Η δημοτική μας παράταξη «ΡΕΘΥΜΝΟ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» υποστηρίζει και διεκδικεί την άμεση εφαρμογή ορισμένων συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το Δήμο Ρεθύμνου.
Τα μέτρα αυτά που ουδέποτε εφαρμόστηκαν από τον Δήμο μας, δεν είναι κάποιο ρηξικέλευθο αίτημα από πλευράς μας. Στην πραγματικότητα, περιλαμβάνονται στο άρθρο 9 του ν.4039/2012 όπως έχει τροποποιηθεί με τον Ν. 4235/2014 και αφορούν στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους. Η άμεση λοιπόν εφαρμογή τους αποτελεί πάγια υποχρέωση του Δήμου Ρεθύμνου .
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
1) Περισυλλογή των αδέσποτων ζώων από ειδικά καταρτισμένα συνεργεία για κτηνιατρικό έλεγχο, σήμανση και επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον εφόσον είναι υγιή και άνω των 5 μηνών.
2) Εμβολιασμός, σήμανση, στείρωση και περίθαλψη των αδέσποτων σε δημοτικό κτηνιατρείο ή σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων.
3) Ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς και δημοτικών κτηνιατρείων για τον έλεγχο και τη φροντίδα της ευζωίας τους. Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση, που προορίζεται για την περίθαλψη και την προσωρινή παραμονή σημαντικού αριθμού αδέσποτων ή ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς. Ειδικότερα ο Ν.4235/14 επιτρέπει τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων και συντροφιάς. Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει εκατομμύρια τ.μ. έκτασης. Ειδική επιτροπή από φιλοζωικά σωματεία, εθελοντές, κτηνίατρους κ.λ.π. θα εγκρίνει τον κατάλληλο χώρο έξω από την πόλη ο οποίος θα περιφραχθεί και θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.
4) Καταγραφή των αδέσποτων σε ειδική ηλεκτρονική βάση του Δήμου.
5) Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής από έναν κτηνίατρο που ορίζεται από τον Δήμο και είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έναν εκπαιδευτή σκύλων, έναν εκπρόσωπο του Δήμου και δύο μέλη από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στο Δήμο.
6) Φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους με εισαγγελική παραγγελία και τέλος
7)Επιβολή διοικητικών προστίμων για τις παραβάσεις του ν.4039/2012 αναφορικά με τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών και την κακοποίηση ζώων (μη ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας ζώου, κακοποίηση ζώου, μη τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης κ.α).
Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη:
1) H συνεργασία του Δήμου με τοπικά φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές που έχουν αποδεδειγμένα εμπειρία και αγάπη για τα ζώα.
2) Η έναρξη ενημέρωσης στα σχολεία, με βιωματικά προγράμματα, ώστε να αναπτυχθεί η φιλοζωική κουλτούρα της νέας γενιάς.
3) Η έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας σχετικά με τα αδέσποτα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ,αλλά και για την υπενθύμιση των υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων για τη διατήρηση της ευζωίας των κατοικίδιων αλλά και τη διατήρηση της καθαριότητας της πόλης.
Το αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα αδιαφορίας είναι η κατάσταση να φτάνει ενίοτε σε κρούσματα επιθετικών αδέσποτων ζώων, για τα οποία η μοναδική απάντηση από επίσημα χείλη είναι η λογική της ευθανασίας, ενώ, ακόμη χειρότερα, όχι σπάνια εμφανίζονται αντικοινωνικές συμπεριφορές από ασυνείδητους, όπως η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φολών), που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή όχι μόνο ζώων συντροφιάς, αλλά και ανθρώπων.
Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς δεν είναι αναλώσιμες εικόνες στον αστικό ιστό. Είναι πλάσματα που μπορούν και θέλουμε να ζουν ανάμεσά μας, μαζί μας. Τα όποια προβλήματα συνύπαρξης μπορούν να εξαλειφθούν σταδιακά με την κατάλληλη φροντίδα και διαχείριση από πλευράς του Δήμου, ο οποίος πρέπει να αναλάβει επιτέλους την πρωτοβουλία μιας καμπάνιας για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων.
Η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε όλοι τα ζώα, οφείλουμε όμως να τα σεβόμαστε.