ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αμερική, Ευρώπη και Ασία, υποκλίνονται στο λάδι χοντρολιάς του Ρεθύμνου!

0

Παγκόσμια καταξίωση και αναγνώριση περίμενε το Ρεθεμνιώτικης παραγωγής λάδι από θρουμπολιά που παρασκευάζει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία «Μητέρα». Περισσότερα από 26 βραβεία έχει πάρει το λάδι από την παραδοσιακή μας χονδρολιά. Το είδος ελαιοδέντρου που δυστυχώς στην μεγάλη του πλειοψηφία καταστράφηκε τις προηγούμενες δεκαετίες για να αντικατασταθεί κυρίως από το είδος κορωνέϊκης ελιάς, που κυριαρχεί σήμερα στους Κρητικούς ελαιώνες.

Πριν δύο χρόνια είχαμε γράψει στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» πως έρευνες έδειξαν πως το λάδι της θρουμπολιάς είναι το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου. Αυτό αποδείχθηκε με τα 26 διεθνή βραβεία που έχει λάβει η εταιρεία «Μητέρα» σε όλους τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει σε πολλές χώρες της υφηλίου. Αμερική, Ευρώπη και Ασία, υποκλίνονται στο λάδι χοντρολιάς του Ρεθύμνου. Τα βραβεία έχουν δοθεί για την γεύση του, την ποιοτική του υπεροχή και την μοναδική του σύνθεση.  Μπορούμε πια να πούμε, πως είναι το πιο ακριβό λάδι που κυκλοφορεί, αφενός γιατί είναι σπάνιο είδος η θρουμπολιά και φύεται μόνο στην Κρήτη αλλά σε πολύ μικρή έκταση.

Η παγκόσμια αναγνώριση του ελαιόλαδου της χονδρολιάς, επιτείνει έτσι την τεράστιας σημασίας προσπάθεια, για την διάσωση της καλλιέργειας αυτής από την ομάδα επιστημόνων που εξελίσσουν το σημαντικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας και την παραγωγής ελαιολάδου από την θρουμπολιά. Ένα πρόγραμμα που δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην σωστή τεχνικά καλλιέργεια και στην παραγωγή ενός φίνου λαδιού που ήδη αποφέρει σημαντικά κέρδη σε όσους είχαν την προνοητικότητα ή την ευαισθησία να διασώσουν λίγους μεν αλλά πολύτιμους ελαιώνες στο νησί μας.

Τις τελευταίες ημέρες οι πρωτεργάτες της προσπάθειας αυτής κ. Αντονέλα Μέϊερ – Μασούλη και ο Νικολό Κουλτέρα, βρέθηκαν στο Ρέθυμνο και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και πάλι για την εξέλιξη που υπάρχει και τους νέους στόχους που έχουν βάλει για την διάσωση της θρουμπολιάς. Υπενθυμίζουμε, ότι πρόκειται για τους ανθρώπους, που έχουν δημιουργήσει την εταιρεία «Μητέρα», η οποία εδρεύει στην Ελβετία και μοναδικό στόχο έχει την διάσωση, διάδοση και αξιοποίηση της θρουμπολιάς.

Για ακόμα μία φορά μίλησαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την ποιότητα του ελαιολάδου και δεν έκρυψαν την χαρά τους για τα πολλά βραβεία που έχει πάρει το Ρεθεμνιώτικης παραγωγής ελαιόλαδο τους από θρουμπολιά αλλά και το ελαιόλαδο τους από ελιά τσουνάτη. «Είναι μια παραγωγή που γίνεται με προσοχή, δεν έχει ανάμικτα στοιχεία το προϊόν μας και διατηρούμε υψηλά στάνταρτ στην παρασκευή και την συσκευασία του» είπαν στην εφημερίδα μας, για να τονίσει η κ. Αντονέλα Μέϊερ – Μασούλη πως «το να κάνουμε αυτό το λάδι είναι πολύ δύσκολο εδώ. Οι άνθρωποι πρέπει να φροντίσουν για αυτή την ποικιλία. Απαιτεί επίσης πολύ χρόνο και είναι ακριβή παραγωγή. Χρειάζεται ευαισθησία. Εμείς έχουμε πολύ καλούς αγρότες, έτοιμους να αλλάξουν πράγματα, πάντα εδώ για την επόμενη παραγωγή. Στο Ρέθυμνο είμαστε πολύ ικανοποιημένοι αλλά χρειαζόμαστε περισσότερους αγρότες σαν αυτούς. Οι άνθρωποι νομίζουμε ότι εδώ, δεν γνωρίζουν τι θησαυρό έχουν. Η «Τρουμπολιά» είναι πολύ σημαντική ποικιλία. Είναι πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι και όλοι αγαπάμε το λάδι. Χτίσαμε εταιρία για να κάνουμε αυτή την δουλεία εδώ. Λέγεται «ΜΗΤΕΡΑ» όχι επειδή εγώ είμαι μητέρα, αλλά από τη μητέρα της γης, από τα αρχαία δέντρα. Είναι κάτι τόσο όμορφο και προσπαθούμε να κάνουμε πολύ καλό μάρκετινγκ.»

Να υπενθυμίσουμε, ότι η Αντονέλα Μέϊερ – Μασούλη είναι διεθνούς φήμης και εμβέλειας γευσιγνώστρια, η οποία είναι ειδική στα ελαιόλαδα και εργάζεται στον Εθνικό Οργανισμό Γευσηγνωσίας του Ελαιολάδου της Ιταλίας και στο Εθνικό Πάνελ Γευσηγνωσίας Ελαιολάδου της Ελβετίας. Η γυναίκα αυτή μαζί με άλλους επιστήμονες όπως ο Νικολό Κουλτρέρα που εργάζεται στο  Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Βιο-πόρων στη Ιταλία και διεξάγει επιστημονική έρευνα για την θρουμπολιά της Κρήτης και με συνεργάτες στο νησί μας την ομάδα γεωπόνων και τεχνικών συμβούλων αγροτών του Ρεθύμνου της εταιρείας Agronova, έχουν ξεκινήσει καταγραφή των ελαιώνων της θρουμπολιάς στην Κρήτη.

Για την παραγωγή αυτού του ελαιολάδου διακατέχονται από αισιοδοξία για την διάσωση του συγκεκριμένου είδους ελιάς και καλούν όλους τους παραγωγούς που έχουν δέντρα χοντρολιάς ή τσουνάτης να έρθουν σε επαφή με την εταιρεία αγροτικών συμβούλων Agronova εδώ στο Ρέθυμνο για να συνεργαστούν και να αυξηθεί η συγκεκριμένη παραγωγή.

Η χοντρολιά της Κρήτης έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι είναι το αρχαιότερο είδος ελιάς στην ανατολική Μεσόγειο, ότι γινόταν λάθος η καλλιέργεια στην Κρήτη και για αυτό δεν απέδιδε, ενώ έχουν διαπιστώσει ποιες είναι οι ορθές πρακτικές για να δώσει πολύ και καλό καρπό, πλούσια σοδειά και μεγάλα κέρδη στους παραγωγούς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ