ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στα όρια της φτώχειας οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

0

Προβληματισμός και αγωνία που αγγίζει τα όρια της απελπισίας, διακατέχει τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί φέρνουν όχι μόνο τους επιχειρηματίες αλλά και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους μπροστά στον εφιάλτη της φτώχειας.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ζουν με επιδόματα και η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς πιθανότατα δεν θα δουλέψει ούτε και φέτος!

Μιλώντας με τον κ. Δημήτρη Βαλέργα, Director of Human Recourses Manager  / T & G Daskalantonakis & Hines Group, σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί, δηλώνοντας στην εφημερίδα μας, ότι «Δυστυχώς η περίοδος της πανδημίας επηρέασε όλους τους κλάδους αλλά κυρίως τον κλάδο του Τουρισμού, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του κλάδου εδώ και 1,5 χρόνο να έχουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ζουν με τα χρήματα της αναστολής, δηλαδή 534 ευρώ ή με τα χρήματα της ανεργίας, τα οποία κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 400 ευρώ ή με διάφορα επιδόματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το 2020 άνοιξαν περίπου το 50% των ξενοδοχείων στην Ελλάδα.»

Τις τελευταίες ημέρες η αγωνία «χτυπά κόκκινο» αφού όλα δείχνουν πως η φετινή τουριστική χρονιά πιθανόν να είναι χειρότερη από την περσινή. Ερωτηθείς σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους, ο κ. Βαλέργας προέβη στις εξής εκτιμήσεις: «Για φέτος υπήρξε αισιοδοξία αλλά δυστυχώς έως τώρα πολλά ξενοδοχεία είναι ακόμα κλειστά, επομένως αρκετοί εργαζόμενοι να είναι σε αναστολή  ενώ και αυτά που άνοιξαν οι πληρότητες τους για Ιούνιο είναι στο 50% με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να μην εργάζονται ακόμα . Επομένως πάμε για 2η δύσκολη σαιζόν για τους εποχιακά εργαζόμενους βλέποντας το ετήσιο εισόδημα τους αρκετά μειωμένο.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε τα εξής: «Το καλό για φέτος είναι ότι έχουμε την ΓΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων να έχει κηρυχτεί ως υποχρεωτική και να μην έχουμε ασυδοσία πάνω στο ζήτημα πληρωμής. Επίσης,  Μάιο και Ιούνιο η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα με μονομερής ανανέωσης της αναστολής για τους εργαζόμενους του κλάδου και όσους φυσικά τηρούν τις προϋποθέσεις. Αυτό το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε, είναι, ότι τουλάχιστον μέσα στη πανδημία υπήρξε μια πολύ μεγάλη υποστηριχτική πολιτική από πλευράς κράτους και τουλάχιστον στηρίχτηκε, με μεγάλες δυσκολίες βέβαια, το εισόδημα των εποχιακών κυρίως υπαλλήλων. Παράλληλα στηρίχτηκε πολύ και ο τουριστικός κλάδος και οι επιχειρηματίες αυτού. Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και στο τελευταίο εργατικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε πριν μια βδομάδα, το οποίο νομίζω, ότι έρχεται και βάζει τάξη σε πολλά ζητήματα καθημερινότητας της εργασίας και είναι γενικά σε πολύ σωστή κατεύθυνση, αρκεί να φτιαχτεί και το θέμα ελέγχου και εννοώ ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα μπορούν να πιάσουν τη παραβατικότητα. Τελειώνοντας, εύχομαι - λόγω του ότι και φέτος η σαιζόν δεν φαίνεται καλή - να συνεχιστούν οι τρόποι στήριξης της εργασίας και εννοώ αναστολές έως τέλος χρόνου όπως και το πρόγραμμα Συνεργασία. Επίσης, είναι απαραίτητο και φέτος η ανεργία να κατοχυρώνεται στα 50 ένσημα εργασίας.»

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις τους για το πώς θα κυλίσουν τους επόμενους μήνες τα τουριστικά δεδομένα, ο κ. Δημήτρη Βαλέργα, Director of Human Recourses Manager  / T & G Daskalantonakis & Hines Group, δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Σαν άνθρωπος του τουρισμού και με 30 χρόνια εργασίας μέσα σε αυτόν, μπορώ να εκφράσω μια άποψη σχετικά με τις πωλήσεις και τα έσοδα για φέτος. Δυστυχώς, η σαιζόν δεν φαίνεται καλή και αν πιάσουμε το 50% των εσόδων του 2019 θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Βλέπουμε, ότι είμαστε 26/06 και αν δεν υπήρχαν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι θα κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ! Η Βρετανία, που είναι τεράστια αγορά αναμένεται από μέσα Ιουλίου να αρχίσει να αφήνει ελεύθερες τις μετακινήσεις, η Ρωσία ξεκινάει δειλά - δειλά τώρα, το ίδιο και τα σκανδιναβικά κράτη. Δυστυχώς, έχουμε δυσκολίες αλλά η πρόβλεψη μου είναι ότι από Ιούλιο θα πάμε πολύ καλύτερα και ίσως πιάσουμε το 45 με 50% των εσόδων του 2019 , επίσης και η κρουαζιέρα φέτος ξεκίνησε καλά και θα συνεχιστεί καλύτερα.»

ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου «φλερτάρουν» για δεύτερη χρονιά με την ανεργία! Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κώστας Νικολιδάκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, είπε τα εξής: «Η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι χειρότερη από την περσινή και αυτό έχει άμεση αντανάκλαση στους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή τα ελάχιστα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει δεν απασχολούν πάνω από το 10% με 15% των εργαζομένων. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αντιληφθεί κάποιος τί συμβαίνει στα σπίτια των συναδέλφων μας.»

Ο ίδιος επιρρίπτει ευθύνες στους επιχειρηματίες του τουρισμού λέγοντας, ότι «Αρκετά νοικοκυριά είναι χωρίς εισόδημα ενώ έχει δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν το προσωπικό, να το βάλουν σε αναστολή για Μάιο και Ιούνιο και τους υπόλοιπους μήνες να το εντάξουν στο πρόγραμμα «συνεργασία». Δυστυχώς πολλοί επιχειρηματίες – όχι όλοι - αρνούνται πεισματικά να προχωρήσουν σε αυτό και έτσι να βοηθήσουν με ένα τρόπο τους εργαζόμενους. Οι περισσότεροι παρέπεμψαν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε μονομερείς αναστολές για Μάιο και Ιούνιο και από ‘κει και πέρα τίποτα.»

Ο κ. Νικολιδάκης υποστηρίζει, ότι το 80% των ξενοδόχων έχει λειτουργήσει με τον προαναφερθέντα τρόπο, που σημαίνει πως όσοι εργαζόμενοι δεν προσληφθούν, θα παραμείνουν χωρίς την παραμικρή κάλυψη ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων που δεν θα ανοίξουν καθόλου φέτος. «Έχουμε καταγγελία, πως ξενοδοχείο κάλεσε το προσωπικό για 15 ημέρες. Δεν έκανε καμία πρόσληψη. Οι εργαζόμενοι ετοίμασαν τον ξενοδοχείο και τελικά τους ενημέρωσαν πως αυτό δεν θα ανοίξει τελικά! Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους;» αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων για να συμπληρώσει τα εξής:  «Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Εμείς, οι εργαζόμενοι του τουρισμού, που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σηκώσαμε στους ώμους μας το βάρος την εθνικής οικονομίας, η ανταπόκριση και η απόδοση στους κόπους μας και στον ιδρώτα μας ποια είναι; Πως μας στηρίζει τελικά το ίδιο το κράτος, το οποίο στηρίχθηκε τα προηγούμενα χρόνια πάνω σε εμάς; Πως μας διασφαλίζει; Ειδικά στο Ρέθυμνο δεν λειτουργεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός και η επιθεώρηση εργασίας έχει μόνο ένα υπάλληλο! Οι εργαζόμενοι είναι έρμαιο των εργοδοτών. Γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης για πολλά νοικοκυριά.»

Τέλος, ο κ. Νικολιδάκης τόνισε, ότι το ΦΕΚ της μονομερούς αναστολής για Μάιο και Ιούνιο με ένα τρόπο κάλυψαν το πρόβλημα των εργαζομένων στον τουρισμό. Υπάρχει, όμως, το πρόβλημα των επόμενων μηνών, ειδικά για όσα ξενοδοχεία δεν ανοίξουν και πάνω σε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξει σαφής πρόβλεψη από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που δεν θα δουλέψουν καθόλου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ