ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε επιδότηση ζωοτροφών εμμένουν οι κτηνοτρόφοι

0
  • «ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Ε.Κ. ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ

Μόνο με επιδότηση των ζωοτροφών αλλά και της μεταφοράς τους στις νησιωτικές περιοχές και ειδικά στην Κρήτη, μπορεί να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι. Αυτή είναι η πρόταση που έχει υποβάλει επίσημα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Το πρόβλημα του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει κυριολεκτικά φέρει την κρητική κτηνοτροφία στα όρια της κατάρρευσης, σχολίασε μιλώντας στην εφημερίδα μας το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας  κ. Μανώλης Πατεράκης, ο οποίος κάνει λόγο και για το ζήτημα του μεταφορικού ισοδύναμου, η εφαρμογή του οποίου δεν βοηθά όπως αυτό λειτουργεί σήμερα αλλά χρειάζεται επιπλέον οικονομική ενίσχυση αναφορικά με την μεταφορά των ζωοτροφών στο νησί μας.  

«Από τον περασμένο Ιούνιο είχαμε αντιδράσει και είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με το κόστος παραγωγής. Και είχαμε τονίσει, ότι αν δεν παρέμβει η πολιτεία η κατάσταση θα μετατραπεί σε μη αναστρέψιμη». Αυτό δήλωσε στο «Ρέθεμνος» ο κ. Πατεράκης για να συνεχίσει: «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε σε όλα τα επίπεδα και σήμερα έχουμε μια αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και γενικότερα στο κόστος παραγωγής που τον τελευταίο χρόνο έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.»

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος «Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει λύση αυτού του προβλήματος θεωρούμε πως είναι η επιδότηση ανά κιλό ζωοτροφής. Αυτό είναι το αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και έχει ήδη φτάσει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχει γίνει ερώτημα στον αρμόδιο επίτροπο από τον Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Επίσης έχει κληθεί ο Πρόεδρους του Σ.Ε.Κ. για να συμμετάσχει σε μια σχετική επιτροπή που έχει συγκροτήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου θα κατατεθούν προτάσεις με στόχο να υλοποιηθούν άμεσα.»

Ο κ. Πατεράκης συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Κατά τη γνώμη μου, σε αυτή τη συγκυρία, προκειμένου να σωθεί η κτηνοτροφία και ειδικά η κτηνοτροφία της Κρήτης, όπου αντιμετωπίζουμε το τεράστιο ζήτημα του κόστους μεταφορά των ζωοτροφών, πρόβλημα που υπάρχει γενικότερα στην νησιωτική κτηνοτροφία, η λύση είναι να επιδοτηθεί το κόστος της ζωοτροφής.

Επίσης πρέπει να επιδοτηθεί η μεταφορά των ζωοτροφών από ένα ευρώ και πάνω διότι το μεταφορικό ισοδύναμο, έτσι όπως εφαρμόζεται για την Κρήτη, δεν καλύπτει το σύνολο της μεταφοράς αλλά ένα μικρό μέρος και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα.»

Η πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στηρίζεται στα παραδείγματα των πολιτικών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες με αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Ε.Ε. Συγκεκριμένα ο κ. Πατεράκης υποστήριξε τα εξής: «Σε άλλες χώρες με αγροτική παραγωγή, όπως η γειτονική μας Ιταλία, το κράτος στηρίζει πραγματικά και με πολλούς τρόπους την παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Ένας από τους τρόπους είναι η δωρεάν παροχή ενέργειας, ηλεκτρικό ρεύμα ή υγραέριο, στις παραγωγικές μονάδες, στις αγροικίες και γενικότερα στις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Όταν αυτό συμβαίνει στις άλλες χώρες, εμείς εδώ υπό αυτές τις συνθήκες, πως θα ανταγωνιστούμε τους ευρωπαίους συναδέλφους μας; Πως θα ανταγωνιστούμε την παραγωγή τους, ειδικά σε καταστάσεις όπως οι φετινές με παρατεταμένη ανομβρία και τεράστιες απώλειες πρώτων υλών των χονδροειδών ζωοτρόφων; Φοβόμαστε, ότι φέτος θα χρειαστεί να γίνουν εισαγωγές πρώτων υλών για τις ζωοτροφές από το εξωτερικό. Ειδικά μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια, το πρόβλημα εντάθηκε. Θεωρούμε, πως το όλο σύστημα λειτουργίας της ελληνικής κτηνοτροφίας τείνει να καταρρεύσει λόγω του κόστους των ζωοτροφών και της κρίσης στον συγκεκριμένο τομέα.»

Ο κ. Πατεράκης, επιβεβαιώνοντας πλήρως την αναστάτωση που υπάρχει στον κτηνοτροφικό κόσμο και επισημαίνοντας πως ο κλάδος αυτός βρίσκεται σε οικονομικά όρια που δεν έχουν άλλες αντοχές, κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει αν σταματήσει η παραγωγή τοπικών προϊόντων; Να υπενθυμίσω για όσους το έχουν ξεχάσει, πως όταν το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν οι τράπεζες, τα ράφια των ελληνικών καταστημάτων στηρίχθηκαν στα τοπικά προϊόντα. Μπορείτε να σκεφτείτε τι θα γίνει αν δεν έχουμε αυτάρκεια τοπικών προϊόντων;  Το κράτος που δεν παράγει την τροφή του είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει. Δεν μπορεί να επιβιώσει. Και αυτό πρέπει να το δει και να το προλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση. Όχι με ημίμετρα αλλά με μέτρα σοβαρά όπως αυτό που προτείνουμε για την επιδότηση των ζωοτροφών και της μεταφοράς τους. Αν δεν αντιμετωπιστεί με την σοβαρότητα που πρέπει, κατά τη γνώμη μου,  έρχεται ένας Αρμαγεδδών με απρόβλεπτες συνέπειες».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ