στου Γάλλου, αδιαφορώντας και για το Ρέθυμνο και για τους συναδέλφους τους που είχαν εκφραστεί αρνητικά για τη συγκεκριμένη αναγόρευση.
Με άκρα μυστικότητα την π. Πέμπτη το μεσημέρι και παρά τις αντιρρήσεις της κοινής γνώμης του Ρεθύμνου, ο καθηγητής Ρίχτερ αναγορεύτηκε ως επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, γιατί απλά «έτσι ήθελαν» οι οργανωτές της εκδήλωσης.
Ο αμφιλεγόμενος καθηγητής τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο, παρά τις προειδοποιήσεις προς τους οργανωτές, από καταξιωμένους συναδέλφους τους για τη νομική εμπλοκή που μπορεί να προκύψει στο αίτημα της χώρας σχετικά με τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.
Μάλιστα, προχώρησαν σε αυτή την κρυφή εκδήλωση χωρίς να ακούσουν ούτε τις φωνές αντίδρασης από το από το Ντίσελντορφ όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση για τις γερμανικές οφειλές.
Πολλοί, και όχι αδίκως, πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής αλλά και η απόφαση του Πανεπιστημίου σχετίζεται με την πάγια άποψη του γερμανικού κράτους περί μη καταβολής γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Αριστομένη Συγγελάκη μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών μόνο τυχαία δε γίνονται αυτά:
«Μόνο τυχαίες δεν είναι οι μεθοδεύσεις αυτές των Γερμανών και η προσπάθειά τους να ξαναγράψουν την ιστορία. Στο βάθος, υπάρχει πάντα η πρόθεσή τους να απαλλαγούν από το στίγμα για τα φοβερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε το Γ´ Ράιχ στην Ελλάδα, ΧΩΡΙΣ έμπρακτη μεταμέλεια και απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων και των άλλων οφειλών προς τη χώρα μας».