O εν αποστρατεία, 78χρονος σήμερα, αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού κ. Στέλιος Φαλιέρος, είναι επίσης και ένας εκπληκτικός κατασκευαστής μικροσκοπικών πλοίων σε κλίμακα.
Τα μικροσκοπικά του αριστουργήματα τα δημιουργεί στον δεύτερο όροφο του Ναυτικού Μουσείου Χανίων. Εκεί μίλησε με τον Ιωσήφ Παπαδόπουλο, για το ρεπορτάζ που παρουσίασε το ribandsea.com.
Αναλυτικά, τι αναφέρει ο Ιωσής Παπαδόπουλος:
Τον ρωτώ ποιος είναι ο τόπος καταγωγής του και μου απαντά πως γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόρο, όπου φοίτησε στη Σχολή Υπαξιωματικών και εντάχθηκε στη συνέχεια στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού ως πυροβολητής. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντιπλοιάρχου και μένει από τότε που παντρεύτηκε στα Χανιά.
Το εκπληκτικό με τον κ. Στέλιο Φαλιέρο είναι ότι, εκτός από την απίστευτη ικανότητα που έχει να κατασκευάζει μινιατούρες πλοίων, κυρίως πολεμικών, δεν πληρώνεται γι’ αυτό που κάνει! Και δεν είναι διόλου αμελητέος ο χρόνος που του κλέβουν αυτές οι μινιατούρες από την ζωή του! “Είναι το χόμπυ μου και δεν με ενδιαφέρει να πάρω χρήματα”, εξομολογείται ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. “Είμαι ικανοποιημένος όταν βλέπω τους επισκέπτες του μουσείου να θαυμάζουν τη δουλειά μου και αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή μου. Εξ άλλου δεν μου αρέσει να συχνάζω στα καφενεία και προτιμώ στον ελεύθερο χρόνο μου να κάνω κάτι πιο δημιουργικό”.
Τον ρωτώ ποιο είναι τό κόστος αγοράς των υλικών κατασκευής ενός τέτοιου πλοίου και ο κ. Φαλιέρος απαντά : “Το κόστος των πρωτογενών υλικών δεν είναι μεγάλο. Θα έλεγα ότι δεν υπερβαίνει συνολικώς τα 500 περίπου ευρώ. Ο χρόνος όμως που απαιτείται για την κατασκευή ενός τέτοιου πλοίου είναι πολύς και ανεκτίμητος! Το Ναυτικό Μουσείο μου παρέχει βεβαίως πολλές διευκολύνσεις, αλλά μερικές φορές χρειάζεται να αγοράσω κι’ εγώ κάποιο κομμάτι κόντρα πλακέ ή κάποιο άλλο πρωτογενές υλικό, ας πούμε, που είναι όμως αμελητέου κόστους”.
Στην ερώτησή μου αν κατασκευάζει εξ ολοκλήρου τις μινιατούρες των πλοίων ο ίδιος ή εάν παίρνει έτοιμα κιτς τα οποία συναρμολογεί, απαντά : “Όλα είναι φτιαγμένα στο χέρι, με δικά μου σχέδια σε κλίμακα. Χρησιμοποιώ πολλές φορές και φωτογραφίες, που μου δίνουν την τρισδιάστατη εικόνα των αντικειμένων, αλλά επιστρατεύω και την δική μου εμπειρία αφού σε τέτοια πλοία υπηρέτησα!”.
Στην ερώτησή μου αν έχει λάβει ποτέ κάποια διάκριση γι’ αυτά που φτιάχνει, απαντά ότι δεν έχει λάβει ποτέ μέρος στις εκθέσεις που κατά καιρούς πραγματοποιούνται, γιατί η ταλαιπωρία μεταφοράς πλοίων μεγέθους δύο σχεδόν μέτρων ούτε εύκολη υπόθεση είναι ούτε ανέξοδη.