Σε μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών εξελίχθηκε, τελικά, το 2021 για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης. Οι προειδοποιήσεις για τα κόστη παραγωγής τοπικών προϊόντων και οι διαμαρτυρίες για την μεγάλη αδικία στην καταβολή των επιδοτήσεων, δεν «έπιασαν τόπο». Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας, βρίσκονται μπροστά σε ένα απολογισμό με αρνητικό πρόσημο, γεγονός, που προϊδεάζει για ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες ενόψει του νέου έτους.
Ακόμα και από φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση συνδικαλιστές, η απογοήτευση είναι έκδηλη. Ο θυμός στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο «ξεχειλίζει» και ήδη σε πολλά σημεία της χώρας γίνεται λόγος για μαζικές διαδηλώσεις, τρακτέρ στις εθνικές οδούς για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο αλλά και ειδικά συλλαλητήρια κατά της ΔΕΗ, αφού το ενεργειακό κόστος έχει χτυπήσει ανελέητα τον αγροτικό κόσμο.
Εκείνο, το οποίο αποτελεί «κερασάκι στην τούρτα» είναι τα προβλεπόμενα στην νέα ΚΑΠ της Ε.Ε. που θεωρείται, ότι ουσιαστικά καταργεί την καλλιέργεια της ελιάς σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Κρήτη, όπου κυριολεκτικά την εξαφανίζει.
Οι πολιτικές αυτές φέρνουν ολόκληρο τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο σε «θέση μάχης» και το 2022 αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία καλείται να αποδείξει αν όντως εργάζεται για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της χώρας ή τελικά στοχεύει στην διάλυση της αγροτικής οικονομίας της Ελλάδας και στην καταστροφή ενός προϊόντος όπως το λάδι, το οποίο για χιλιάδες χρόνια παράγεται στην χώρα μας.
ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Στις 22 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν οι επιδοτήσεις των αγροτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Σύμφωνα δε, με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Γιάννη Γλετζάκη, όσοι έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα αμέσως ενώ στις λοιπές τράπεζες με δύο ημέρες καθυστέρηση, δηλαδή στις 24 Δεκεμβρίου.
Όπως ο ίδιος μας ενημέρωσε, η πίστωση θα γίνει με βάση την νέα ΚΥΑ, οπότε οι επιδοτήσεις θα έχουν υποστεί τις αναμενόμενες περικοπές, για τις οποίες έγιναν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες τις προηγούμενες εβδομάδες, χωρίς αντίκρισμα, τελικά, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την νέα ΚΥΑ» διευκρίνισε ο κ. Γλετζάκης αλλά επισήμανε, ότι «έχουν γίνει κάποιες διορθώσεις, αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιες είναι αυτές. Σε κάθε περίπτωση η ΚΥΑ είναι αυτή η ίδια. Δυστυχώς, φέρνει περικοπές και αυτό είναι σε βάρος των αγροτών, ειδικά των νέων αγροτών που μπήκαν στο πρόγραμμα και δεν θα πάρουν τα δικαιώματα που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια.» Ο ίδιος τόνισε, ότι η αδικία αυτή θα αρθεί του χρόνου και οι νέοι αγρότες θα πάρουν κανονικά τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.
«ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ»
«Δυστυχώς, θα σταματήσουμε να παράγουμε» Αυτή είναι η χαρακτηριστική φράση του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Γιάννη Γλετζάκη, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής : «Η κατάσταση, την οποία βιώνουν κτηνοτρόφοι και αγρότες, έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα έχουν φτάσει στα όρια τους. Δεν πάει άλλο με αυτό που συμβαίνει. Το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί. Κανένας δεν μπορεί να παράγει προϊόντα. Βλέπω πείνα. Αν συνεχίσει αυτό το «ράλι αυξήσεων» δεν θα έχουμε καμία δυνατότητα να παράγουμε λάδι ή τυρί ή γενικότερα τα προϊόντα μας.»
Ο ίδιος υποστήριξε, ότι το πρόβλημα στην Κρήτη είναι πολλαπλά μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην υπόλοιπη χώρα. Είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Στην Κρήτη είναι το μεγάλο πρόβλημα. Μας «χτυπάνε» από πολλές πλευρές. Τα δικαιώματα της ελαιοκαλλιέργειας έχουν καταβαραθρωθεί. Έχουν πιάσει πάτο. Το λάδι είναι απολύτως αδικημένο προϊόν. Ο ΕΛΓΑ δεν δίνει στην Κρήτη τίποτα απολύτως και διαθέτει όλα του τα χρήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όμως η Κρήτη είναι ο «αιμοδότης» του ΕΛΓΑ. Ταυτόχρονα το νησί μας δεν συμμετέχει στα προγράμματα αυτοχθόνων φυλών και γενικά βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο και στην γεωργία και στην κτηνοτροφία και δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουν αντίληψη του τεράστιου κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουμε.»
Ειδική αναφορά έκανε στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τα προβλεπόμενα στην ΚΑΠ καθώς η ελαιοκαλλιέργεια απειλείται με εξαφάνιση. Χαρακτηριστικά είπε τα εξής: «Στην νέα ΚΑΠ η ελιά είναι απολύτως αδικημένη. Οφείλουμε οι Κρητικοί να ενδυναμώσουμε την φωνή μας για αυτό που συμβαίνει με την ελιά και το λάδι. Από το 2014 έως σήμερα, τα δικαιώματα μας χάνονται. Η ελαιοκαλλιέργεια εξαφανίζεται αντί να στηρίζεται από την νέα ΚΑΠ. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε και να τονίσουμε ειδικά το ζήτημα της ελιάς κατηγορίας τσουνάτης και χονδρολιάς, που αποτελούν είδη προς εξαφάνιση.»
ΠΡΟΜΗΝΥΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης αγροτικού ενδιαφέροντος, καταγράφεται οργή σε ολόκληρη τη χώρα. Γίνεται ήδη λόγος για τρακτέρ και μπλόκα στις εθνικές οδούς από αγροτικούς συλλόγους και οργανώσεις αγροτών με το «καλημέρα» του 2022. Τα βασικά ζητήματα που τίθενται είναι η ενέργεια, το κόστος εισροών, οι κακές πληρωμές και η επερχόμενη μείωση των ενισχύσεων της ΚΑΠ που δρομολογείται για το 2023, τα οποία στο σύνολο τους εξαντλούν ανεπανόρθωτα τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.
Οι πληροφορίες τοποθετούν για τις αρχές με μέσα Ιανουαρίου την πρώτη έξοδο των αγροτών στο εθνικό οδικό δίκτυο και υπάρχουν ενδείξεις ότι η συμμετοχή στα μπλόκα θα είναι μεγάλη. Κυρίως γιατί ενώ οι διαμαρτυρίες είναι έντονες, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αδυνατεί ή αδιαφορεί να πιάσει τον παλμό.
Το ενεργειακό κόστος, οι ανατιμήσεις στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές που σωρευτικά απορροφούν κάθε περιθώριο κέρδους.
Το κλίμα αυτό επιβαρύνει και η κακοδιαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων από το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ των αγροτών και του επιτελείου της κυβέρνησης. Η κακή πληρωμή του Οκτώβρη και πρόσφατα των διαφόρων προγραμμάτων οικονομικών ενισχύσεων, αναμένεται, ότι θα επαναληφθεί την προσεχή εβδομάδα με την εξόφληση του τσεκ, γεγονός, που έρχεται σαν μια σταγόνα να πέσει σε ένα ποτήρι που ήδη ξεχειλίζει.