ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Υψηλές προσδοκίες για την προσεχή τουριστική χρονιά

0

Τις εκτιμήσεις τους μεταφέρουν η Πέπη Μπιρλιράκη και η Βίκυ Βαμιεδάκη

Θετικές εκτιμήσεις και αισιοδοξία προκάλεσε η διοργάνωση της φετινής έκθεσης Xenia.

 Χιλιάδες επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά και γενικότερα της τουριστικής βιομηχανίας πέρασαν τις πύλες της Xenia 2021 από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου. Οι επισκέπτες συναντήθηκαν μετά από καιρό μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με τους 350 εκθέτες, συζήτησαν για τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους και έκλεισαν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες.  Η τεράστια αυτή επιτυχία της έκθεσης, επιβεβαίωσε το ρόλο της ως το κορυφαίο κέντρο επενδυτικών επιλογών του κλάδου, ενώ διαμόρφωσε ένα κλίμα αισιοδοξίας για μία πετυχημένη τουριστική σεζόν το 2022.

Τις εκτιμήσεις τους για το τουριστικό γίγνεσθαι μετά την μεγάλη αυτή διοργάνωση μεταφέρουν στην εφημερίδα μας η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη και η δημοσιογράφος τουριστικού ρεπορτάζ κ. Βίκυ Βαμιδάκη.

«Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ»

«Παρόν» ήταν το Ρέθυμνο στην φετινή Xenia καθώς συμμετείχε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία αποκόμισε θετικές εντυπώσεις και μηνύματα αισιοδοξίας.

Ερωτηθήσα, σχετικά μετά την επιστροφή της δήλωσε, ότι «Η φετινή έκθεση Xenia ξεκίνησε τις εργασίες της δύο χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση, με δεδομένο ότι ο τομέας της Φιλοξενίας, έχει περάσει πλέον σε μια νέα εποχή με νέες τάσεις και προκλήσεις. Ως εκ τούτου, οι δύο κεντρικοί θεματικοί άξονες της έκθεσης ήταν η αειφορία/βιωσιμότητα του Τουρισμού και η χρήση των νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες του ξενοδοχειακού marketing.

       Ο Δήμος Ρεθύμνης παρακολούθησε στο σύνολο των τριήμερων εργασιών της Έκθεσης το μεγάλο forum της πρώτης ημέρας που διοργανώνεται παραδοσιακά από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, καθώς και πληθώρα καθημερινών συναντήσεων, workshop και ανακοινώσεων, με κεντρικές θεματικές Εξοπλισμό-Κατασκευή-Υπηρεσίες-Γαστρονομία.

       Το σύνολο των Εκθετών προσέδωσε μια νέα μορφή και προοπτική στην τουριστική ανάπτυξη, η οποία βασίζεται στην πράσινη τεχνολογία όσον αφορά την παραγωγή εξοπλισμού και τη λειτουργικότητα των επιχειρήσεων, καθώς και στη δημιουργία και προσφορά νέων εμπειριών που, σε συνδυασμό με την ενεργειακή εξοικονόμηση και το ιδιαίτερο προφίλ του κάθε επιχειρηματία ή του κάθε προορισμού, καθορίζουν μια νέα εποχή στον Τουρισμό.

       Οι επιχειρηματίες της χώρας ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες μεθόδους κατασκευής και εξοπλισμού των σύγχρονων καταλυμάτων και, αντίστοιχα, οι θεσμικοί φορείς για όλα τα δεδομένα που υπάρχουν και δημιουργούνται, ώστε να προχωρήσουμε δυναμικά όλοι μαζί στην επόμενη μέρα.  

       Tα μηνύματα που αποκομίσαμε από την Xenia 2021 συνάδουν ακριβώς με τον δικό μας προσανατολισμό, καθώς το Ρέθυμνο και ο νομός μας συνολικά, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να συμβαδίσουν με τις σύγχρονες απαιτήσεις και να μας κάνουν να προχωρήσουμε δυναμικά στην επόμενη ημέρα: προσέλκυση όλων των ειδών των επισκεπτών και των ηλικιών, περιβάλλον και ιστορία σε απόλυτη ισορροπία, αυθεντικές εμπειρίες παράδοσης και πολιτισμού, δραστηριότητες ψυχαγωγίας και φυσικής ευεξίας, μεγάλες διοργανώσεις και φεστιβάλ, βιώσιμες και ασφαλείς δομές φιλοξενίας, τεχνολογία και συνεχής προβολή, είναι τα όπλα που διαθέτουμε και αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαμορφώνοντας έναν 12μηνο δυνατό, παγκόσμιο προορισμό.»

Από την πλευρά της η κ. Βίκυ Βαμιεδάκη, αποτιμά την έκθεση, λέγοντας τα εξής: «Μέσω της έκθεσης Xenia 2021, όπως πάντα έτσι και φέτος ο ελληνικός τουρισμός έδειξε τη δύναμη του. Παρά τον ένα χρόνο απουσίας της έκθεσης λόγω της πανδημίας, ο τουριστικός κόσμος ενώθηκε ξανά, σε ένα ραντεβού με πλούσια ατζέντα θεμάτων. Είδαμε τις προμηθευτικές εταιρείες του κλάδου να είναι πανέτοιμες να δώσουν λύσεις σε κάθε ανάγκη του ξενοδόχου. Ο κατασκευαστικός τομέας στην Xeniaήταν πολύ δυνατός και φέτος κατακλίστηκε από επισκέπτες. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή, η ανακαίνιση αλλά και οι νέες λύσεις είναι στα σχέδια των Ελλήνων ξενοδόχων. Επιπλέον μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως το forumτου Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου αλλά και τα σεμιναριακάeventsγια τις ψηφιακές τεχνολογίες, την αρχιτεκτονική και το designπου τα παρακολούθησαν εκατοντάδες επισκέπτες, δείχνουν ότι αναζητούν όχι μόνο ενημέρωση για τις τελευταίες τάσεις της αγοράς, αλλά και γνώση. Υπήρχε διάχυτη η αισιοδοξία για την τουριστική σεζόν που ακολουθεί και είναι προφανές ότι οι ξενοδόχοι και τα στελέχη τους, θέλουν να προετοιμαστούν άριστα για να υποδεχθούν τους εκατομμύρια τουρίστες του χρόνου.»

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Γενικότερα, θετικές είναι οι προσλαμβάνουσες από τις διεθνείς αγορές για το επόμενο έτος, όπως τις κατέγραψαν οι δύο Ρεθεμνιώτισες κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Αμφότερες, κάνουν λόγο για αισιοδοξία ως προς την προσεχή τουριστική σεζόν για την Κρήτη και το Ρέθυμνο. 

Ειδικότερα, η κ. Μπιρλιράκη δήλωσε τα εξής: «Την παρούσα στιγμή και μετά την ανακοίνωση της μετάλλαξης Όμικρον, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι με την Ελλάδα και την Κρήτη να παραμένουν υψηλά στις προτιμήσεις του διεθνούς κοινού.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια, τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, αλλά και άλλους Φορείς, ο φετινός χειμώνας θα είναι βεβαρημένος, όμως, το άνοιγμα των Αγορών θα ξεκινήσει νωρίς.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της προοπτικής είναι το αίτημα για έναρξη κρουαζιέρας από αρχές Μαρτίου, καθώς και οι 14 πτήσεις ημερησίως, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί από διάφορες περιοχές της Αμερικής προς τη χώρα μας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τους Φορείς Τουρισμού και τον ΕΟΤ δουλεύουν εντατικά πάνω στις πτήσεις, και μάλιστα, αυτήν τη φορά, για όλον τον χρόνο, γεγονός πολυαναμενόμενο.

Εάν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε νωρίς το πάγωμα λόγω της νέας μετάλλαξης και να προχωρήσουμε με τους στόχους που έχουμε θέσει σχετικά με τον εμβολιασμό, η νέα σεζόν θα κυλήσει ικανοποιητικά, με την ευχή όλων να ξεπεράσει το 2021 σε κίνηση, ασφάλεια και ποιότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι στόχοι μας πρέπει να παραμείνουν σαφείς, ώστε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται τώρα για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο τουριστικό μέλλον.»

Από την πλευρά της η κ. Βαμιεδάκη, δήλωσε, ότι «Μετά από τη φετινή σεζόν του εξελίχθηκε ανέλπιστα καλά, τα μηνύματα για την τουριστική περίοδο του 2022 είναι ιδιαίτερα θετικά. Υπάρχουν πραγματικά στοιχεία, από τους μεγαλύτερους touroperatorsτης Ευρώπης – που αποτελεί και τη βασική μας αγορά – για σημαντική αύξηση των θέσεων στα αεροπλάνα τους. Υπάρχουν αγορές όπως η Ρωσική, που την είδαμε φέτος να εξαφανίζεται, αλλά ελπίζουμε να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Οι ταξιδιώτες δηλώνουν σε όλες τις έρευνες ότι θέλουν να ταξιδέψουν οπωσδήποτε, μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού και επιθυμούν πλέον να επισκέπτονται περιοχές βιώσιμες και να μένουν περισσότερο. Η Κρήτη είναι ένας κορυφαίος προορισμός για βιώσιμα ταξίδια, αφού το ανθρώπινο στοιχείο είναι έντονο, ο πολιτισμός της, οι παραδόσεις, η γαστρονομία και βέβαια η φύση της και ο πλούτος του τοπίου. Το Ρέθυμνο εκτιμώ ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί, αφού τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το καθιστούν πολύ ελκυστικό. Οι ξενοδοχειακές υποδομές του είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά και οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις με τον τουρισμό, όπως η εστίαση και το εμπόριο, ακολουθούν. Το Ρέθυμνο, αυτός ο μικρός τόπος, μπορεί τώρα θα διαφοροποιηθεί και να «πουλήσει» στον ξένο, εκτός από τη θάλασσα, τη μοναδική ενδοχώρα του. Και βέβαια να πάρει μια μεγάλη απόφαση, να σχεδιάσει και να εργαστεί ώστε να επεκτείνει την τουριστική του περίοδο και το χειμώνα. Πιστεύω ότι θα θέματα των μεγάλων υποδομών, δρόμοι, νερό, κλπ. έχουν αυτή τη φορά όντως δρομολογηθεί.

Αγκάθια υπάρχουν δεκαετίες τώρα, όπως το κορυφαίο του ΒΟΑΚ. Η λύση τέτοιων ζητημάτων θα απογειώσει τουριστικά όχι μόνο το Ρέθυμνο, αλλά όλο το νησί.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ