ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στα όρια οικονομικού ΚΡΑΧ η κτηνοτροφία

0

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΕΠΙΜΑΧΗΣ ΚΥΑ

«Καζάνι που βράζει» είναι ο αγροτικός κόσμος. Αφορμή η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόρισε τους βοσκοτόπους και ουσιαστικά άναψε «πράσινο φως» για οριζόντιες μειώσεις στις οικονομικές ενισχύσεις, για σωρεία προστίμων και κυρίως για «τιμωρίες» επιστροφής χρημάτων προηγούμενων ετών.

Και αυτό γίνεται, διότι όταν ενεργοποίησαν τα δικαιώματα τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, ίσχυε άλλη ΚΥΑ και εφαρμόστηκαν άλλα δεδομένα, τα οποία με την νέα ΚΥΑ ανατράπηκαν! Γίνεται, δηλαδή, αντιληπτό, ότι ακόμα και αν κάποιοι διεκδίκησαν χρήματα που δεν δικαιούνταν, αυτό έγινε διότι ήδη από το 2016 εφαρμόζονταν διαδικασίες που τους έδινε κάθε δικαίωμα να το πράξουν!

Οπότε, ορθώς, όλοι βάζουν το ερωτηματικό, στο γιατί η κυβέρνηση άφησε να ενεργοποιηθούν δικαιώματα με ΚΥΑ και νόμους, που άλλαξαν όταν ήρθε η ώρα να καταβάλει τις ενισχύσεις. Και σε αυτό, λογική απάντηση προφανώς και δεν έχει δώσει η κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται σφόδρα για τις πρακτικές που εφάρμοσε!

Αν ήταν λάθος όσα γίνονταν από το 2016, είχε εδώ και δύο χρόνια την ευκαιρία να παρέμβει. Είχε το χρόνο να προβεί στις αλλαγές που ευαγγελίζεται πριν ενεργοποιήσουν οι κτηνοτρόφοι τα δικαιώματα τους. Η επιλογή των συναρμόδιων υπουργών, να σπεύσουν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην σύνταξη και υπογραφή νέας ΚΥΑ, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, και μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή, που η κυβέρνηση διεκδικεί ως δασικές το μεγαλύτερο μέρος της γης που χρησιμοποιούνταν ως βοσκότοποι, που οι ζωοτροφές είναι πιο ακριβές και από τα ίδια τα ζώα που τις τρώνε και που ο κλάδος της κτηνοτροφίας, ειδικά στην Κρήτη, βρίσκεται μπροστά στο χείλος της απόλυτης καταστροφής.

Είναι γεγονός, πως εδώ και δεκαετίες, οι ελληνικές κυβερνήσεις ποτέ δεν έδωσαν στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας να καταλάβει επί της ουσίας το γιατί καταβάλλονται οι επιδοτήσεις από την Ε.Ε. Αυτό το επισημαίνουν οι άνθρωποι από τον ίδιο τον κλάδο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και κτηνοτρόφων. Και αντί αυτό να επιλυθεί έγκαιρα, έρχεται μια ΚΥΑ που ακόμα και αν ήταν σωστή, υπογράφηκε και εφαρμόστηκε σε λάθος χρόνο, προκαλώντας ένα αδιανόητα μεγάλο πρόβλημα που θα έχει σοβαρές προεκτάσεις αφού εγείρει μεγάλα προβλήματα και λειτουργεί ως τροχοπέδη κυρίως στους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν τον συγκεκριμένο κλάδο δουλειάς.

Τώρα στα χέρια της κυβέρνησης υπάρχουν καυτά κάρβουνα! Διότι τίθενται επιτακτικά ερωτήματα:

  1. Γιατί επέλεξε να αλλάξει το καθεστώς μετά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και όχι πριν;Με ποια λογική έβαλε τους αγροτοκτηνοτρόφους να συντάξουν τις αιτήσεις τους με άλλη ΚΥΑ από αυτή που εφαρμόζεται για την καταβολή των ενισχύσεων;
  2. Πως θα διαχειριστεί τα ζητήματα των νέων αγροτών, αφού τους «κόβει τα πόδια» με το καλημέρα;
  3. Τι θα κάνει τελικά με τους δασικούς χάρτες;
  4. Πως θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα που θα επέλθει με το εθνικό κτηματολόγιο σε σχέση με τα δικαιώματα που είχαν εκχωρήσει οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια ως προς την καταβολή των επιδοτήσεων; Είναι λογικό να «πληρώσει το μάρμαρο» ο κτηνοτρόφος για όσα του έλεγαν να δηλώσει τα περασμένα χρόνια και ενδεχομένως παρανομούσε με τις «ευλογίες» των κυβερνήσεων;
  5. Και βεβαίως, τι μέτρα θα πάρει για να ανακουφίσει τους κτηνοτρόφους από τις αδιανόητα ακριβές ζωοτροφές που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής ενώ ταυτόχρονα οι τιμές των παραγόμενων προϊόντων παραμένουν χαμηλές και ασύμφορες για τους παραγωγούς;

«ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΚΥΑ»

Την καταβολή των ενισχύσεων με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία ενεργοποιήθηκαν τα δικαιώματα των αγροτών, διεκδικεί ο κ. Γιάννης Γλετζάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ίδιος, τονίζει, ότι οποιεσδήποτε αλλαγές, πρέπει να ισχύσουν από τον επόμενο χρόνο και προτείνει σε όλους τους συναρμόδιους φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν ψύχραιμα.

Συγκεκριμένα στην εφημερίδα μας δήλωσε τα εξής: «Πρόταση μου είναι με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, το υπουργείο και όλοι οι φορείς να δούμε πως μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα χωρίς εντάσεις. Προτείνω την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ που έχει προκαλέσει τα προβλήματα και την ένταση και να πάρουν τα χρήματα τους οι δικαιούχοι με την ΚΥΑ που χρησιμοποιήθηκε κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Όποια αλλαγή και όποια νέα ΚΥΑ να ισχύει από την επόμενη χρονιά και πριν ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα τους οι κτηνοτρόφοι. Να ξέρουν, δηλαδή, όλοι τι πρέπει να κάνουν και πως πρέπει να βαδίζουν. Να είναι οι κτηνοτρόφοι ενήμεροι για το ποια είναι η ισχύουσα επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, τι βόσκηση επιτρέπεται και πως πρέπει να κάνουν τα χαρτιά τους. Τώρα, πρέπει να ισχύσει η ΚΥΑ με την οποία έγινε η ενεργοποίηση.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύμβουλος Αγροτών της «Αγροδυναμικής» κ. Θέμις Κωνσταντινίδης, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Ας αποφασίσει ό,τι θέλει το κράτος, αλλά δε μπορεί αυτό να το κάνει μετά τη λήξη της περιόδου ενεργοποιήσεων. Οι αποφάσεις πρέπει να ανακοινώνονται σε χρόνο τέτοιο ώστε ο κάθε αγροτοκτηνοτρόφος να έχει δυνατότητα να διεκδικήσει την επιδότηση που του αναλογεί. Οτιδήποτε γίνεται μετά τη λήξη των ενεργοποιήσεων μπορεί να έχει ισχύ μόνο για την επόμενη χρονιά».

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Επικριτικός για τις πρακτικές που ακολουθούνται στο ζήτημα της καταβολής των ενισχύσεων είναι και το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Μανώλης Πατεράκης. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, τόνισε, ότι «Είναι μια κατάσταση πραγματικά πρωτόγνωρη στα χρονικά των οργανώσεων και των κοινοτικών ενισχύσεων. Γνώμη μου είναι πως όλοι οι συναρμόδιοι φορείς θα πρέπει με ψυχραιμία να κάτσουν στο τραπέζι και να βρουν την κοινή συνισταμένη που θα δίνει λύση και κυρίως θα άρει την μεγάλη αδικία που γίνεται με την νέα ΚΥΑ για την οποία πιστεύω πρέπει να υπάρξει άμεση απόσυρση.»

Ο ίδιος τόνισε τα εξής: «Να κάτσουν οι φορείς και να συζητήσουν και να δώσουν άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα και κυρίως να μπει τάξη στα ζητήματα των κτηνοτρόφων. Μην ξεχνούμε τις σοβαρές εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες, για τους οποίους οι δεσμεύσεις που είχε δώσει ο τότε υπουργός δεν υλοποιήθηκαν. Από ‘κει ξεκινούν όλες οι παρενέργειες και τα προβλήματα, τα οποία οδηγούν στην επίμαχη ΚΥΑ. Έχουν δηλαδή σοβαρές ευθύνες και τα δύο εμπλεκόμενα υπουργεία και είναι συνυπεύθυνα, στο να κάτσουν μαζί με τους φορείς και να δώσουν λύσεις, κατά το πρώτο στο ζήτημα της ιδιοκτησίας της γης και του χαρακτηρισμού της.

Χρειάζεται, λοιπόν, διάλογος για όλο το φάσμα των προβλημάτων που υπάρχουν και πρέπει να λυθούν όπως οι τιμές των ζωοτροφών που οδηγούν τον κλάδο μας σε κατάρρευση, το οποίο επιβαρύνει η νέα ΚΥΑ, η οποία ήρθε μετά τις ενεργοποιήσεις και ουσιαστικά αλλάζει το τοπίο σε μια χρονική στιγμή που δεν αντέχουν άλλες οικονομικές πιέσεις οι κτηνοτρόφοι.»

Τέλος, ο κ. Πατεράκης, επισήμανε, τα εξής: «Πάγια θέση μας είναι οι οικονομικές ενισχύσεις να πηγαίνουν στους πραγματικούς αγρότες και αυτό συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Οδηγία που εφαρμόζεται και στην χώρα μας από το 2016 έδωσε την δυνατότητα ενίσχυσης και των μη κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφων. Αυτό έχει φέρει όλη την αναστάτωση και αυτό έχει οδηγήσει στην έλλειψη στρεμμάτων που τελικά επιβαρύνει τους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, διαχρονικό, το οποίο αυτοί που το δημιούργησαν, οφείλουν και να το λύσουν αλλά όχι σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων όπως γίνεται με την επίμαχη ΚΥΑ.»

ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Στις σοβαρές προεκτάσεις που θα έχει η εφαρμογή της συγκεκριμένη ΚΥΑ εστιάζει ο γεωπόνος και σύμβουλος αγροτών της Agronova κ. Βαγγέλης Ροδινός, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα μας είπε, ότι «Έχει δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα με την καταβολή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς διαπιστώθηκε μια οριζόντια μείωση των ποσών υπέρ του εθνικού αποθέματος ενώ πολλοί είδαν να μην πληρώνονται καθόλου λόγω ποινών ενώ σε άλλες περιπτώσεις ζήτησαν χρήματα πίσω από κόσμο, για τον οποίο κρίθηκε πως κακώς πήραν τα χρήματα τους πέρσι. Ταυτόχρονα ακυρώθηκαν μεταβιβάσεις, οι οποίες έγιναν εντός του έτους σε πολλές περιπτώσεις.»

Συνεχίζοντας, τόνισε, ότι «Δεν συμφωνούμε με τις οριζόντιες μειώσεις και τα μέτρα που παρασέρνουν νόμιμους και «παράνομους» δικαιούχους. Θα έπρεπε, αυτά που αποφασίστηκαν και ισχύουν να ήταν γνωστά εξ αρχής κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων την Άνοιξη ώστε και εμείς ως μελετητικά και συμβουλευτικά γραφεία να ξέρουμε να δώσουμε σωστές συμβουλές στους αγρότες και εκείνοι να ξέρουν πώς να κινηθούν σωστά. Και βέβαια να γίνουν έγκαιρα οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί ποιος φταίει και ποιος όχι.

Τώρα, την τελευταία στιγμή, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, εφαρμόζονται αποφάσεις που κανένας δεν γνώριζε και έχει προκληθεί όλη αυτή η ένταση και το κύμα διαμαρτυρίας.»

Εστιάζοντας, στο «ντόμινο» που προκαλεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ ανέλυσε, ως εξής: «Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι είναι έτος εφαρμογής ενός μεγάλου προγράμματος νέων αγροτών, που θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς νέους να ξεκινήσουν σε αυτόν τον τομέα, τους οποίους η ισχύουσα ΚΥΑ τους πλήττει πάρα πολύ βαριά! Τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα και ουσιαστικά τους κόβει τον δρόμο.

Δεν ξέρω πως μπορεί να αλλάξει τώρα όλο αυτό, όμως ο τρόπος που επέλεξαν να εφαρμόσουν όλα αυτά τα μέτρα, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους. Είναι λανθασμένος. Θα έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση εξ αρχής.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνά κανένας πως διανύουμε τα έτη σύνταξης του εθνικού κτηματολογίου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει κάνει ένα τεράστιο έλεγχο με τα Ε9 και τις ιδιοκτησίες που ίσχυαν, αλλά όλα αυτά είτε άλλαξαν φέτος ή και θα αλλάξουν, αφού ξεκαθαρίζει το τοπίο των ιδιοκτησιών μέσα στο εθνικό κτηματολόγιο.

Το Ρέθυμνο, πιστεύω, θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα μελλοντικά, διότι με το εθνικό κτηματολόγιο όλα θα είναι ξεκάθαρα και κανένας δεν θα μπορεί να δηλώνει κάτι που δεν έχει. Διότι, μπορεί κάποιος να πίστευε πως είχε κάποια στρέμματα, όμως τώρα αυτά μετρώνται και ξεκαθαρίζει το τι έχει ο καθένας και που το έχει. Άρα, πιστεύω, πως θα προκύψουν ζητήματα με ποινές για προηγούμενα χρόνια και θα πρέπει να επιστραφούν χρήματα. Αυτό, τώρα είναι τραγικό. Και δεν αφορά μόνο τους επιτήδειους που δήλωναν εκτάσεις που δεν είχαν, κυρίως σε άλλες περιοχές εκτός Κρήτης. Αφορά και αυτούς που δήλωναν σωστά και νόμιμα αυτά που είχαν και έχουν.

Εν κατακλείδι, όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις χάιδευαν και δεν εξηγούσαν στους κτηνοτρόφους τι είναι η επιδότηση που παίρνουν. Οι περισσότεροι νομίζουν πως δικαιούνται κάποιο επίδομα, το οποίο μάλιστα νομίζουν πως η Ε.Ε. υποχρεούται να τους το καταβάλει. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα χρήματα σου δίδονται γιατί έχεις παραγωγική γη και παράγεις προϊόντα. Και σε όλο αυτό η ευθύνη των κυβερνήσεων είναι τεράστια. Τώρα δεν ξέρω πως θα εκτονωθεί η κατάσταση και προβλέπω να διογκωθεί το πρόβλημα αν δεν πάρουν σύντομα αποφάσεις υπέρ των νέων αγροτών και υπέρ των δίκαιων. Δεν είναι όλοι ένοχοι και δεν φταίνε όλοι»

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΚΥΑ

Την επιστολή του Δημάρχου Ανωγείων, κ.Σωκράτη Κεφαλογιάννη αναφορικά με το μέιζον ζήτημα που έχει προκύψει με την Υπ. Αριθμ 1217/264725 ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 4585 (05/10/2021) και τροποποιείται η 873/55993/20.05.2015 «Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας» (Β΄ 942), καθώς και με την αλλαγή επιλεξιμότητας που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους της Κρήτης, κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, αξιοποιώντας τη διαδικασία των Κοινοβουλευτικών Αναφορών.

Παράλληλα, ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου, κ. Δημήτρη Κόκκινο, τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννη Ταταράκηκαι τον Δήμαρχο Αμαρίου, κ. Παντελή Μουρτζανόοι οποίοι εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για τον αιφνιδιασμό των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής ζητώντας να αναπτυχθεί ένας σοβαρός διάλογος χωρίς αιφνιδιασμούς.

Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής, δήλωσε, ότι διεκδικεί μια λύση στο πρόβλημα καλώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δρομολογήσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση για ένα μείζον ζήτημα που θίγει τους κτηνοτρόφους του νησιού, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη ΚΥΑ θα έπρεπε να τροποποιηθεί και να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς πριν την διαδικασία των ενεργοποιήσεων ώστε να είναι ενήμεροι για τη δραστική αλλαγή του πλαισίου που το κράτος είχε ορίσει και ίσχυε σταθερά από το 2015 έως το 2021.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ»

Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση ήταν με δήλωση του ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος σχετικά με τα θέματα των κτηνοτρόφων δήλωσε τα εξής: «Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η κοινωνική αναστάτωση και διαμαρτυρία για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει  κατά 63 εκατ. ευρώ την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης των αγροτών (μείωση 10%), χωρίς διαφάνεια στα κριτήρια ελέγχου και σε μια χρονική συγκυρία που η ακρίβεια στο ρεύμα, το πετρέλαιο, τις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια, θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Η αδυναμία ή απροθυμία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη  διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται  ως άλλοθι για την οριζόντια -άρα άδικη-  περικοπή κοινοτικών επιδοτήσεων , που αποτελούν αναγκαίο «εργαλείο» στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας.

Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη απραξία στην επίλυση των προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες και οι περιορισμοί στην ένταξη παραγωγών  σε προγράμματα νέων αγροτών, επιτείνουν τις δυσκολίες και την ανασφάλεια των ανθρώπων της υπαίθρου.

Η κυβέρνηση, εκτός από το κρίσιμο μέτωπο της πανδημίας στο οποίο έχει χαθεί τελείως ο έλεγχος, αποδεικνύει καθημερινά ότι, όχι μόνο δεν λύνει, αλλά επιδεινώνει με τις επιλογές της, ζωτικής σημασίας προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών.

Δεν είναι ζήτημα ολιγωρίας ή διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας για τις ανάγκες των πολλών και ευνοϊκής μεταχείρισης των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών . Ακριβώς γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει αποτύχει τραγικά στη συνολική διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής  κρίσης. Και ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα της χώρας και προτεραιότητα στη στήριξη των ανθρώπων του μόχθου, στη δίκαιη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΜΑΡΙΟΥ

Απόσυρση της επίμαχης ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους ζητάει με επιστολή του και ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μουρτζανός τονίζει, ότι «Παραμένω πεπεισμένος ότι τα όποια προβλήματα και στρεβλώσεις που καταγράφει το υφιστάμενο πλαίσιο μπορούν πάντοτε να επιλυθούν σταδιακά και ομαλά μετά από συζήτηση και συνεργασία με τους φορείς και εκπροσώπους των παραγωγών, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα και την εξέλιξη ενός από τους πλέον παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.»

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΟΥΛΟΥΜΠΕΚΗΣ: «ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΔΕΞΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟ ΤΟΥ 2015»

Μητσοτάκης και Λιβανός, μπαίνουν στο στόχαστρο του Γραμματέα της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρή Δουλουμπέκη, ο οποίος για το επίμαχο ζήτημα των αγροτοκτηνοτρόφων δήλωσε τα εξής «Οι πετσοκομένες επιδοτήσεις και οι δημόσιες προσβολές σε βάρος των αξιοπρεπών κτηνοτρόφων και παραγωγών μας είναι νέες πολιτικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Λιβανού στις πολιτικές πρακτικές τις κυβέρνησης στην Αγροτική Πολιτική. Όλα θυμίζουν εποχές δεξιάς πριν το 2015 και την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ. Η απαξίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων μας είναι ξεκάθαρα πλέον πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Μειωμένες επιδοτήσεις πάνω από 10%, αδιαφάνεια στον τρόπο που κόπηκαν, ψίχουλα σε νέους αγρότες που έκαναν πρώτη φορά ενεργοποίηση φέτος και η μόνη απάντηση στους παραγωγούς μας που ανησυχούν, καθώς βλέπουν επι πλέον της μείωσης των εσόδων τους την αύξηση τους κόστους παραγωγής και την αδιαφορία της ΝΔ, ήταν οι προσβλητικές ανακοινώσεις Λιβανού για «σκυλιά» που φωνάζουν.

Αν δεν μπορείτε να δώσετε στους κτηνοτρόφους μας αυτό που αξίζουν τουλάχιστον μην τους προσβάλετε. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου δεσμευόμαστε ότι σε εποχές πριν το 2015 δε θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε.»

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Με αφορμή τα όσα προκλήθηκαν από την ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους, οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις την περασμένη Δευτέρα. Έκλεισαν συμβολικά για περίπου μία ώρα την εθνική οδό στο ύψος του Ατσιποπούλου, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Δασαρχείο το οποίο και κατέλαβαν. Η κατάληψη έως και χθες ήταν σε εξέλιξη.

Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων αγροτών τάσσεται και το ΚΚΕ . Με ανακοίνωση της η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων που είναι συνέχεια, των προηγούμενων κινητοποιήσεων τους.  Κλιμάκιο της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Νίκο Μανουσάκη και Αλέκο Μαρινάκη, περιφερειακούς συμβούλους, Χαριτάκη Αθανάσιο δημοτικό σύμβουλο Αγ. Βασιλείου και Στέλιο Αλεξάκη μέλος του γραφείου της ΤΕ Ρεθύμνου, παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση των αγροτοκτηνοτρόφων, στα Τρία Μοναστήρια και στον Κόμβο στο Ατσιπόπουλο και κατόπιν στο Δασαρχείο Ρεθύμνου, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους πάνω στα δίκαια αιτήματα, που τους βγάζουν στου δρόμο.

Μεταξύ άλλων τόνισαν: «Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή θέση. Για άλλη μια φορά με την μειωμένη έως και 40% επιδότηση που είδαν στους λογαριασμούς τους. Ήταν κοντά στα άλλα, η σταγόνα που ξεχείλισε. Δικαιολογημένα αγωνίζονται για να σώσουν την παραγωγή, τις οικογένειές τους και να μπορούν να αναπαραχθούν.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ