ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έντονη ανησυχία για το μέλλον της κρητικής κτηνοτροφίας

0

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Σε απόγνωση έχουν έρθει οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου και της Κρήτης καθώς το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στα ύψη και την ίδια ώρα τα παραγόμενα προϊόντα παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πώλησης για τον παραγωγό. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο ειδικά μέσα στην πανδημία εντάθηκε και διογκώθηκε σε σημείο, που πολλοί εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων κάνουν λόγο για «ημερομηνία λήξης» της κρητικής κτηνοτροφίας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Η κτηνοτροφία στην Κρήτη πάει για αφανισμό» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης κ. Γιάννης Γλεντζάκης, ο οποίος έκανε λόγο για συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής με ταυτόχρονη διατήρηση των τιμών πώλησης των προϊόντων στο ναδίρ. «Πιστεύω πως στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, αν δεν πάρει και αν δεν λάβει μέτρα το κράτος, θα πάει για αφανισμό. Και αυτό γιατί  εμείς ειδικά οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης έχουμε το μειονέκτημα του υψηλού κοστολογίου εκτροφής των κοπαδιών» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Το πολύ σε έξι μήνες θα έχουμε κατεβάσει ρολά» υποστηρίζει και ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου κ. Γρύλλος Παπαδάκης, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι  «Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ζωοτροφές έχουν πάρει αύξηση 45%. Πέρσι ένα τσουβάλι καλαμπόκι το αγοράζαμε 8,20 ευρώ και φέτος κοστίζει 15 ευρώ! Είναι τεράστιο το κόστος παραγωγής και πολύ χαμηλές οι τιμές πώλησης του γάλακτος και των σφαγίων.»

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδάκης, στοιχειοθέτησε την άποψη του για την σοβαρή κρίση που περνάνε οι κτηνοτρόφοι, λέγοντας τα εξής: «Όταν βλέπεις καθημερινά στην μονάδα εκτροφής που εργάζεσαι, ότι δεν μπορείς να βγάλεις ένα μεροκάματο για να παράγεις, τότε το αποτέλεσμα είναι να μειώσεις το κοπάδι ή και να εγκαταλείψεις την εκτροφή. Θα αναγκαστεί ο κάθε κτηνοτρόφος να σφάξει τα μεγάλα του ζώα, δηλαδή, το κεφάλαιο, να χαμηλώσει τον αριθμό των ζώων του για να μπορεί να ανταποκρίνεται οικονομικά. Δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν έχει άλλη επιλογή. Μια μεγάλη εκτροφή, ένα μεγάλο κοπάδι, χρειάζεται περίπου 600 ευρώ την ημέρα για να διατηρηθεί. Πως θα βγουν αυτά τα λεφτά;»

Ο Πρόεδρος του Α.Σ. Ρεθύμνου κ. Γλεντζάκης, τόνισε από την πλευρά του, ότι «Η άνοδος του κόστους ζωοτροφών, που αγγίζει το 50% σε σχέση με πέρσι, προκαλεί απόγνωση. Ενώ μπορούμε να παράγουμε πολύ γάλα και πολύ κρέας, οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με κερδοφορία αφού το γάλα πάει 70 λεπτά για τον Κρητικό παραγωγό και το αρνάκι 4 ευρώ. Δεν βγαίνει το κόστος παραγωγής. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Εμείς πληρώνουμε 35 λεπτά το κιλό το τριφύλλι ενώ στην υπόλοιπη χώρα το πληρώνουν 15 λεπτά. Είναι τεράστιες οι διαφορές.»

ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών, οι οποίες επικρατούν στο νησί μας, οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι δεν αρκούν για να διατηρηθεί η κρητική κτηνοτροφία και να συνεχιστεί η παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων, για τα οποία φημίζεται η τοπική αγορά.

«Οι επιδοτήσεις θα βοηθούσαν αν η Κρήτη και ειδικά περιοχές όπως ο Μυλοπόταμος δεν ήταν δύσβατες περιοχές.» είπε ο Γρύλος Παπαδάκης, ο οποίος συνέχισε για το ίδιο θέμα «Θα βοηθούσαν αν μπορούσαμε να παράγουμε στον τόπο μας τις ζωοτροφές. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν. Δεν υπάρχει η γη για να παραχθούν οι απαιτούμενες ζωοτροφές. Οπότε διαμορφώνονται οι δυσμενείς συνθήκες που απειλούν την κτηνοτροφία της Κρήτης.» Αυτό υποστηρίζει ο Γρύλλος Παπαδάκης, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι αντιπροσωπεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου και άλλων αντίστοιχων φορέων του νησιού πρόκειται να επισκεφθούν τις επόμενες ημέρες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ενημερώσουν για την κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί και να υποβάλλουν σειρά αιτημάτων.

Μεταξύ άλλων, θα τεθεί το ζήτημα της αυτοκατανάλωσης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη πρέπει άμεσα να μπει στο σχέδιο «Άρτεμις» το τιμολόγιο σφαγής, καθώς υπάρχει στην Κρήτη τεράστια αυτοκατανάλωση. Ιδίως όταν γίνονται μεγάλοι γάμοι καταναλώνονται εκατοντάδες σφάγια σε μια νύχτα ενώ γενικότερα η κατανάλωση στο νησί είναι υψηλή εντός των οικογενειών των κτηνοτρόφων. «Είναι πολλά και καυτά τα θέματα των κτηνοτρόφων. Ή θα λυθούν ή θα τελειώσει η κτηνοτροφία της Κρήτης» κατέληξε ο ίδιος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ