Κοινή συνισταμένη όλων ήταν το μήνυμα να εμπιστευθούν όλοι ο πολίτες την επιστήμη και να κλείσουν τα αυτιά τους στις αλλοπρόσαλλες και επικίνδυνες φωνές των αρνητών των εμβολίων και των επιταγών της επιστημονικής κοινότητας.
Οι αιχμές για τα λάθη που έχουν γίνει ως προς την προώθηση του προγράμματος εμβολιασμών στο Ρέθυμνο δεν έλειψαν από τις δηλώσεις των θεσμικών εκπροσώπων του τόπου, οι οποίοι παράλληλα εξέφρασαν την στήριξη τους στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, λόγω των επιθέσεων που δέχθηκε στο διαδίκτυο, επειδή σε κηρύγματα του, ζήτησε από τους πιστούς να εμβολιαστούν.
«Είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης του καθενός» είπαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργης Γιακουμάκης στην κοινή τους συνέντευξη τύπου. Παρευρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος κ. Πέπη Μπιρλιράκη και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ξενοδόχων, κ.κ. Νίκος Κουμνάς, Χαράλαμπος Μπιρλιράκης και Κάτια Χαφενριχτερ – Κριτσωτάκη.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ
Κοινό μήνυμα των θεσμικών εκπροσώπων του τόπου ήταν η συνεργασία τους για την σωστή ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίηση τους για την ανάγκη του εμβολιασμού. Ωστόσο οι αιχμές δεν έλειψαν κυρίως για την μη συνεργασία του ΕΟΔΥ με την αυτοδιοίκηση αλλά και για τον σχεδιασμό του προγράμματος εμβολιασμού στην Π.Ε. Ρεθύμνου που αποδείχθηκε λανθασμένος και αναποτελεσματικός.
Σχετικά η Αντιπεριφερειάρχης κ. Λιονή υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι «Θα πρέπει να γίνεται ένας κεντρικός σχεδιασμός, ο οποίος όμως θα πρέπει να συνεπικουρείται από τους θεσμικούς φορείς των τοπικών κοινωνιών για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι αλλά και η περιφέρεια που έχει στις υπηρεσίες της τις Διευθύνσεις Δημόσιας υγείας να μην έχουν τα πλήρη στοιχεία από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα που να αφορούν στον κάθε τόπο, για να μπορούμε να κάνουμε μια ευθεία παρέμβαση εκεί που πραγματικά «πονάει» το πράγμα ή να μπορέσουμε να διορθώσουμε ενδεχόμενα λάθη που έγιναν στη διαχείριση. Εννοώ ότι όταν ξεκίνησαν οι ιχνηλατήσεις περιφέρεια και δήμοι δεν είχαν ενημέρωση.»
Η κ. Λιονή συνέχισε λέγοντας, ότι «η Διεύθυνση Δημόσιας υγείας προσπάθησε με ότι πληροφορίες είχε να είναι στην πρώτη γραμμή χωρίς να έχει ουσιαστική αρμοδιότητα, αν και εκ του νομού τα λοιμώδη νοσήματα υπάγονται σε μυστικό πρωτόκολλο των Διευθύνσεων Δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί δηλαδή να έχουν όλα τα πρωτοκολλά των λοιμωδών νοσημάτων εκτός από την πανδημία που αφορά σε εκατομμύρια Έλληνες. Μείναμε απέξω και αυτό είναι κατ’ εμέ λάθος στον σχεδιασμό. Όπως λάθος στον σχεδιασμό ήταν ό,τι άφορα τους εμβολιασμούς ειδικά για το Ρέθυμνο. Έγιναν 7 εμβολιαστικά κέντρα εκ των οποίων τα 4 με AstraZeneca. Εμείς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε και να συγκρίνουμε τα εμβόλια, όμως έγινε μια πολύ κακή επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, με αποτέλεσμα και που άρχισαν οι εμβολιασμοί, έγινε το τραγικό περιστατικό με το θάνατο μιας μητέρας που όλος κόσμος «πάγωσε» από το γεγονός αυτό, με αποτέλεσμα να φρενάρουν πάρα πολύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας».
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς η κα Λιονή δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του Ρεθύμνου, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν: «Εγώ θα ήθελα πραγματικά να παρακαλέσω και να καλέσω όλο τον κόσμο να ενημερωθεί. Όχι από fake news, όχι από ανεύθυνα στόματα, αλλά από υπεύθυνους ανθρώπους, από το γιατρό τους, τον φαρμακοποιό τους, από αυτούς που εμπιστεύονται τις ζωές τους όταν έχουν ένα πρόβλημα υγείας. Θα πρέπει να τους εμπιστευτούμε και τώρα να κάνουμε ένα τείχος ανοσίας, διότι πραγματικά με τις μεταλλάξεις αυτό που γίνεται τώρα, πιθανόν το φθινόπωρο είναι πολύ χειρότερα, να έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που δε τις θέλει κανείς».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας, ότι «Είναι καλό να ξέρουμε ότι ακόμα και τώρα μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα και να κρατήσουμε τις τύχες του τόπου και των ανθρώπων μας στα χέρια μας και αυτό δεν αφορά μόνο την πολιτεία, αφορά και τον καθένα από εμάς που έχει μερίδιο και πολύ μεγάλη ευθύνη στην υγειονομική κατάσταση. Αν εμείς είμαστε συνεπέστεροι στις υποχρεώσεις μας ακόμα και αβλεψίες και παραλήψεις τις πολιτείας θα είχαμε πολύ μικρότερη επίπτωση στην οικονομική και υγειονομική μας κατάσταση.»
Ο δήμαρχος συνέχισε, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι ακόμα σήμερα τρία εμβολιαστικά κέντρα της υπαίθρου έχουν μόνο AstraZeneca -Ανώγεια, Αγία Φωτεινή και Σπήλι σημειώνοντας ότι έγιναν λάθη στον σχεδιασμό, όμως η αυτοδιοίκηση, έστω και τώρα είναι εδώ έτοιμη να συνδράμει στον σχεδιασμό και όπου χρειαστεί για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, που είναι το μοναδικό όπλο, όπως είπε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο ίδιος δήλωσε: «Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί. Ήρθε η ώρα της ευθύνης, η πολιτεία να εισακούσει όλα αυτά που είπαμε, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι ροκανίζουν την καρέκλα εργασίας που κάθονται. Δυστυχώς είμαστε μια περιοχή που έχει μονοκαλλιέργεια τον τουρισμό. Εμείς βέβαια από την άλλη μεριά δεν δεχόμαστε σε καμία κατάσταση να ακούμε για ισοπεδωτικά οριζόντια μέτρα. Αυτό που διακρίνει την πολιτεία και την κλειστή διοίκηση είναι διάκρισης και του εντοπισμού. Ξέρουμε στο Ρέθυμνο που είναι το πρόβλημα. Είναι συγκεκριμένες 3 – 4 – 5 επιχειρήσεις που δεν καταλαβαίνουν ότι αν κλείσουν, κλείνουμε όλοι και δεν τους φταίει κανείς τίποτα όπως επίσης γνωρίζουμε ότι στην ενδοχώρα γίνονται εκδηλώσεις που δεν τηρείται κανένα πρωτόκολλο υγειονομικό. Είμαστε η περιοχή που έχει άνετα κέντρα διασκέδασης που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν γιατί πρέπει να ξεχυνόμαστε σε πλατείες, σε δρόμους και σε ιδιωτικές βίλες για να κάνουμε τις υποχρεώσεις μας τις κοινωνικές. Αυτές είναι οι εστίες της διασπορά του κακού. Όποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει νομίζω ότι απλώς μεταθέτει το πρόβλημα. Κάποιοι νιώθουν ότι είναι άτρωτοι, ίσως θα έπρεπε η πολιτεία να τους δώσει τη δυνατότητα της εθελοντικής παρουσίας σε κάποιο νοσοκομείο, σε κάποιο διασωληνομένο, σε κάποια ΜΕΘ για να καταλάβει ότι αυτό το οποίο αυτή την στιγμή έχει επιτεθεί στην ανθρωπότητα είναι ένας ιός που εξελίσσεται και μεταλλάσσεται γιατί βρίσκει πελάτες. Ποιος, ποιους, όλους εμάς που είμαστε ανεμβολίαστοι και όταν δεν είχε η επιστήμη δώσει ακόμα τα όπλα, υπήρχε δικαιολογία για όλους. Τώρα όμως η επιστήμη απάντησε».
Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από την νεολαία να είναι πιο προσεκτική, εξέφρασε την στήριξη του στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ. Ευγένιο για τον δικό του αγώνα αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους ιερείς – αρνητές του εμβολίου, αναφέροντας πως σχεδόν οι μισοί κληρικοί της τοπικής Μητρόπολης δεν ακολουθούν την γραμμή της εκκλησίας ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.
Τέλος ο κ. Μαρινάκης, συμπλήρωσε, ότι «Σαν αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού δεν θέλουμε να ‘μαστε μακριά από την ευθύνη. Δεν θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά. Θέλουμε να είμαστε και στο σχεδιασμό και στην ενημέρωση. Το ζητάμε, το έχουμε κάνει πολλές φορές. Δεν έχουμε εισακουστεί. Μήπως είναι η ώρα να δίνουν περισσότερη και εγκυρότερη πληροφορία, μήπως είναι η ώρα να εντοπίσουμε τις πηγές του κακού και να πάμε στοχευμένα εκεί. Δεν νομίζω το πείραμα Μυκόνου να αποτελεί κάτι που να μπορεί κανείς να το υπερασπιστεί. Χρειαζόταν να πάμε σε lockdown αλά Μυκόνου, να είμαστε συνετότεροι στο θέμα απελευθέρωσης ωραρίων και των μασκών. Δεν πήρε η τοπική αυτοδιοίκηση ούτε ο Σύλλογος Ξενοδόχων ούτε το Επιμελητήριο αυτές τις αποφάσεις. Δεν είναι κακό να λες ότι έκανα λάθος. Είναι όμως κακό να λες ότι όλα είναι τέλεια και όλοι οι άλλοι έκαναν καλά τη δουλειά τους. Είναι η ώρα της ευθύνης. Η κοινωνία δεν έχει άλλοθι. Έχει διπλά της την επιστήμη, αυτήν που εμπιστεύτηκε και ανάθρεψε τα παιδιά της και μεγαλώσαμε και φτάσαμε σε αυτή την ηλικία. Κάνουμε έκκληση, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιλέξει ποιες φωνές θέλει να ακούει. Γιατί όλα αυτά είναι προϊόν μιας σύγχυσης που με ανησυχεί, γιατί βλέπω μια κοινωνία κουρασμένη που παρασύρεται πολύ εύκολα από άναρθρες κραυγές όπου δεν χουν καμία επιστημονική ούτε λογική βάση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της συνέντευξης τύπου, η οποία δόθηκε στο δημαρχείο, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι ξενοδόχοι ζήτησαν από την 7η ΥΠΕ να ενισχύσει την κινητή μονάδα διεξαγωγής rapid test, ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου και να μη επιβαρύνονται οικονομικά από την υποχρέωση διενέργειας ενός τεστ εβδομαδιαίως, ενώ όπως είπε ζήτησε μια επιπλέον μονάδα εμβολιασμού στην τουριστική ζώνη για να εξυπηρετεί καθημερινά τους εργαζόμενους που θέλουν να εμβολιαστούν. Παράλληλα, με άλλη επιστολή προς τους ξενοδόχους, έδωσε ο σύλλογος έδωσε οδηγίες για τους εργαζόμενούς στον τουρισμό, που είναι ανεμβολίαστοι καλώντας τους να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον εαυτό τους, την οικογένειά τους, των φιλών τους αλλά και απέναντι σε ένα ολόκληρο νομό, ο οποίος όπως είπε ζει κατά 80% από τον τουρισμό, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη ευαισθητοποίηση, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην «κοκκινίσει» ο νομός. Τέλος ο κ. Τσακαλάκης δήλωσε, ότι «Θα είναι λυπηρό αν συμβεί αυτό τώρα που οι κρατήσεις έχουν πάρει την ανιούσα. Ο μήνας Ιούλιος φαίνεται ότι θα ξεπεράσει άνετα το 70% τις αφίξεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το πρώτο δεκαήμερο έφτασε κοντά το 80%, υπήρξαν και μέρες που ξεπεράσαμε τις αφίξεις του 2019. Παρόλα αυτά όμως σε πανελλαδικό επίπεδο αυτή την περίοδο κινούμαστε στο 40% των αφίξεων σε σχέση με το 2019, ενώ έχει ανοίξει το 94% των ξενοδοχείων, επομένως, τα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά θα είναι ελάχιστα. Ας φροντίσουμε όλοι να προστατέψουμε το εισόδημα το δικό μας, των οικογενειών μας και γενικά όλου του νησιού και όλης της χώρας».
Το δικό του μήνυμα για τον εμβολιασμό των πολιτών, έστειλε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γιακουμάκης, ο οποίο, είπε μεταξύ άλλων, ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο και σε μια κατάσταση οριακή ως προς την επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου και είμαστε εδώ με μια κοινή προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση, την εγρήγορση και έκκληση σε δράση. Είναι γεγονός ότι η πανδημία της νόσου του κορονοϊού εκτός των άλλων επιπτώσεων στην δημόσια υγεία, στις κοινωνικές δομές και στους επιμέρους σχεδιασμούς όλων μας, έχει πλήξει σφοδρά τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. Ειδικά όμως για εμάς στην Κρήτη όπου ο κλάδος του τουρισμού αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας, η όποια απώλεια και το όποιο πλήγμα αυτός δέχεται επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Αυτές οι συνέπειες αφορούν χωρίς εξαίρεση κάθε επιχείρηση και εργαζόμενο του Ρεθύμνου που σήμερα αγωνίζεται για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της περιόδου που διανύουμε. Στην πιο κρίσιμη λοιπόν συγκυρία για την τουριστική σεζόν, ουσιαστικά στο μέσο της, η πανδημία δείχνει ανησυχητικά σημεία επιδείνωσης ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο για το νησί μας, όσο και ειδικότερα δυστυχώς για το Ρέθυμνο. Έτσι ζούμε με τον πραγματικά πολύ υπαρκτό κίνδυνο μια δεύτερη συνεχόμενη κακή τουριστική σεζόν να ισοδυναμεί με μια βέβαιη γιγάντωση της ύφεσης, των επιχειρηματικών λουκέτων και της ανεργίας στο Ρέθυμνο. Αυτό το ενδεχόμενο πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί για αυτό και σήμερα κρούουμε από κοινού αυτόν τον κώδωνα κινδύνου προς τους συμπολίτες μας όλοι οι εμπλεκόμενο. Στο πλαίσιο αυτό το επιμελητήριο Ρεθύμνου θα απευθύνει για μια ακόμα φορά έκκληση στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων – μελών του για να εμβολιαστούν άμεσα τόσο οι ίδιοι όσο και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους. Είναι για εμάς αυτονόητο ότι μόνο με την ουσιαστική ολοκλήρωση εμβολιαστικού προγράμματος θα καταφέρουμε να παραμείνουμε όρθιοι και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό υγιείς σε μια ανοιχτή κοινωνία. Το δύστυχες παράδειγμα της Μυκόνου δεν είναι τόσο μακριά όσο φαντάζονται μερικοί. Είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε. Στην μάχη κατά της πανδημίας έχουμε στο πλευρό μας την επιστήμη, χάρη στο εμβόλιο μπορούμε να καταφέρουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή και την ευημερία του τόπου μας στα χέρια μας. Δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να διστάζουμε ή να βραδυπορούμε. Όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα, λογική και αίσθημα υπευθυνότητας στους συμπολίτες μας».