- Φορείς και πολίτες πρέπει να επανασχεδιάσουν την προετοιμασία τους απέναντι στο φονικό φαινόμενο
- Έντονη ανησυχία εκφράζει η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή
Η ανάγκη επανασχεδιασμού και έγκαιρης προετοιμασίας πάνω στο σοβαρό ζήτημα της αντιμετώπισης του φυσικού φαινομένου των σεισμών στο νησί μας, προβάλει πλέον επιτακτικά μετά το τελευταίο ξέσπασμα του Εγκέλαδου. Και αυτό γιατί μπορεί να υπάρχει υποτυπώδης σχεδιασμός σε κάθε δήμο και σε κάθε περιφέρεια, όμως, την ίδια ώρα διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα.
Αφενός, οι ίδιοι οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι. Εν μέρει με δική τους ευθύνη και εν μέρει λόγω πλημμελούς ενδιαφέροντος από τους θεσμικούς φορείς για ευρεία καμπάνια λεπτομερούς ενημέρωσης των δημοτών σε κάθε πόλη και χωριό.
Επίσης, έχει διαπιστωθεί, πως ελάχιστοι πολίτες ελέγχουν συχνά τα ακίνητα που τους ανήκουν. Δεν ξεχνούμε πως πέρσι, χωρίς σεισμό, δύο μπαλκόνια στην πόλη του Ρεθύμνου κατέρρευσαν ξαφνικά ενώ δεν είναι λίγα τα ακατοίκητα σπίτια που καταρρέουν στην παλιά πόλη και σε χωριά! Δεν έχουμε ευθύνες για αυτά εμείς οι πολίτες; Προφανώς και έχουμε!
Από την άλλη πλευρά, οι δήμοι αλλά και η Περιφέρεια, έχουν σχεδιασμούς που ακολουθούν το εθνικό σχέδιο «Εγκέλαδος». Όμως, πόσο επικαιροποιημένα είναι τα σχέδια αυτά; Και κυρίως, οι πολίτες γνωρίζουν τι προβλέπεται και τι πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις σεισμικών φαινομένων; Η απάντηση μάλλον τρομάζει, αν κρίνουμε από τα τελευταία γεγονότα στο Αρκαλοχώρι αλλά και διάφορες άλλες περιοχές που πρόσφατα επλήγησαν από τον Εγκέλαδο.
Δυστυχώς, μετά από κάθε σεισμό, γίνεται πάντα λόγος για την ανάγκη κατάλληλης θωράκισης απέναντι στο φαινόμενο. Και σχεδόν πάντα, ο Εγκέλαδος μας βρίσκει ξαφνιασμένους και απροετοίμαστους, φοβισμένους και ανήμπορους να αντιδράσουμε σωστά.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, η Αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, δεν έκρυψε τον προβληματισμό της αλλά και την ανησυχία της και μίλησε ευθέως για ανάγκη άμεσου επανασχεδιασμού της λειτουργίας φορέων και πολιτών στο πλαίσιο της αντισεισμικής θωράκισης.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
«Είναι μια ευκαιρία να πούμε κάποια πράγματα προς τους πολίτες, αν και οι πολίτες θα πρέπει και μόνοι τους να ενημερώνονται, διότι ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και επομένως όλοι μας, φορείς και ιδιώτες, θα πρέπει να ενημερωνόμαστε συνεχώς.» δήλωσε στην εφημερίδα μας η κ. Λιονή για να συνεχίσει λέγοντας, ότι «Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, ο κάθε ένας πολίτης οφείλει να κάνει έλεγχο των ιδιόκτητων κτισμάτων του με ένα πολιτικό μηχανικό, καθώς οφείλει να είναι βέβαιος για την στατικότητα των κτιρίων, τα οποία του ανήκουν.»
Η ίδια τόνισε: «Ένα μεγάλο μέρος από τα ιδιωτικά κτίρια της Κρήτης είναι παλιά και είναι κοντά στην θάλασσα. Άρα είναι πολύ πιθανό να έχουν υποστεί διαβρώσεις, που σημαίνει, ότι πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι για την κατάσταση των σπιτιών μας και των ακινήτων κτισμάτων μας γενικά.
Δυστυχώς, γενική διαπίστωση είναι, ότι οι ιδιώτες δεν δίδουν βαρύτητα σε αυτό το θέμα. Και δεν μιλώ μόνο για τα ακατοίκητα. Μιλώ και για αυτά που κατοικούνται. Έχουμε πολλά παραδείγματα κατοικιών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές η κατέρρευσαν σε ένα σεισμό. Να θυμίσω, ότι στο Ρέθυμνο έχουμε δει χωρίς σεισμό ή κάποιο φυσικό γεγονός, να έχουν καταρρεύσει μπαλκόνια ή ταμπέλες από καταστήματα που πέφτουν στον δρόμο λόγω διάβρωσης και κινδύνευσαν άνθρωποι! Κάθε ιδιώτης, λοιπόν, οφείλει να ελέγχει τα κτίρια του για να είναι ήσυχος και αυτός και τα παιδιά του, ότι δεν κινδυνεύει με κατάρρευση το σπίτι ή το κάθε του ακίνητο.»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Λιονή για την παλιά πόλη το Ρεθύμνου και τα παλιά κτίσματα στα χωριά, λέγοντας: «Υπάρχει ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο, πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο αφορά και την παλιά πόλη του Ρεθύμνου αλλά και τα χωριά σε όλους τους δήμους. Ο λόγος για τα ακατοίκητα, εγκαταλειμμένα κτίρια και σπίτια. Εκεί οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν μια καταγραφή, να ξέρουν ποια είναι αυτά τα σπίτια και τα ακίνητα, να ενημερώσουν γραπτώς τους ιδιοκτήτες τους για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Σε άλλη περίπτωση κάθε δήμος με την πολεοδομία του και την συνδρομή της Αστυνομίας, οφείλει να βάλει κορδέλες επικινδυνότητας γύρω από κάθε επικίνδυνο κτίσμα, ώστε να προσέχουν οι πολίτες. Ο σεισμός που έγινε στην Σάμο, θυμόμαστε όλοι πως σκοτώθηκαν δύο μαθητές επειδή περνούσαν από ένα στενό δρομάκι και κατέρρευσε ένα παλιό ακατοίκητο κτίριο και τα πλάκωσε!»
Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Είναι όμως και οι φορείς απολύτως προετοιμασμένοι; Ο λόγος πάντα για το κομμάτι της πρόληψη και της θωράκισης, για το οποίο η κ. Λιονή τόνισε τα εξής: «Λέμε, ότι υπάρχουν σχέδια. Δηλαδή, υπάρχει το σχέδιο «Εγκέλαδος» το οποίο έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι για να ξέρουν πως θα αντιδράσουν σε περιπτώσεις σεισμού. Τα σχέδια, όμως, δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Πρέπει να επικαιροποιούνται. Το σχέδιο «Εγκέλαδος» αφορά όλη την Ελλάδα. Όμως κάθε δήμος πρέπει να το φέρνει στο επίπεδο και στα μέτρα του για να το εφαρμόζει.»
Και αφού μπαίνει το πρώτο ερωτηματικό για την ορθή αντιμετώπιση του θέματος από τους θεσμικούς φορείς, η ίδια η κ. Λιονή έβαλε και το μείζον ζήτημα της σχεδόν ανύπαρκτης υπηρεσίας πολιτικής προστασίας σε κάθε δήμο, λέγοντας τα εξής: «Υποχρέωση επίσης των δήμων είναι να έχουν σοβαρές και στελεχωμένες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Γνωρίζω το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη προσωπικού και στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Όμως, δεν νοείται υπηρεσία πολιτικής προστασίας με ένα αιρετό ή ένα υπάλληλο! Και όμως αυτό συμβαίνει! Δεν υπάρχει στελέχωση αυτών των υπηρεσιών και δεν γνωρίζει σχεδόν ποτέ κανένας πώς να λειτουργήσει σε αυτό τον τομέα και πως. Χρειάζονται υπάλληλοι με την συγκεκριμένη ευθύνη, που στους περισσότερους δήμους αυτό δεν συμβαίνει.»
Η ίδια σημείωσε τα εξής: «Ο σεισμός απαιτεί σωστή προετοιμασία από όλους. Δεν μπορούμε να τον προβλέψουμε. Δεν ξέρουμε πότε θα εκδηλωθεί. Μπορούμε όμως να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για να έχουμε τα κατά το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις.
Από την Περιφέρεια Κρήτης έχουμε κάνει σχέδια για κάθε δήμο ως προς το πώς πρέπει να διαχειριστούμε μια τέτοια κρίση. Ποιοι είναι οι δρόμοι διαφυγής, ποιες οι πλατείες συγκέντρωσης, τι πρέπει να κάνει έκαστος σε κάθε περίπτωση. Έχουν δημοσιευτεί αυτά. Αλλά φοβάμαι πως κανένας δεν έχει δώσει σημασία και δεν ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση σεισμού. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πόλη του Ρεθύμνου. Και στην καινούρια αλλά και στο παλιό της τμήμα. Θεωρώ, πως οι περισσότεροι δεν ξέρουν πως πρέπει να αντιδράσουν και ως εκ τούτου θα προκληθεί πανικός σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Και ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Για αυτό τόσο οι φορείς όσο και οι πολίτες θα πρέπει άμεσα να ενημερωθούν και να επανασχεδιάσουν κάθε τι που αφορά την πρόληψη απέναντι στην μανία του Εγκέλαδου.»