ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Χαρούπια: Χρυσοφόρα επένδυση για τους Κρητικούς

0

Μια εναλλακτική πρόταση για να αναπτυχθεί οικονομικά η Ελλάδα, κάνει ο 67χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός από το Μύρτο Ιεράπετρας κ Δημήτρης Γρυσμπολάκης.

Υποστηρίζει πως, αφού δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις βιομηχανικά και τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες, θα πρέπει να στραφούμε στην παραγωγή προϊόντων που δεν παράγουν οι άλλες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα τα χαρούπια, με την αξιοποίηση των οποίων δεν θα μείνουμε για πάντα υπανάπτυκτοι.

«Μπορεί η Ελλάδα να γίνει αυτάρκης βιομηχανική χώρα, και να εξάγει περισσότερα γεωργικά, κτηνοτροφικά, βιομηχανικά προϊόντα, να ενισχυθούν τα κίνητρα για να έρχονται περισσότεροι τουρίστες, να γίνει η χώρα μας πιο όμορφη και πιο πράσινη. Να παράγουμε προϊόντα που δεν μπορούν να παράγουν οι άλλοι, δηλαδή να γεμίσουμε την Ελλάδα, με το μόνο δέντρο που ευδοκιμεί ακόμη και στα κατσάβραχα, και σε εξαιρετικά άνυδρες περιοχές. Το δέντρο αυτό λέγεται… χαρουπιά η ξυλοκερατιά», υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Γρυσμπολάκης από το Μύρτο.

Δε σαπίζει και αρκείται στο νερό της βροχής

«Όταν ήμουν μικρός, η Κρήτη ήταν κατάφυτη από χαρουπιές. Το εισόδημα από την πώληση των χαρουπιών δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο. Πουλούσαμε μεν στους εμπόρους 20 λεπτά (της δραχμής) το κιλό τα χαρούπια, αλλά λίγα χαρούπια ζύγιζαν ένα κιλό. Η συγκομιδή των χαρουπιών ουδεμία σχέση είχε με τη συγκομιδή της ελιάς που είναι πολυέξοδη, και καταστρέφεται από το δάκο...Τα χαρούπια δεν καταστρέφονται, και δε σαπίζουν, οι χαρουπιές αρκούνται στο νερό της βροχής και αναπτύσσονται ακόμη και σε περιόδους ανομβρίας. Δε χρειάζονται όργωμα, η πότισμα, ενώ φυτρώνουν και σε πετρώδη εδάφη. Είναι δέντρο αειθαλές, γίνεται τεράστιο σε μέγεθος, παράγει μεγάλες ποσότητες καρπών και δεν καίγεται εύκολα. Μπορούμε να φυτέψουμε όλα τα κακοτράχαλα μέρη της Ελλάδας όπου δε φυτρώνει τίποτε άλλο, αρκεί να δοθούν από την κυβέρνηση κίνητρα, αφού στην αρχή θα χρειαστούν κάποια έξοδα», υποστηρίζει ο κ. Γρυσμπολάκης.

Πριν από το 1970 το χαρούπι στην αγροτική Ιεράπετρα, αποτελούσε ένα από τα σταθερά εισοδήματα των αγροτικών οικογενειών, που το κατέτασσαν σε αξία τρίτο στη σειρά, μετά το ελαιόλαδο και τα κηπευτικά. Μετά άρχισε να κυριαρχεί το θερμοκήπιο και το ξερίζωμα της ελιάς και της χαρουπιάς, για να γίνουν τα αποδοτικότερα σε χρόνο και χρήμα σύγχρονα θερμοκήπια, που επεκτείνονται μέχρι και σήμερα.

«Τα χαρούπια εκείνα τα χρόνια, τα μαζεύαμε πολύ εύκολα. Μετά το τέλος της συγκομιδής των χαρουπιών, τα παιδιά για να πάρουν χαρτζιλίκι, πήγαιναν στο "ραντολόι". Όσα χαρούπια είχαν μείνει στο έδαφος κάτω από τις χαρουπιές, τα μάζευαν τα πουλούσαν στους εμπόρους εκείνης της εποχής και έπαιρναν κάποιο εισόδημα, δεδομένου ότι τα χαρούπια είναι βαριά. Στα πάρκα της Αθήνας σήμερα υπάρχουν πολλές χαρουπιές, αλλά τα χαρούπια που κάνουν είναι καχεκτικά, άσαρκα, ελαφριά, και δεν έχουν σχέση με τα βαριά, σαρκώδη χαρούπια της Κρήτης που μπορεί κάποιος να τα φάει χωρίς καν επεξεργασία», προσθέτει ο κ. Δημήτρης Γρυσμπολάκης.

Προϊόντα από τις χαρουπιές

Σε εποχές πείνας στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, με τα χαρούπια, σώθηκαν ολόκληροι λαοί από λιμοκτονία. «Από την επεξεργασία των χαρουπιών μπορούμε να πάρουμε αμέτρητα προϊόντα υψηλής ποιότητας, γευστικά, πολυβιταμινούχα, που ουδεμία σχέση θα έχουν με τα ύποπτα παρασκευάσματα που μας πλασάρουν, στέλνοντας τον κόσμο πρόωρα στους κόλπους του Αβραάμ. Πριν μερικές δεκαετίες άνομα συμφέροντα, συντέλεσαν ώστε να διακοπεί το εμπόριο των χαρουπιών. Κάποιοι συνειρμοί με πείθουν ότι το εμπόριο χαρουπιών σταμάτησε, όταν άρχισε η χρήση των ιχθυάλευρων. Δεν είμαι ειδικός να αποφανθώ για τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία... που εμπεριέχονται στα τρόφιμα που έχουν βάση το χαρούπι.

Η χαρουπιά αναπτύσσεται όσο ελάχιστα δέντρα, ενώ το ξύλο της είναι κατάλληλο για την κατασκευή επίπλων. Μόνο για το σκοπό αυτό να φυτέψει κάποιος χαρουπιές στα κατσάβραχα που κληρονόμησε, αξίζει τον κόπο.

Το χαρουπάλευρο είναι άριστη ζωοτροφή που ουδεμία σχέση έχει με τα ιχθυάλευρα. Στην Ελλάδα δεν είναι ανεπτυγμένη η κτηνοτροφία, επειδή ακριβώς οι ζωοτροφές είναι πανάκριβες, ενώ λόγω κλίματος και μικρού κλήρου, δεν υπάρχουν λιβάδια εφάμιλλα με τα ευρωπαϊκά.

Μπορούμε όμως να παράγομε ζωοτροφές υψηλής ποιότητας, ώστε να αναπτυχθεί η βιομηχανία γαλακτοκομικών, τυροκομικών, αλλαντικών και η Ελλάδα όχι μόνο να γίνει αυτάρκης, αλλά και χώρα εξαγωγής. Τα προϊόντα της Ελλάδας θα γίνουν τα πιο ανταγωνιστικά στον κόσμο λόγω ποιότητας, οι εξαγωγές θα απογειωθούν, οι εισαγωγές θα περιοριστούν σημαντικά.

Αν ανοίξετε ένα χαρούπι, θα δείτε το μέλι, που όμως χρειάζεται ειδική κατεργασία για να βγει. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και από αυτό παράγονται προϊόντα ανώτερης ποιότητας.

Επειδή όλα τα κουκούτσια του χαρουπιού (κεράτια) έχουν σχεδόν το ίδιο βάρος, η μονάδα βάρους για τη μέτρηση των πολύτιμων λίθων ονομάστηκε "κεράτιον", στη νεοελληνική γλώσσα "καράτι".

"Από τα κουκούτσια βγήκαν τα φίλμ!"

Από τα κουκούτσια του χαρουπιού έβγαιναν και τα φίλμ των φωτογραφικών μηχανών», καταλήγει ο κ Δημήτρης Γρυσμπολάκης.

Στο Δήμο Ιεράπετρας η υπηρεσία πρασίνου με την υπεύθυνη γεωπόνο κ Μαρία Βασαρμιδάκη, υιοθέτησε για το πρασίνισμα των κεντρικών δρόμων και των παρτεριών του εμπορικού κέντρου, την καλλωπιστική χαρουπιά , που έχει αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης, και έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα, ενώ δεν κάνει χαρούπια και δεν δημιουργεί σκουπίδια, όπως τα άλλα φυλλοβόλα δέντρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ