ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Στα κάγκελα» και πάλι για τους δασικούς χάρτες!

0

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Στα κάγκελα» συνεχίζουν να βρίσκονται οι ιδιοκτήτες γης της Κρήτης καθώς ο χρόνος περνάει, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις δεν υλοποιούνται και ό,τι αφορά την διόρθωση των δασικών χαρτών, παραμένει ζητούμενο χωρίς απάντηση.

Το συντονιστικό όργανο, το οποίο έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων και ενημερώσεων για ό,τι συμβαίνει σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δημοσίου στο νησί μας και παράλληλα για το τι πρέπει να κάνουν οι ιδιώτες ως προς την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Γεγονός είναι, ότι οι δήμοι, η τοπική εκκλησία, χιλιάδες ιδιοκτήτες και βέβαια η περιφέρεια, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την γη τους ή ένα μεγάλο μέρος αυτής, λόγω των δασικών χαρτών που παρά τις δεσμεύσεις του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκρέκα για άμεση διόρθωση και επίλυση, ουδεμία τέτοια εξέλιξη υπήρξε.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα μας ο συντονιστής του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου κ. Μανώλης Πατεράκης, ο οποίος είπε τα εξής: «Καμία ικανοποίηση των αιτημάτων μας δεν έχει γίνει. Ο Υπουργός είναι έκθετος απέναντι στον Κρητικό λαό και στους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης, οι οποίοι ήταν παρόντες και άκουσαν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε δημόσια. Δεν έχει τηρήσει τίποτα από όσα υποσχέθηκε.»

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι «Να ξέρει, λοιπόν, πως ο κρητικός λαός έχει και μνήμη και κρίση. Και είναι ντροπή ένας υπουργός να κατεβαίνει στην Κρήτη απεσταλμένος του Πρωθυπουργού, να έρχεται και να μας λέει να μην ανησυχούμε, διότι δεν πρόκειται κανένας να χάσει την ιδιοκτησία του, ότι θα αναγνωρίσει την χρησικτησία και το Ε9, θα αποκαθιστούσε πλήρως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και αντί όλων αυτών ψήφισε ένα νόμο που τα κάνει όλα χειρότερα απ’ ό,τι ήταν. Ο νόμος Σκρέκας είναι ένας νόμος ντροπής, ένας νόμος έκτρωμα, ένας νόμος προσβολής των κρητικών. Εμείς δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Οι δασικοί χάρτες στην Κρήτη αναρτήθηκαν με μοναδικό σκοπό να αποκτήσει το κράτος ιδιοκτησία στο νησί μας, ιδιοκτησία που δεν έχει. Το δημόσιο στην Κρήτη έχει μόνο τα τρία μικρά νησιά Ροδοπός, Μπάλος και Ντία. Οπότε τίποτα άλλο δεν αποδεχόμαστε.»

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις του συντονιστικού οργάνου, ο κ. Πατεράκης τόνισε, ότι  «συνεχίζουμε να ενημερώνουμε σε κάθε δήμο τους πολίτες της Κρήτης με ειδικό βάρος στις ορεινές περιοχές. Είναι ένας κοινωνικός αγώνας αυτός που κάνουμε. Δεν είναι μόνο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Τεράστιο πρόβλημα έχουν οι ξενοδόχοι, η εκκλησία χάνει όλη της την περιουσία και εκατοντάδες άλλοι επαγγελματίες. Οι κρητικοί είμαστε αγανακτισμένοι και κανένας από εμάς δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα τετελεσμένα που θέλουν να δημιουργήσουν με τους δασικούς χάρτες, αυτό τον Δούρειο Ίππο, που λειτουργεί με σκοπό να μας πάρει τα χωράφια μας. Υπενθυμίζω, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την δημοτική περιουσία, αναμένουμε να μας δεχθεί ο περιφερειάρχης Κρήτης και οι δήμαρχοι για να συζητήσουμε και εν τέλει εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι πρέπει και έκαστος ας αναλάβει τις ευθύνες του από όποια θέση βρίσκεται.»

 

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Σύμφωνα με τον Αρχιτέκτονα και Μηχανικό κ. Γιώργο Θεοδωράκη, μέλος του ίδιου συντονιστικού οργάνου, «Η κυβέρνηση από την αρχή απέδειξε ότι δεν ήθελε μια ειρηνική, συναινετική και Δημοκρατική προσέγγιση για λύση προς όφελος των κατοίκων και της Κρήτης.

Ξεγέλασε τους κτηνοτρόφους με υποσχέσεις και πέτυχε την αποχώρησή τους από τα Δασαρχεία. Στη συνέχεια τους αγνόησε και ψήφισε βιαστικά το νόμο – Σκρέκα.»

Ο ίδιος προσδιορίζοντας το τι γίνεται σήμερα με την υπόθεση των δασικών χαρτών, τόνισε, ότι «Βρισκόμαστε στην υλοποίηση - ολοκλήρωση ενός σχεδίου, στην οποία γίνονται κάποιες ασήμαντες «υποχωρήσεις», όπως τα «πρόδηλα σφάλματα» ή μετά την απόφαση του ΣΤΕ, κατά την οποία μια έκταση πρώην δασικού χαρακτήρα αν καλλιεργείται συνεχώς από το 1975 μέχρι και σήμερα θεωρείται γεωργική ή ότι αποχαρακτηρίζονται εκτάσεις σε σχέδια πόλης, βιομηχανικές περιοχές, κτλπ. Για τους λόγους αυτούς, το Παγκρήτιο Συντονιστικό Όργανο σε τηλεδιάσκεψή του, αποφάσισε πριν αναλάβει οποιαδήποτε δράση, να ενημερώσει όχι μόνον τους κτηνοτρόφους αλλά και όλους τους συμπολίτες μας, που έχουν ιδιοκτησία δασικού χαρακτήρα.

Η ενημέρωση ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, από το ανατολικό άκρο της Κρήτης και θα ολοκληρωθεί στα Χανιά. Δηλαδή θα γίνει σε όλη την Κρήτη.

Παράλληλα με την ενημέρωση γίνεται και συλλογή υπογραφών για τη διόρθωση των ανωτέρω δύο νόμων, με τρόπο ειρηνικό.

Παραθέτω το κείμενο που καλούμαστε όλοι να υπογράψουμε:

 

<ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ>

ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 

  1. Δεν αναγνωρίζουμε  το δικαίωμα κυριότητας ή Χρήσης – Νομής, που έχει προβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο, σε κάθε ιδιοκτησία (Ιδιωτική, Δημοτική, Εκκλησιαστική), με αιτιολογία το Δασικό, Χορτολιβαδικό ή άλλης μορφής  χαρακτήρα, στις Περιφέρειες με ειδικό ιδιοκτησιακό καθεστώς ( Κρήτη, κλπ).
  2. Να αποσυρθεί ο Δασικός χάρτης από το Κτηματολόγιο.

Να γίνει διόρθωση της σχετικής νομοθεσίας.»

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ;

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, όλοι οι ιδιοκτήτες γης στην Κρήτη θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε Κρήτη, Ιόνια νησιά, Κυκλάδες κλπ, είναι διαφορετικό από την Ηπειρωτική χώρα. Ειδικότερα στην Κρήτη που αναφερόμαστε οι ιδιοκτησίες ανήκουν σε ιδιώτες, στους ΟΤΑ, και στην Εκκλησία. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει μόνον τρείς ιδιοκτησίες, τη νήσο Ντία, τη Γραμβούσα και το Ροδωπό, τις οποίες παρέλαβε από την Κρητική Πολιτεία και όσες άλλες απέκτησε με απαλλοτριώσεις, κλπ.

Συνεπώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ιδιοκτησία στην Κρήτη (πλην των ανωτέρω).

Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ τώρα αποτελείται από την ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ και τη ΧΡΗΣΗ (ή ΝΟΜΗ).

Αποκτάται δε με ένα από τους γνωστούς τρόπους, όπως με αγορά, δωρεά, κλπ.

Όμως στην Κρήτη το μεγαλύτερο μέρος, ειδικά των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, έχει αποκτηθεί διά λόγου από γονείς ή παππούδες, δηλαδή με χρησικτησία.

Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος <Σκρέκα> στο θερινό τμήμα της βουλής χωρίς τη συμμετοχή σε διαβούλευση των άμεσα ενδιαφερομένων κτηνοτρόφων ή ιδιοκτητών γης.

Στο νόμο αυτό υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία. Το ένα αναφέρεται στους τίτλους ιδιοκτησίας που έχει κάποιος ιδιοκτήτης και που πρέπει να είναι προ του 2001, ενώ αγνοεί τους μετά και το άλλο αναφέρεται σε τριμελείς επιτροπές επίλυσης διαφορών, μια από τις οποίες θα έχει έδρα το Ηράκλειο. Οι επιτροπές αυτές θα αποτελούνται από ένα Δικαστικό και τους Προϊσταμένους της Κτηματικής και Δασικής Υπηρεσίας.

Αμέσως μετά κοινοποιήθηκε από το Κτηματολόγιο στους ιδιοκτήτες εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, <δικαίωμα κυριότητας> από το Ελληνικό Δημόσιο, με αιτιολογία το δασικό τους χαρακτήρα… Παραθέτω σχετικό απόσπασμα:

<… Όπως γνωρίζετε στην περιοχή σας έχει αναρτηθεί ο Δασικός Χάρτης και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΥΠΕΒΑΛΕ ΔΗΛΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ και πρόβαλε δικαίωμα κυριότητας σε όλα τα δάση και τις εν γένει δασικές εκτάσεις… Κατά του Δασικού Χάρτη έχετε δικαίωμα να προβάλλετε αντιρρήσεις…>.

Το πρώτο θύμα από αυτό το <δικαίωμα κυριότητας>, γνωστοποιήθηκε από τον έγκριτο νομικό Νίκο Κοτσαμπασάκη, ο οποίος σε άρθρο του προσκόμισε στοιχεία κατά τα οποία σε πλειστηριασμό Τράπεζας, ακίνητο δασικού χαρακτήρα εκτιμήθηκε σε αξία 1 ευρώ (!) λόγω της απαίτησης δικαιώματος κυριότητας από το Ελληνικό Δημόσιο…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ1Ο.

Το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να έχει ιδιοκτησία, διεκδικεί ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις.

Το Ελληνικό Δημόσιο όμως έχει πάρει και τη ΧΡΗΣΗ μιας ιδιοκτησίας δασικού χαρακτήρα, ήδη από το 1979 με το νόμο 998/79 άρθρο 58, εκδίδοντας τις <Εγκρίσεις Επέμβασης>. Παραθέτω το συγκεκριμένο σημείο:

<…Η έγκριση της παραγράφου 2 για έργα ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. συνοδευόμενη από τη σχετική άδεια παραγωγής ή εξαίρεσης της παρούσας παραγράφου, ισοδυναμεί με νόμιμο τίτλο χρήσης έκτασης, ο οποίος μεταγράφεται νόμιμα...>.

Με αυτές τις <Εγκρίσεις Επέμβασης> του Δασαρχείου και εν αγνοία των πραγματικών ιδιοκτητών έχει δημιουργηθεί ο χάρτης της ΡΑΕ (ίδε ΡΑΕ – Γεωγραφική απεικόνιση).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ2Ο

Το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να έχει ιδιοκτησία, πήρε τη ΧΡΗΣΗ στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Σε περίπτωση που επιτραπεί η εφαρμογή των ανωτέρω δύο νόμων θα συντελεστεί ολοσχερής οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή όχι μόνον των ιδιοκτητών γης (δασικού χαρακτήρα) αλλά και όλης της Κρήτης, αφού όλα θα γίνουν χωρίς Χωροταξικό σχεδιασμό.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ